Schumacher: Türkiye'ye geç geldim diye utandım

Güncelleme Tarihi:

Schumacher: Türkiyeye geç geldim diye utandım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2002 01:35

Formula-1 yarışlarının şampiyon pilotu Michael Schumacher, yeni Fiat Palio'nun tanıtımı için geldiği Türkiye'ye hayran kaldı.

Formula-1 yarışlarının efsane pilotu Michael Schumacher, ‘‘33 yaşındayım. Ülkenize ilk kez geldim. Bu kadar güzel bir ülkeye bugüne kadar gelmediğim için çok utandım’’ dedi. Schumacher, kendisine co-pilotluk yapan Hürriyet muhabiri Emre Özpeynirci'ye gösterilen ilgiye çok şaştığını söyledi.

Formula'de Ferrari takımının dünya şampiyonu pilotu Michael Schumacher'e Tofaş'ın Bursa'daki tesislerindeki deneme sürüşleri sırasında co-pilotluk yaptım. Bu sırada kısa söyleşi yapma olanağı bulduğum Schumacher, ‘‘Türkiye'de bana gösterilen ilgiden çok etkilendim. Bu nereden kaynaklanıyor?’’ diye sordu.

Michael Schumacher, dün önce İstanbul Çırağan Sarayı'nda hayranları ve basın mensuplarıyla buluştu. Schumacher, ‘‘Beni bu kadar sıcak karşıladığınız için çok teşekkür ediyorum. Bu kadarını beklemiyordum. 33 yaşındayım ve ülkenize ilk kez geldim. Bu yüzden gerçekten utandım. Bu kadar güzel bir ülkeye nasıl oldu da daha önce gelmemişim, şaştım’’ dedi.

Schumacher, daha sonra Bursa'ya giderek Tofaş tesislerindeki deneme sürüşlerinin yapıldığı pistte Palio Sporting, Palio Kit Car ve Palio 1.6 modelleri ile deneme sürüşü yaptı. Schumacher'a deneme sürüşü sırasında Tofaş'ın motor sporları ekibi eşlik ederken, Kit Car da co-pilotluğunu Türkiye ralli şampiyonu Volkan Işık yaptı. Schumacher, modellerden çok etkilendiğini belirterek, espirili bir şekilde, ‘‘Benim Formula 1 aracım nerede, hemen gerekli değişiklikleri yapalım’’ dedi.

Schumacher'in test sürüşlerinden birinde de gazeteciler arasından ben co-pilot olarak görev aldım. Schumacher, Türkiye ile ilgili ilk izlenimlerini şöyle anlattı:

‘‘Türkiye'de Formula 1 yarışları düzenlenmemesine rağmen gösterilen ilgiyi aklım almıyor. Böyle bir ilgiyi yarışların düzenlendiği birçok ülkede bile görmedim. Umarım Formula-1 Türkiye'de de kısa zamanda düzenlenmeye başlar.’’

Schumacher, ‘‘Bundan sonra Türkiye'ye gelmeyi düşünüyor musunuz?’’ soruma, ‘‘Bir 10 yıl daha geleceğimi düşünmüyorum çünkü sahip olduğum ün bunu engelliyor. Ama yarışlara katılmayı bıraktıktan sonra muhakkak geleceğim’’ yanıtını verdi.

GARAJIMDA KORUYACAĞIM

‘‘Size hediye edilen Palio Sporting'i nasıl değerlendireceksiniz?’’ sorusuna ise Schumacher, ‘‘Ben çocuklarım olduğu için şu an büyük arabalar kullanıyorum ama küçük arabalara da büyük ilgim var. Palio Sporting'i de garajımda koruyup gerektiği zaman kullanacağım’’ dedi.

Fiat'ın yeni Palio modelleri hakkında çok olumlu düşünceleri olduğunu kaydeden Schumacher, ‘‘Fiat, yeni modellerle imajını da yeniledi. Palio'nun yeni modelleri de bunun göstergesi. Bence bu araçlar kendi sınıfının en iyileri. Tabii ki benim kullandığım araçlarla kıyaslanamaz ama yeraldığı segmentte çok iyi performans sergiliyor. Benim en hoşuma gideni Palio'nun ralli versiyonu olan Kit Car oldu’’ dedi.

