Bu Galatasaray çok farklı

Güncelleme Tarihi:

Bu Galatasaray çok farklı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2018 01:32

‘Suni fark’ Aykut Kocaman’ın kazandırdığı bir polemikti. bu sezon ‘suni fark’ olmaz. G.Saray’ın en büyük avantajı tartışılmayan bir futbol aklına yani Fatih Terim’e sahip olmaları. F.Bahçe ve Beşiktaş’a baktığımızda, orada Terim’e verilen kayıtsız şartsız desteğin olmadığını görüyoruz.

Haberin Devamı

1- F.Bahçe’de gidenler ve gelenlere bakılınca, sizce takımın çehresi istenilen şekilde değişecek mi?

2- Comolli çok erken tartışılmaya başlandı. Bu yabancı sportif direktörlük mayası yine mi tutmayacak?

3- G.Saray, geçen sezonki gibi başladı. Yine ‘suni fark’ olacak gibi. G.Saray’daki genel tabloyu nasıl görüyorsunuz?

4- Beşiktaş, 59 orta ve 12 korner attığı maçta Antalya’ya yenildi. Güneş, eldeki kadroyu doğru oynatıyor mu?

5- Fikret Orman, “Ben ve yönetim kurulum çökerse Beşiktaş çöker” dedi. Orman haklı mı?

6- Kemal Özdeş, lige 3’te 3’le başladı. Bence o olmasaydı Kasımpaşa bugün alt ligdeydi, ne dersiniz?

MEHMET Y. YILMAZ:

F.BAHÇE ‘İŞTE BUDUR’ DEDİRTEN BİR TRANSFER YAPMADI

1- FENERBAHÇE’nin transferleri ‘işte budur’ diyebileceğimiz isimler değil. Takıma nasıl bir katkı sağlayacaklarını ilerleyen haftalarda görebileceğiz. Giuliano’nun, Cocu’nun sisteminde faydalı olamayacağını düşünüyordum zaten. Josef de Souza ise iyi para ettiği için gönderilmesi normal. Genç oyuncular tercih ediliyor ki geleceğe yatırım açısından bakacak olursak bu da doğru bir tutum.

Haberin Devamı

ŞAMPİYONLAR LİGİ KAÇTI LİGDE İLK HAFTALAR KAYBEDİLDİ

2- SPORTİF direktörün eldeki oyuncuların iyi fiyata satılması konusunda başarılı olduğu ortada. Gelen isimlerin de teknik direktörün tercihlerine uygun isimler olduklarını varsaymalıyız. Eğer böyle değilse bir gariplik var bu işte demektir. Eleştirilecek bir konu varsa o da geciken transferler nedeniyle Şampiyonlar Ligi’nin kaçırılması ve ligin ilk haftalarının kaybedilmesidir.

TERİM’İN NDIAYE SEVGİSİNİN NEDENLERİNİ ANLAYABİLİYORUZ

3- GOMIS’in gidişinin kayıp olduğunu düşünüyorum. Terim’in Ndiaye sevgisinin nedenlerini anlayabiliyoruz. Galatasaray kadrosunu önemli oranda koruduğu için, teknik yönetimi değişmediği için geçen yılın şampiyonu olarak bu sezonun da iddialı takımı olacak. Hele Fenerbahçe ve Beşiktaş bu haldeyken.

BEŞİKTAŞ’TAKİ SORUN İSTİKRARLI BİR 11 KURULAMAMIŞ OLMASI

4- GÜNEŞ’in elinde geçen sezon da geniş bir kadro vardı, bu sezon da. Sorun bir türlü istikrarlı bir 11 yaratamamış olmasında. Neredeyse her maç değişen esami listelerine bakınca acaba bu hoca ile bu oyuncular arasında bir sorun mu var diye düşünmeden edemiyorum.

