Kırkpınar Yağlı Güreşleri ne zaman? 659. Tarihi Kırkpınar Güreşleri için karar bekleniyor!

Güncelleme Tarihi:

Kırkpınar Yağlı Güreşleri ne zaman 659. Tarihi Kırkpınar Güreşleri için karar bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2020 12:59

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, 659. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapılıp yapılmayacağına ilişkin yakın bir zamanda Sağlık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve diğer yetkili mercilerin karara varacağını belirtti. Bu gelişmenin ardından tarihi spor etkinliğinin ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Peki, Kırkpınar Yağlı Güreşleri ne zaman?

Haberin Devamı

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde 659. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin düzenlenip düzenlenemeyeceğine yönelik açıklamalarda bulundu. İşte, konuya dair en son gelişmeler...

Aydın, "Hem federasyon olarak hem de paydaşlarımızla birlikte, Edirne Belediye Başkanımız, Kırkpınar Güreş Ağamız ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanımız ile birlikte Kırkpınar'ın yapılması konusunda üstün gayret ve irademizi ortaya koyduk. Gerekli çalışmalarımızı yaptık, ancak pandemi nedeniyle güreş için ortam kollayarak hep beklemede kaldık, istişare ettik, girişimlerde bulunduk. Salgın tabii müsaade etmedi. Ancak biz mücadelemizden, ortaya koyduğumuz iradeden vazgeçmiş değiliz." diye konuştu.

Haberin Devamı

Ankara Elmadağ'da Serbest Güreş Milli Takımı kampını ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile de bu konuyu istişare ettiklerini belirten Musa Aydın, "Zor bir süreç, güreş temaslı bir spor, temaslı bir spor olduğu için yani mesafe yok, maske yok. Sağlık Bakanlığımızın, hekimlerimizin üzerinde durdukları üç şey güreşte yok. Bir de tabii süreç uzayınca pehlivanlarımızın da moral ve motivasyonu azaldı. Bu arada pehlivanlarımız da artık olacak, olmayacak bu ikilem içerisinde büyük stres yaşıyor, yaşamaya da devam ediyor. İşin doğrusu pandemi süreci her alanı etkilediği gibi güreşi de çok etkiledi. Yağlı güreş de etkilenmiş oldu." ifadelerini kullandı.

Kovid-19 sürecinde şu ana kadar hiç güreş müsabakası yapılmadığını aktaran Musa Aydın, şunları kaydetti:

"Temaslı sporların tamamı böyle, bu temaslı spor. Bazıları futbolla mukayese ediyor, tabii futbolla mukayese edilecek hiçbir durumumuz yok. Futbol tamamen profesyonel yani ben onu sporun dışında değerlendiriyorum, değerlendirilmesini de istiyorum. Futbol çok ayrı bir dünya yani, büyük bir sektör."

"GELENEĞİN SEKTEYE UĞRAMASINI KİMSE İSTEMİYOR"

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin sekteye uğramasını hiç kimsenin istemediğini dile getiren Musa Aydın, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Bu anlamda olacağı konusunda da olmayacağı konusunda da kesin bir şey söyleyemem. Salgına bakarsanız olmayacak gibi görünüyor. Pehlivanlarımıza bakarsanız yani artık aşkları ve şevkleri kalmadığı görülüyor. Ancak tabii ülkemizin bir Bilim Kurulu var. Bağlı olduğumuz Gençlik ve Spor Bakanlığımız var. Sağ olsun Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu, her zaman güreşin yanında, bizim yanımızda, onun da bu noktada çok büyük gayretleri var. En üstte Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan var. Tabii bu konular sadece bizim gündemimizde değil, onların da gündemlerinde var. 659 yıllık geleneğin sekteye uğramasını, 2020 yılının başpehlivansız kalmasını kimse istemiyor."

Haberin Devamı

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Aydın, "Bu bizim geleneğimiz, pandemi nedeniyle her şeyimizden vazgeçecek değiliz. Zaten bizim mücadele ve gayret etmemizin, yapılmasını istememizin sebebi, ana kaynağı da bu. Yani millet olarak bizim kendi değerlerimiz var, hele hele yağlı güreş bizim medeniyetimizin, inancımızın bir parçası. 659 yıllık bir gelenek. Bu anlamda olmasını arzu ediyoruz, gayret gösteriyoruz." diye konuştu.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri için zamanın daraldığını ifade eden Musa Aydın, "Önümüzde kasım ayı var, aralık ayında biraz zor olur, hele Edirne'ye baktığımız vakit, belki Antalya gibi sıcak illerimizde olsa aralık ayında da mümkün olabilir ama şu an önümüzde dar bir süreç var. İnşallah kısa bir süre sonra Sağlık Bakanımız ile Gençlik ve Spor Bakanımız bir karara varacak. Biz de o doğrultuda hareket edeceğiz." ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME!