Boynunda ay yıldız kulağında İstiklal Marşı

Güncelleme Tarihi:

Boynunda ay yıldız kulağında İstiklal Marşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2010 00:00

“Engelli koşularında ritm çok önemli. Daha önce ritm duygumu geliştirmek için yüksek sesle pop müzik dinliyordum. Ama bu yarışa, MP3’üme kaydettiğim İstiklal Marşı’yla hazırlandım.”

Haberin Devamı

İSPANYA’nın Barcelona kentinde dün sona eren 20. Avrupa Atletizm Şampiyonası’na damgasını vuran isim, Nevin Yanıt oldu. Kadınlar 100 metre engellideki 12.63’lük muhteşem derecesiyle birinciliğe uzanan Nevin, Türkiye’ye kısa mesafe koşularında Avrupa Şampiyonluğu kazandıran ilk atlet olarak tarihe geçti.

Nevin Yanıt’ın bu başarısını daha da özel kılan nokta, devşirme olmayıp; hem kendisinin hem antrenörünün (Cüneyt Yüksel) Türk olması ve yaşamı boyunca bütün antrenmanlarını Türkiye’de yapması. Zaten kendisi de bu özelliğine dikkat çekmek için yarış sırasında boynuna ay yıldızlı kolye takmış, tırnaklarına da kırmızı beyaz oje sürmüştü.

Yarıştan hemen sonra sıcağı sıcağına duygularını, “Resmen delirdim. Sanki rüyadaymış gibiyim” diye dile getiren Nevin’i dün telefonla arayıp mini bir röportaj yaptık...

Yarış sonrası kaçta uyuyabildin?

Gece saat 02.00’de uyuyabildik.

- Engelli koşularda ritm çok önemli. Ritm duygunu geliştirmek için neler yapıyordun? Mesela antrenmanlarda müzik dinliyor muydun?

Bu şampiyonaya kadar yüksek sesle pop müzik dinliyordum. Ama bu yarışa MP3’üme kaydettiğim İstiklal Marşı ile hazırlandım. Bütün antrenmanlarda marşımızı dinledim. 

- Peki, yarışa nasıl konsantre oldun?

Yarış içinde kimseyi düşünmedim. Kendi kendime hep ‘bırakma, çok iyisin’ dedim.

- Bundan sonraki hedefin ne?

Şimdi hedefim daha da yükseldi. Dünya Şampiyonası ve özellikle olimpiyatlarda madalya alacağım. Bunu başaracağıma yürekten inanıyorum.

- Derece olarak hangi noktaya ulaşabilirsin?

Barcelona’da 12.63 koştum, bu sene katılacağım diğer yarışlarda 12.50’leri de rahatlıkla koşarım. Önümüzke yıl da, kafaya koydum, 12.40 koşacağım.

Haberin Devamı

Çamur sahalardan zirveye çıktı

NEVİN Yanıt’ın başarısının en önemli yönü, toprak sahalardan yetişen bir sporcu olması. Doğup büyüdüğü Mersin’de bu yıla kadar sentetik yüzeyli pist olmadığı için senelerce Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın toprak pistinde antrenman yapmak zorunda kaldı. Son Avrupa Şampiyonası’nda yarıştığı rakipleri ise hep modern pistlerde çalıştı.

Nevin Yanıt’ın Mersin’de yaşayan babası Nazım Yanıt da duygularını dile getirirken kızının karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. Kızının 13 yıldır atletizmle uğraştığını söyleyen Nazım Yanıt, “Geçmişte Mersin’de antrenman yapacak saha yoktu. Çamur sahalarda koştu, yağmur altında koştu. Nevin bu başarıyı sonuna dek hak etti. Çünkü çok çalıştı” dedi. Anne Semra Yanıt ve ağabey Cem Yanıt ise, Nevin’in yarışını heyecanla izlediklerini vurgulayarak, “Böyle bir başarı bekliyorduk. Çünkü yıllardır idmanlarını hiç aksatmadı” diye konuştular.