Fiat'a yürek vermeye geldim

Formula 1 yarışlarının enfsane pilotu Michael Schumacher, ‘‘Umarım benim gelişim ülkeniz için de bir destek olur. Burada bulunmam Fiat projesine yürek vermek için’’ dedi.

Schumacher, Formula 1 yarışlarının Türkiye gelmesinin önündeki en büyük engel olarak bilinen sigara reklam yasağı konusunda da ‘‘Bakın ben sigara içmiyorum. Reklamların da birini zorla sigaraya başlatacağına inanmıyorum. Herkesin aklı fikri var. İsteyen içer, istemeyen içmez’’ diye konuştu.

Schumacher rakibi Juan Pablo Montoya'yı ne kadar sevdiğinin sorulması üzerine de ‘‘Montoya ile özel sorunlarım yok. Aramızdaki sürtüşmeyi de galiba seviyorum. Biraz daha muharebe yapmak istiyorum ama sadece onunla değil. Kardeşim dahil 22 tane Formula 1 sürücüsü var. Hepsi çok güçlü. Hepsiyle yarışıyorum, tek kişiyle yarışmıyorum’’ şeklinde konuştu.

Schumacher, ‘‘Çok konuşmuyorsunuz, genellikle kazandığınızda ağladığınızı görüyoruz. Konuşmayı sevmiyor musunuz’’ sorusunu da ‘‘Aslında ağlamaktan çok konuşurum. İnsan reaksiyonları, tepkileri gelmesi gereken anda gelir’’ diye yanıtladı.

Michael Schumacher, zirvedeki bir şampiyon olarak kendisine sık sık çok arzu ettiğin ama yapamadığın bir şey var mı diye sorulduğunu, herhangi bir rüyası olmadığını, ailesiyle ve gerçek dünyada yaşamayı tercih eden bir insan olduğunu belirtti.

RÜYA GİBİ

Türkiye Otomobil ve Motor Sporları Federasyonu Başkanı Mümtaz Tahincioğlu ise Michael Schumacher'in gelişinin büyük bir rüya olduğunu, bunu organize eden FİAT ve Tofaş'a tüm Türkiye'nin teşekkür etmesi gerektiğini söyledi. Tahincioğlu, Formula 1'in çok büyük bir organizasyon olduğunu da belirterek, ‘‘Michael bir efsane. Üstelik hem zeki hem de iyi bir sporcu. Dünya genelinde onun gibi olmak isteyen çok insan var. Hem ülkemizi dünyaya tanıtmak hem de Türk gençleri için Formula 1'i Türkiye'ye getirmek istiyoruz’’ dedi.

Schumacher kimdir?

3 Ocak 1969 yılında Almanya'nın Hürt kentinde doğan Michael Schumacher dünyanın en iyi Formula 1 pilotu olarak kabul ediliyor. 1995 yılında evlenen ve biri kız diğeri erkek iki çocuğu bulunan Corrina-Michael Schumacher çifti İsviçre'de yaşıyor. Otomobil sporuyla 4 yaşında babasının hediye ettiği karting ile tanışan Schumacher, 1984-1991 yılları arasında kartingde Almanya, Avrupa ve dünya birincilikleri kazandı. Formula 1 dünyasına 1991'de Benetton takımı ile adım attı. Benetton ile iki (1994 ve 1995) dünya şampiyonluğu kazandı. 1996 yılında Ferrari takımına geçti. Ferrari ile 2001 ve 2002 yıllarında iki kez dünya şampiyonluğu kazandı. 56 Grand Prix birinciliği elde etti. Halen devam eden Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda Schumacher 34 puanla Pilotlar Klasmanında takımı Ferrari de 40 puanla Markalar Klasmanı'nda ilk sırada yer alıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!