Haberin Devamı

KENDİSİNİ VAZGEÇİLMEZ SANMAK EN BÜYÜK HATADIR

5- KENDİSİNİ vazgeçilmez sanmak bir yönetici için yapılabilecek en büyük hatadır. “Ben gidersem bu kulüp batar” iddiası, bütün Beşiktaş üyeleri içinde bu işi yapabilecek çapta ikinci bir adam bulunamayacağı anlamına gelir. Gerçekten böyle mi? Meşhur sözü hatırlatayım: Mezarlıklar, vazgeçilmez insanlarla dolu!

KASIMPAŞA VE BAŞAKŞEHİR’İN RATİNGLERİ DÜŞÜK

6- Evet, bu rahatlıkla söz konusu olabilir, Kasımpaşa bugün bir alt ligde oynuyor olabilirdi. Bizim medyamızın rating sorunu var. Rating nerede yüksek ise ilgimiz o alana kayıyor. Kasımpaşa da Başakşehir de taraftar sayıları İstanbullu büyüklerle kıyaslanamayacak kadar küçük kulüpler ve medyanın radarının dışında bu nedenle kalıyorlar. Kasımpaşa’nın başlangıcı süper oldu, dilerim böyle devam edebilsin.

Haberin Devamı

HAFTANIN ENLERi:

- Haftanın olayı: E.Frankfurt’tan Marco Fabian’ın imza atmak için İstanbul’a kadar gelmesine rağmen Fenerbahçe’nin son dakikada transferden vazgeçmesi.

- Haftanın takımı: ANTALYASPOR

- Haftanın hocası: KEMAL ÖZDEŞ

- Haftanın futbolcusu: RUUD BOFFIN

- Haftanın hakemi: YAŞAR KEMAL UĞURLU

UĞUR VARDAN

F.BAHÇE İÇİN ‘BEKLEYİP GÖRELİM’ DEMEKTEN BAŞKA TANIM YOK

1-PROBLEM şu ki ‘gerçek’ takım ne ya da hangisi, henüz görmedik, çünkü sirkülasyon devam ediyor. Üstelik yeni gelenlerle birlikte oturmuş bir oyun anlayışı için zaman gerekiyor. Ve bu sırada lig başları; üç hafta geride kaldı bile ve karnede iki mağlubiyet var. Ben Ayew’den umutlu değilim, Slimani uygun bir seçenek gibi, diğer isimler ise kâğıt üzerinde iyi ama aşı ne şekilde tutacak, bu aşamada “Bekleyip görelim”den başka kullanabileceğimiz tanım yok.   

Haberin Devamı

YENİLGİLERİN FATURASINI COMOLLI’YE ÇIKARMAK TUHAF

2BU konuyu tartışmak için de çok erken, Josef de Souza ve Guliano gayet iyi rakamlarla elden çıkarıldı, yeni isimler takıma katıldı. Tek problem bu işler yapılırken kaybedilen iki maç. Bunun faturasını Comolli’ye çıkarmak da tuhaf. Bence değerlendirme için çok erken. Ama şunu söyleyebilirim, sonuç iyi ya da kötü olabilir ama model doğru.

G.SARAY KADROSU LİGE YETER AMA AVRUPA SORU İŞARETİ

3EVET özellikle de son maçtaki 6-0’lık galibiyet G.Saray adına memnuni-yet verici. Üstelik Emre Akbaba, hem oyuna hem skora yaptığı katkıyla ‘nokta’ transfer olduğunu gösterdi. Bu kadro lige elbette yeter ama Avrupa defteri için kafalarda hâlâ soru işareti var. Herkesin bildiği gibi forvet ve stoper takviyesi gerekli. En sağlam görünen yer orta saha, lakin daha derin sulara açılma aşamasında onlar da takımı yüzeyde tutmaya yetmeyebilir. 