Haberin Devamı

En kısa boylu atlet Nevin Yanıt’tı

Atletizmde, kadınlar engelli yarışlarında kullanılan engellerin yüksekliği 84 santimetre. Avrupa Şampiyonası finalinde 100 metreyi 12.63 saniyede koşarak altın madalya kazanan Nevin Yanıt’ın boyu ise 1.63 metre. Nevin, finalde yarışan atletlerin en kısa boylusuydu.

Nevin, engelli yarışı koşmak için doğmuş

“Engelli yarışı koşmak için kuvvet ve süratin yanı sıra, çok iyi bir ritm duygusuna sahip olmak gerekiyor. Nevin’de bunların hepsi var.”

16 Şubat 1986’da Mersin’de dünyaya gelen Nevin Yanıt’taki atletizm yeteneğini keşfeden kişi, halen de birlikte çalıştığı antrenörü Cüneyt Yüksel.

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü mezunu olan Yüksel, 1987’den beri antrenörlük yapıyor. Üniversitede aldığı eğitimle yetinmemiş, atletizmle ilgili çok sayıda seminere katılımış. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nde spor uzmanı olarak görev yapan Yüksel, Nevin Yanıt’ı Mersin Gazipaşa İlköğretim Okulu’nun 6’ncı sınıfında iken keşfetmiş.

“Nevin, engelli yarışı koşmak için doğmuş. Atletizmde engel atlayabilmek için kuvvet ve süratin yanı sıra çok iyi bir ritm duygusuna sahip olmak gerekiyor. Nevin’de bunların hepsi vardı. Onun için kendisini düz 100 metre değil engelli 100 metre koşturdum” diyen Yüksel, birlikte çalışmaya başladıkları ilk günlerde Nevin’in bu mesafeyi 15 saniyede koştuğunu anlattı.

Onu bırakmam

Nevin’in antrenörü olarak kalmaya devam edeceğini ve bunun için gerekli tüm birikime sahip olduğunu dile getiren Yüksel, “Ben bu işi bilimsel yapıyorum. 12.76 koştuğunda (Nevin’i başkasına verir misin) dediler. Vermem. 12.63 koştuğunda yine diyeceklerdir. Lolo Jones ile arasındaki zaman farkı yüzde 8 ise ben onu kimseye vermem. Ben bilimin her şeyini kullanıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Cüneyt Yüksel, Nevin Yanıt’ın 12.63’lük derecesinin kendisi için sürpriz olmadığını da belirterek, “Rüzgar 0.5 idi, eğer 0.2 olsaydı o derece 12.50’lere inerdi” dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ERDOĞAN TELEFONLA KUTLADI

NEVİN Yanıt’ı, altın madalya kazandığı yarış sonrası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, telefonla arayıp kutladı. Başbakan Erdoğan önce Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi’yi telefonla arayarak, “Sporcularımızın başarılarıyla gurur duyduk. Çok mutlu olduk. Başarılarınızın devamını diliyorum” dedi. Arkasından Nevin’i telefona isteyip bizzat tebrik etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şampiyon atletimize kutlama mesajı gönderdi.

Avrupa’yı Nevin ve Elvan temsil edecek

ATLETİZMDE 2010 yılının en önemli uluslararası organizasyonlarından biri olan Kıtalar Şampiyonası’nda, Avrupa kıtasını temsilen iki Türk atlet de yarışacak. Her kategoride kıtaların en iyi sporcularının katıldığı yarışlarda, kadınlar 100 metre engellide Nevin Yanıt, 10 bin metrede de Elvan Abeylegesse, Avrupa kıtası adına mücadele edecek. 4-5 Eylül tarihlerinde Hırvatistan’ın Split kentinde düzenlenecek şampiyonaya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Okyanusya-Asya kıtalarından sporcular katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!