20 yıldır böylesi görülmedi!

Güncelleme Tarihi:

20 yıldır böylesi görülmedi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 23:00

Alanında dünyanın en prestijli organizasyonu olan Fransa Bisiklet Turu’nun ilk haftası geride kalırken şimdiden büyük olaylara sahne olmuş durumda. Öyle ki çeyrek asırdır bisiklet yazan İngiliz gazeteci William Fotheringham, iki favorinin birden yarış dışı kaldığı dokuzuncu etap için “Son 20 yılın en olaylı etabıydı” dedi.

Haberin Devamı

BİSİKLET, dünyanın en acımasız sporu. Ne kadar çalışırsanız çalışın, bir anlık hata veya şanssızlık sizi hayalinizden edebilir. Şu sıralar devam eden Fransa Bisiklet Turu’nun 9 Temmuz Pazar günü koşulan etabı bunun kanıtıydı. Yarışın favorilerinden Richie Porte’un eşi Gemma, sabah saatlerinde Twitter’a “Tatil günüm. Sadece yarış bilgileri atın bana lütfen, endişeli eşin yüreğini ağzına getirmeyin” yazmıştı. Ama korktuğu başına geldi, eşi Richie saatte 70 kilometre hızla dağdan inerken önce yoldan çıktı sonra arkadan bir bir sporcunun bisikletinin altına girip kenardaki kayalıklara çarptı. Ve o an, 2017 Fransa Bisiklet Turu’nun ilk haftasında yaşanan onca olaydan sadece biriydi...

DAHA İLK ETAPTA KAZA
Düsseldorf’ta başlayan yarışın açılışına yağmurlu hava damgasını vurdu. İspanyol yıldız Alejandro Valverde ilk dakikalarda kaydı ve kendisini birkaç kırık kemikle birlikte yarış dışında buldu. Son yılların en güçlü ekibi Team Sky’dan Geraint Thomas genel klasman liderinin giydiği sarı mayoyu ilk gün elde etti. Son dört Fransa Bisiklet Turu’nun üçünü şampiyon bitiren Chris Froome 5. etap sonunda sarı mayoyu takım arkadaşından aldı ve böyle giderse bunu yarışın sonuna kadar taşıyabilir.

Haberin Devamı

ÇOK KONUŞULAN DİRSEK
Sprint, inişle birlikte bisikletin en korkusuz dalı. Bazı günlerin finişinde sporcular saatte 80 kilometre hıza ulaşıyor. Bu ortamda en ufak bir hamle bile büyük sonuçlara yol açabiliyor. Dördüncü etabın sonu gibi... Son iki yılın dünya şampiyonu Peter Sagan, finişe yaklaşırken köşeye doğru hamle yaptı ve alan bırakmadığı Mark Cavendish’in bariyerlere çarpıp düşmesine neden oldu. Sagan bunu bilinçli mi yapmıştı? Elbette hayır. Ama yarış jürisi, tehlikeli bir şekilde çizgisini değiştirdiği için Sagan’ı ihraç etti. Cavendish’in de yarışı sona erdi. Yakın dönemde Mark Renshaw 2010’da rakibine kafa attığı için, Tom Steels ise 1997’de agresif şekilde çizgisini değiştirdiği için yarıştan ihraç edilmişti. Tartışmalar sürdü ama sonuç olarak yarış, iki büyük yıldızını kaybetti. Birini kazayla, diğerini kararla.

Haberin Devamı

SARI MAYO BEKLENİR!
Dokuzuncu etap da inanılmaz anlara sahne oldu. Son tırmanışın başında Chris Froome mekanik sorun yaşarken Fabio Aru atak yaptı, sonra ‘Sarı mayo sorun yaşarsa beklenir’ kuralı gereği bundan vazgeçip rakibini bekledi. Akabinde Froome bütün hamlelere cevap verip tahtını bırakmadı, Nairo Quintana 1 dakika fark yedi, yarış dışı kalan Porte kendisiyle birlikte Dan Martin’i düşürdü.

Fransa’da bu yıl fotofiniş kameraları fazla mesai yaptı...

SANİYENİN ON BİNDE ÜÇÜYLE GELEN ZAFER

Tur’da şimdiye dek iki etabın birincisini fotofiniş belirledi. Birinde kazananı milimetlere belirlerken birinde kazandığını sanan sporcu ikinci olduğunu röportaj sırasında öğrendi.

Haberin Devamı

FRANSA Bisiklet Turu’nda bu yıl fotofiniş kameraları fazla mesai yaptı. İlk haftayı üç etap zaferiyle tamamlayan Marcel Kittel, bunlardan sonuncusunu Edvald-Boasson Hagen’in 0.0003 saniye önünde aldı. Yani 213,5 kilometrelik 7. etabın galibini saniyenin 10 binde üçlük dilimine denk gelen milimetreler belirledi.

Dokuzuncu etapta ise uzun süre en önde olan Warren Barguil finişe az kala yakalansa da zafere gitmeyi başardı! Yani ilk önce öyle açıklandı. Fotofinişte aslında etabı sonlarda vites problemi yaşayan Rigoberto Uran’ın az farkla kazandığı anlaşıldı ve o an zafer röportajları vermeye başlayan Barguil, kaybettiğini kameraların önünde öğrendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!