Karete kata nedir?

Güncelleme Tarihi:

Karete kata nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2021 15:28

Karete kata terimi, olimpiyatlarla birlikte gündemde yer almaya başladı. Karetede kata teriminin ne olduğunu ve ne anlama geldiğini merak eden vatandaşlar, internet üzerinden araştırmalarını yapmaya başladı. Peki, karetede kata nedir ne anlama gelmektedir? İşte, karetede kata teriminin anlamı ve detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Karate eğitiminde kullanılan kata, yürüyerek ve kendi etrafında dönerek çeşitli yönlere, ortalama 20 ila 70 arası tekniğin uygulandığı, karate vuruş ve bloklarını çok tekrar yaparak kusursuz hale getirmek amacı ile yapılan bir çalışmadır. Her stilin küçük ya da büyük farklılıklarla çalıştığı yaklaşık olarak 100 kata bilinmektedir. Bazen katalar; 54 adım anlamına gelen Gojūshiho katası gibi içerdikleri teknik sayısına göre adlandırılırlar. Bazen de teknik sayıları ve kata isimleri, Budizm'deki inanışlara gönderme yapar.

Genel olarak tüm karate stillerinde kata eğitimi, çok basit temel tekniklerin, duruşların ve yürüyüşlerin çalışıldığı birkaç temel kata ile başlar. Alt seviyedeki öğrenci, daha ileri teknikleri öğrenebilmek için önce bu temel katalarda usta olmalıdır. Dojolarda yapılan kemer sınavlarında öğrenciden, ilk öğrendiği katadan itibaren tüm kataları başarı ile yapması beklenir. Ancak siyah kemer anlamına gelen 1. dan sınavında öğrencinin gözle görülür biçimde sert teknikler yapması ve dengesinin sarsılmaz olduğunu göstermesi beklenir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!