Sihirli mayo gitti rekor bitti

Güncelleme Tarihi:

Sihirli mayo gitti rekor bitti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2010 00:00

FINA’nın haksız rekabet sağladığı için poliüretanlı mayoları yasaklamasından sonra dereceler geriye düştü. Macaristan’daki son Avrupa Şampiyonası’nda kıta rekorları kırılamaması bunu gösterdi.

Haberin Devamı

HAVUZDA işler karıştı. Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) ilk kez Pekin Olimpiyatları’nda denenmesi için poliüretan mayolara (“Laser scanning” teknolojisi kullanılarak, NASA’nın yardımlarıyla üretilen mayolar) izin vermişti. Peş peşe kırılan rekorlar, Roma’daki Dünya ve Abdi İpekçi Salonu’nda yapılan Avrupa Kısa Kulvar yarışlarında rekorların tavan yapması sonrası FINA Başkanı “Mayoların değil, insan gücünün rekor kırmasını istiyoruz” diyerek son noktayı koymuştu.

İnsan gücünün ön plana çıkması için tekstil ürünü eski mayolara dönülmesi kararı alındı. Macaristan’da yapılan son Avrupa Şampiyonası’nda bir gerçek ortaya çıktı; mayo farkı… Çünkü şampiyonada bir tek rekor kırılamadı.

Batmayı önlüyor

4 erkek, 7 kız sporcu ile katıldığımız Macaristan’daki şampiyonada yarı final yüzen tek yüzücümüz Derya Büyükuncu, poliüretan mayo ile tekstil ürünü mayolar arasındaki farkı şöyle yorumladı: “Poliüretan mayolar her 50 metrede sporcuların performanslarına 30-40 saliselik bir avantaj sağlıyor. Örneğin bütün stillerde poliüretanlı mayolar ile 50 metreyi 20.00 saniyede yüzen bir sporcu şort mayo ile 20.40 yüzerken, 100 metreyi 1.00 dakikada geçen bir yüzücü yine şortla bu mesafeyi yaklaşık 1.00.80 ile bitirebiliyor.

Yarışın sonlarına doğru yüzücüler yorulmaya başladığında ve su üstünde kalmaları zorlaştığında bu mayolar yüzücüyü su üstünde tutmaya yardım ediyordu. Vücudu bir korse gibi sararak daraltıp hızlı gitmeyi sağlıyordu.

Sürtünme artıyor

Şu anda giyilen şort mayolar belden dizin üstünü kadar alanı kapladığı için bir avantaj sağlamıyor. Yüzücüler yorulmaya başlayınca su üstünden alçalmaya başlıyorlar ve sürtünme artıyor. O nedenle lazer mayolara göre dereceler kötü çıkıyor. 

40 dakikada giyiliyor

En az 1000 TL’ye satılan ve giyerken yırtılma ve patlama olasılığı çok yüksek olan bu mayoları ilk kez kullanımda iki kişinin yardımı ile 30-40 dakikada giyiliyordu. Vücudu sardığı için kasların yorulmasını da engelliyordu. 

14 dünya rekoru

Poliüretanlı mayolarla yılda 50 ila 100 Avrupa ve Dünya rekoru kırıldı. Bu mayoların son giyildiği Abdi İpekçi Spor Salonu’nda düzenlenen Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası’nda ise 14 Dünya, 26 Avrupa, 57 şampiyona ve 19 Türkiye rekoru olmak üzere 116 rekor kırılmıştı. Büyükuncu, şortlu mayolarla bu rekorların ancak 5 tanesinin kırılabileceğini iddia etti.

Haberin Devamı

Yanına bile yaklaşılmaz

Haberin Devamı

TÜRKİYE Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan, “Poliüretanlı mayoların yasaklanması bizim yüzücülerimizin derecelerini büyük ölçüde etkilediği bir gerçek. Eski mayolara dönüş ile birlikte artık kırılan bu rekorların yanına bile ulaşmak çok zorlaştı. Avrupa Şampiyonası’nda bir tek Avrupa rekoru kırılamazken sadece şampiyona rekorları yenilendi” dedi.

DERECE FARKLARI…

POLİÜRETAN MAYOLAR
2009 Dünya Şampiyonası-Roma
200 m.Serbest: Paul Biedermann (Almanya) 1.42.00
400 m. Serbest: Paul Biedermann (Almanya) 3.40.07
800 m.Serbest:Federico Colbertaldo (İtalya) 7.43.84

ŞORT MAYOLAR
2010 Avrupa Şampiyonası-Budapeşte
200 m.Serbest: Paul Biedermann (Almanya) 1.45.47
400 m.Serbest: Paul Biedermann (Almanya) 3.46.17
800 m.Serbest: Sebastien Rouault (Fransa) 7.48.28

Haberin Devamı

ESKi MAYO
Sürtünmeyi azaltıyor.
Köpekbalığı derisinden yapıldı.
NASA teknolojisi kullanıldı.
Su tutmayan özelliğe sahip.
100 gram ağırlığında.
45 dakikada giyiliyor.
Yüzücünün bedeni suda sürtünüyor.
Sadece diz ve beli kapatıyor.
Diz altı çıplak ve suda sürtünüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!