Tek faturada dokuz kalemde tahsilat

Güncelleme Tarihi:

Tek faturada dokuz kalemde tahsilat
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2012 00:00

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, elektrik ücretinin dışında tüketiciden “haksız olarak” tahsil edilen 9 kalemin, sadece 3 kaleminden alınan haksız ve karşılığı olmayan ücretlerin bir yılda 3 milyar 380 milyon TL’yi aştığının ortaya çıktığını söyledi.

Haberin Devamı

TÖF Başkanı Engin yaptığı yazılı açıklamada, tüketicinin elektrik faturasından 9 ayrı kalem de “haksız olarak” bedel alındığını belirtti.

TBMM’de bir soru önergesini cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın abonelerden 2011 yılında Kayıp/Kaçak bedeli adı altında 2.7 milyar TL, sayaç bedeli olarak 129.4 milyon TL ve TRT payı olarak da 551 milyon TL’lik tahsilat yapıldığını açıkladığını söyleyen Engin, “Böylece kullanılan elektrik ücretinin dışında tüketiciden haksız olarak tahsil edilen 9 kalemden sadece 3 kaleminden alınan haksız ve karşılığı olmayan ücretlerin bir yılda 3 milyar 380 milyon TL’yi aştığı ortaya çıktı. Enerji Bakanı’nın kayıp enerji maliyetleri hesaplanırken ve tarifelere yansıtılırken 2011-2015 dönemi için onaylanan hedef kayıp kaçak oranlarının esas alındığını ifade etmesi, tüketici yurttaşın 2015 yılına kadar EPDK kararıyla elektrik dağıtım şirketleri tarafından söğüşlenmeye devam edileceğini de ortaya çıkarmıştır” diye konuştu.

Kayıp/Kaçak oranlarının, geçen yıl onaylanan rakamlar üzerinden yüzde 15.14 iken bu yıl yüzde 13.55 seviyelerine çekildiğinin açıklanmasına karşın, 2012 yılında tüketiciden tahsil edilen K/K oranında önceki yıla göre herhangi bir değişiklik olmadığının elektrik faturaları üzerinde yaptıkları incelemelerde görüldüğünü söyleyen Engin, “Bir başka deyişle tüketicilerin faturalarına yansıtılan yüzde 81.3 oranındaki ek yük devam etmektedir” dedi.

Haberin Devamı

“TÜKETİCİLER OLARAK HAK ARAMAZSAK MAĞDUR EDİLİRİZ”

2012 yılında da tüketicinin elektrik faturasına yansıyan haksız kalemlerin enerji tüketim tutarı dışında, K/K Bedeli, Per. Sat. Hizmet Bedeli, Sayaç Okuma Bedeli, Sistem Kullanım Bedeli, Dağıtım Bedeli, Enerji Fonu, TRT Payı ve Elektrik Tüketim Vergisi gibi ek yüklerin alınmasına 2012 yılında da devam edildiğini söyleyen Engin, “Bu haksız kalemlerden sadece 3’ü kanunla düzenlemiş olup, diğer kalemlerin hukuki ve yasal dayanağı yoktur.

Enerji Dağıtım Şirketlerinin talebiyle, Enerji Bakanlığının bilgisi dahilinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) kararlarıyla tüketicilere yansıtılan uygulamalara ayrıca KDV’de eklenmektedir. EPDK yetkililerinin kayıp/kaçak uygulamasıyla ilgili sorumlu davranmaya niyetleri olmadığı bir kez daha ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

Bu nedenle de tüketicilerimizin haklarına sahip çıkarak, Ocak 2011 tarihinden bu yana faturalara yansıtılarak alınan Kayıp/kaçak ve diğer haksız tutarların alınmaması ile alınmış tutarların iadesine ilişkin bağlı bulundukları elektrik dağıtım şirketine yazılı ve belgeli olarak itiraz başvurusu yapmalarını, itirazın kurum tarafından reddedilmesi durumunda ise bulundukları il/ilçe Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmaları gerekmektedir.

Unutmayalım ki tüketiciler olarak hak aramazsak mağdur ediliriz” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!