Haberin Devamı

ŞENOL GÜNEŞ’İN PROBLEMİ GEREKSİZ AGRESİFLİĞİ

4TEK bir maç üzerinden lig için genel analize soyunmak zor. asıl turnusol Avrupa maçları. Geçen yılki Şampiyonlar Ligi performansının yanında bu sezon oynanan maçlar ve ortaya konan tablo düşündürücü. Ama Partizan engeli aşılıp grup aşamasına geçildiğinde eski başarılı düzene kavuşma ihtimali yüksek geliyor bana. Lige gelince, hali hazırda en oturmuş kadronun Beşiktaş’ta olduğu kesin. Güneş’in problemi saha kenarındaki gereksiz agresifliği.

FİKRET ORMAN, DONALD TRUMP GİBİ KONUŞUYOR!

5DONALD Trump’ın “Ben gidersem Amerikan ekonomisi çöker” dediği bir dönemde Fikret Orman’ın bu çıkışı ‘zamanlama manidar’ yorumu yapmamıza neden oluyor. Evet çok iyi bir sistem kurmuş ve kulübü çok iyi yerlere taşımış olabilirsiniz ama ait olduğunuz camialar gelenekler itibariyle çok eski kurumlar ve bu tür açıklamalar da fazlasıyla talihsiz. Beşiktaş niye çöksün ki?

ÖZDEŞ’E GEÇEN YIL YAPILANLAR KASIMPAŞA’YI UTANDIRMIŞTIR

6KASIMPAŞA uzun süredir bu ligin dikkate değer takımlarından. Bu kimliğe kavuşmalarında Kemal Özdeş’in payı büyük. Sakin, işini başarılı bir şekilde yapan bir futbol karakteri. Geçen sezon kendisine yapılan muamele, sanırım Kasımpaşa yönetimin fazlasıyla utandırmıştır.

HAFTANIN ENLERi:

- Haftanın olayı: Aniden ‘Suudi Arabistan futbol piyasası’nı keşfetmemiz!..

- Haftanın takımı: ANTALYASPOR

- Haftanın hocası: KEMAL ÖZDEŞ

- Haftanın futbolcusu: SOULEYMANE DOUKARA

- Haftanın hakemi: HÜSEYİN GÖÇEK

ORMAN’IN ‘BEN VE YÖNETiM KURULUNDAKi ARKADAŞLARIM ÇÖKERSE BEŞiKTAŞ DA ÇÖKER’ DiYE KONUŞMASI BOŞUNA DEĞiL...

BEŞiKTAŞLILAR ORMAN’I DOĞRU ANLAMALI

“Fikret Orman, Beşiktaş için bir şans. Orman, taraftardan ve camiadan destek istiyor. İstediği sadece bu. Yoksa Beşiktaş gibi bir kulüp çöker mi? Bir değil, bir milyon Fikret Orman gitse yine çökmez...”

MEHMET ARSLAN

TRANSFER ‘HER ŞEY’ DEĞİL

1- F.BAHÇE’nin şu anki kadrosunun fizik, teknik ve oyun zekası anlamına yeterli olduğunu düşünmüyorum. Yönetim de bunu düşünüyor ki, bir değişim ihtiyacı içinde. Zaten alınan sonuçlar ve oynanan futbol bunu dayatıyor. Şu anda F.Bahçe’nin yeni transferlerden daha önce, taraftarının o güvenini ve coşkusunu yeniden canlandırmaya ihtiyacı var. ‘Ne oluyoruz’ duygusunu yok etmeli F.Bahçe. Transferler bu adımın önemli bir parçası. Ama her şeyi değil.

TARTIŞMALAR SKOR ODAKLI

2- SONUÇ odaklı tartışmalar bunlar. F.Bahçe 3’te 3 yapsaydı soru, “Bu defa sportif direktörlük mayası tutuyor mu?” şeklinde olurdu. Türk futbolu 14 yabancı kararından sonra tarihinin en büyük değişim döneminden geçiyor; kısıtlı kaynaklarla doğru takımı oluşturmak. Paranız yoksa aklınızı ve becerinizi kullanacak, çalışarak gelişeceksiniz. Sürekli transfere dayalı sistemin nasıl olumsuz sonuçlar verdiğini hepimiz gördük. Şimdi iki seçenek var F.Bahçeli’nin karşısında. Ya bu değişime ayak uydurarak bir parçası olacak ya da karşısında bir duvar. Ben parçası olmalarını tercih ederim. 

