Sydney de zorda

Güncelleme Tarihi:

Sydney de zorda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

Salt Lake 2002 adaylığındaki rüşvet skandalının ardından 2000 Yaz Oyunları'nı kazanan Avustralya kenti hakkında da soruşturma başlatılması için gelecek ay IOC'ye verilecek rapor bekleniyor.

Salt Lake 2002 Kış Olimpiyat Oyunları'nın seçimindeki rüşvet skandalı 6 Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesinin ihracına yol açarken, şimdi de İstanbul'un da aday olduğu ve Sydney'in kazandığı 2000 Yaz Oyunları için tehlike çanlara çalmaya başladı. IOC Başkanı Juan Antonio Samaranch, Sydney 2000 konusunda geniş bir soruşturma yapılmasına gerek olacağına inanmadığını ancak, kesin karar için ilk elden gelecek raporu beklediklerini söyledi.

Avustralya TV'si ABC, IOC'nin Sydney konusunu tamamen kapatmadığını belirterek, kenti ziyaret eden komitenin kilit isimlerinden Jacques Rogge'nin şubat ayındaki raporunu beklediğini belirtti. Samaranch da ABC'ye ‘‘Sydney'i ziyareti sonrası Dr.Rogge'nin raporunu bekliyoruz. Geniş bir soruşturmaya gerek duyulacağını sanmıyorum’’ dedi. Samaranch, Sydney'li yetkililerin adaylık sırasında yanlış bir şey yapmadıkları konusunda ısrarla durdu. Ancak geçen hafta Avustralya Komitesi Başkanı John Coates, 1993 Eylül'ünde yapılan seçimden bir gece önce iki Afrikalı IOC ile yemekte görüşüp 70 bin dolar verdiğini söylemişti. Ancak Coates bu itirafında verilen parayı rüşvet olarak değil de yardım olarak değerlendirmişti.

Sydney Belediye Başkanı Frank Sartor da dün ‘‘Sydney'in rüşvetle ilgisi yok IOC kendi evini soruşturmalı’’ dedi. IOC'deki rüşvet skandalı başkan Samaranch'ın da koltuğunu sallıyor. Samaranch'ın da istifa etmesi gerektiğini belirtirken, IOC Başkanı, olimpiyat kentlerinin hediye vermesinin bir gelenek olduğunu söyledi. Öte yandan açığa alınan 6 IOC üyesi arasındaki Şili'li S.Santander Fantini ile Kenya'lı Charles Mukora'ya ülkelerinde hemen IOC'den istifa etmeleri yönünde baskı yapıldığı öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!