BU SEZON SUNİ FARK OLMAZ

3- ‘sunİ fark’ Aykut Kocaman’ın futbola kazandırdığı mükemmel bir polemikti. Bundan hepimiz beslendik. Bu sezon benzer bir tabloyu beklemiyorum. G.Saray’ın da takıldığı maçları göreceğiz. Ama G.Saray’ın en büyük avantajı tartışılmayan bir futbol aklına ve disiplinine yani Fatih Terim’e sahip olmaları. F.Bahçe ve Beşiktaş’a baktığınızda, orada Terim’e verilen kayıtsız şartsız destek ve güvenin olmadığını görüyoruz. Yanlış anlamayın eleştiriden söz etmiyorum, güven duyugusundan söz ediyorum.

OĞUZHAN ISLIKLANINCA...

4- Beşiktaş bu ligin en kaliteli kadrosuna sahip. Antalya maçındaki 59 ortanın yanılmıyorsam çok az bölümü duran toptan. Yani ortaların çoğu akan oyundan gelmiş. Peki Güneş buna niye rıza gösterdi? Anlatayım... Daha maçın başında Oğuzhan ıslıklanınca taraftar Güneş’in hamle şansını elinden aldı. Oyundan alabileceği Oğuzhan’ı, oyuncuyu kaybetmemek adına oyunda tuttu. (Ve doğrusunu yaptı. Bir maç kaybedebilirsiniz, telafisi vardır. Ama oyuncunun güvenini kaybetmek size sezonu kaybettirebilir.)

ORMAN, DESTEK İSTİYOR

5- BEN, Fikret Orman’ın Beşiktaş için bir şans olduğuna inanıyorum. Lütfen şöyle bir bakın tabloya. 3 büyükler içinde en az borca sahip ve en kaliteli kadroya  sahip kulüp. Ve büyük bir ekonomik darboğazdan geçerken harika bir stada sahip olup 2 şampiyonluk kazanan bir kulüp. Orman taraftardan ve camiadan destek istiyor. İstediği sadece bu. Yoksa Beşiktaş gibi bir kulüp çöker mi? Bir değil, bir milyon Fikret Orman gitse yine çökmez. Orman’ı doğru anlamalı Beşiktaşlı. 

TRANSFER DEĞİL İDMAN

6- LIVERPOOL Teknik Direktörü Jürgen Klopp’un o sözleri hiç aklımdan çıkmıyor; “İyi bir fikrimiz varsa, bunu sahada uygulamaya çalışırız, bunun için de zamana ihtiyaç vardır. Herkesin transferlere inandığı bu ülkede bazen tek başıma olduğumu hissetsem de ben antrenmana inanırım. Bu oyunu seviyorum, çünkü antrenmanla fark yaratabilirsiniz.” Kemal Özdeş’i, bu farkı yaratmaya çalıştığı için yürekten kutluyorum.

HAFTANIN ENLERi:

- Haftanın olayı: Beşiktaş’ın 28 şut ve 59 ortaya rağmen Antalya’ya yenilip, Vodafone’daki serisini sonlandırması.

- Haftanın takımı: GALATASARAY

- Haftanın hocası: kemal özdeş

- Haftanın futbolcusu: ruud boffın

- Haftanın hakemi: YAŞAR KEMAL UĞURLU

UĞUR MELEKE

KALiTE SORUNU VAR

1- SOUZA ve Giuliano’yu iyi paralara değerlendirmeleri olumlu. Ancak ön tarafta büyük bir kalite sorunu var, takımda neredeyse hiç yaratıcı futbolcu yok ve anladığım kadarıyla Sissoko öyküsü de doğru değilmiş. Sissoko, bu ligin kaderini etkileyebilecek kalitede bir oyuncu ve F.Bahçe’nin de ön tarafa Sissoko düzeyinde 1-2 tane süper takviyeye ihtiyacı var. O takviyeler yapılmazsa, F.Bahçe’nin bu yılki hikayesi geçen yıldan farklı olmaz.

İYİ NİYETLİ DEĞİLLER

2- TERRANEO korkunç bir bütçeyi kullanmıştı, Comolli belki onun üçte biri bir bütçeyle şapkadan tavşan çıkarmaya çalışıyor. Transfer sezonu henüz tamamlanmamış, Frey ve Reyes gibi oyuncuların ne katkı sağlayacaklarını bile daha görmedik! Şimdiden Terraneo-Comolli kıyası yapanların çok iyi niyetli olduklarını sanmıyorum ben. Medyada hâlâ bir Aziz Yıldırım kliği var ve F.Bahçe’nin önündeki bir numaralı engel belki de bu.

GOMIS’İN YERİ DOLMALI

3- G.SARAY şu anda ligin en iyisi, en hazırı. Geçen yılın şampiyonu, kadrosundan çok önemli bir kayıp yaşamadan, üstelik Onyekuru ve Emre gibi iki süper takviyeyle sezona hak ettiği gibi iyi girdi. Ancak Alanya’yı sürklase etmeleri Terim’i bence yanıltmaz. Orta vadede Gomis’in yerini doldurmaları gerektiğinin bence o da farkındadır. İyi bir santrfor alamazlarsa, iki cephede de işleri çok zor olur. Çünkü bence Gomis, bu takımın yarısıydı.

BEŞİKTAŞ SAKİN KALMALI

4- BEŞİKTAŞ’ın çok şanssız, Antalya’nın da çok şanslı bir gün yaşadığını not etmek gerek. Antalya’nın ilk iki golünde çarpmalar rol oynuyor vs... Ama Güneş de gereğinden fazla telaşlıydı; üçlü savunmaya dönüş, on dakika sonra vazgeçiş, Tolgay’ın lüzumsuz çıkarılması... Hepsi mânâsız bir telaşın eseriydi. Oyunla ilgili büyük bir sıkıntı yok. Sakin kalmaları yeterli.

SEBA BÖYLE KONUŞMADI

5- ORMAN’ı başarılı bulmakla birlikte, birçok başarı hikayesinde görülen ‘ikinci evre sendromu’nu yaşadığını üzülerek gözlemliyorum. İlk evredeki sıkı çalışma ve kendini ispat etme güdüsünün yerini ikinci evrede başka duygular alıyor: Kibir ve hesap görme gibi... Beşiktaş’tan kimler geldi, kimler geçti; efsane Seba’nın buna benzer bir söz ettiğine hiç şahit olmadım ben. Sultan Süleyman’a kalmamış bu dünya; kimseye kalmaz sonunda... 

PAŞA, ÇOK DOĞRU BİR MODEL

6- Kasımpaşa çok doğru bir organizasyon. Kemal Özdeş ince işçi. Hem bir A planı var ve onu her gün mükemmelleştiriyor. Hem de elindeki her oyuncu, onunla gelişiyor. Bunların yanına Trezeguet, Eduok, Ben Youssef, Diagne gibi transfer başarılarını da eklerim. Kasımpaşa, orta sınıf takımlara çok doğru bir model.

HAFTANIN ENLERi:

- Haftanın olayı: Hakemlerle VAR arasındaki uyumsuzluklar. Hakemlerin nedense kenara gidip izlemeyi sevmemeleri.

- Haftanın takımı: GALATASARAY

- Haftanın hocası: KEMAL ÖZDEŞ

- Haftanın futbolcusu: SOULEYMANE DOUKARA

- Haftanın hakemi: HALİL UMUT MELER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!