"Sarkozy'nin yanlışını milletvekilleri düzeltecektir"

Güncelleme Tarihi:

Sarkozynin yanlışını milletvekilleri düzeltecektir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2012 15:30

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa senatosunda inkar yasasına karşı başlatılan imza çalışmalarına değinerek, “Sarkozy'nin (Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy) yapmış olduğu yanlışı ümit ediyorum bugün milletvekilleri düzeltecektir” dedi.

Renault Mais Genel Müdürü ve YASED Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Aybar'ın başkanlığında Türkiye'de iş yapan Fransız şirketlerinin temsilcileri, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile görüştü.

Basına kapalı olarak gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin geleceğine güvenerek Türkiye'de yatırım yapmış olan Fransız sermayeli, ortaklı şirketlerin Türk şirketi olma vasfını kazandığını ve onların temsilcileriyle bugün bir toplantı düzenlediklerini söyledi. Toplantıda daha çok katılımcıların görüşlerini dinlediğini kaydeden Çağlayan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bugün görüştüğümüz şirketlerin içinde geçmişte Fransa'da bakanlık yapmış insanların yönetim kurulu üyesi olduğu şirketlerin temsilcileri de vardı. Bize tek tek ifade ettiler. Biz öncelikle Fransız senatosunun değerli üyelerinin şu ana kadar yapmış olduğu çalışmayı inşallah bu akşam itibariyle istenilen sayıya yani 60'a kavuşacağı konusundaki ümidimizi muhafaza ediyoruz. Bu yapılacak olan düzeltme Fransız devletinin bir düzeltmesi olacaktır. Bu, Sayın Sarkozy'nin yapmış olduğu yanlışın düzeltilmesi gibi bir anlam taşıyor. Bunun hakikaten popülist bir tutum ve davranış olduğunu, bu tutum ve davranışın hiçbir şekilde hiç kimseye bir fayda getirmeyeceğini herkes zaten biliyor. O anlamda arkadaşlarımızın yapmış olduğu değerlendirmeler son derece önemli. Hakikaten bunu bir talihsizlik olarak Fransa adına değerlendiriyorlar. Bunun asla Fransız halkının, Fransız şirketlerinin hiçbir şekilde görüşünü yansıtmadığını, sadece sayın Sarkozy'nin kişisel bir görüşü olduğunu ve siyasetteki son günlerini bu şekilde kurtarmaya çalıştığı konusunda hepimizle aynı fikir ve aynı kanaati paylaşıyorlar. Ben aklın popülizmi yeneceğine inanıyorum.”

Fransız senatosundan geçen inkar yasasına karşı yapılan imza çalışmasına da değinen Çağlayan, toplantıya katılan Fransız şirketleri temsilcilerinin, yapılan bu yanlışın bu akşama kadar atılacak imzalarla düzeltileceğine inandıklarını ifade ettiklerini de bildirdi.

60 imza çıkmazsa ne olur?

Bugün akşama kadar 60 imza sayısına ulaşılmazsa Türkiye'nin tavrının ne olacağının sorulması üzerine Çağlayan, Fransız siyasetçilerinin böyle bir noktada aklı selim içinde doğru kararı verecekleri yönündeki ümidini ifade etmek istediğini ve bugün akşamı beklemek gerektiğini söyledi.

Bir basın mensubunun “Bu konu uzun bir zamandır Fransa'nın gündeminde, bugüne kadar Türkiye tarafı yeterince lobi faaliyeti yapmadı mı?” şeklindeki soru üzerine Zafer Çağlayan, “Aslında bu konuya Fransız halkı da Fransız” dedi. Fransız halkının neler olup bittiğinden son 1-2 gündür haberdar olduğunu anlatan Çağlayan, iş öğrenildikçe de Sarkozy'nin puan kaybettiğini söyledi.

Çağlayan, “Resmen Fransa'da alay konusu olmuş bir yapıya dönüşmüştür. Tabii bu konuda bizim Türk kardeşlerimizin de mutlaka etkin olması gerekiyor. Aslında Fransa'daki Ermeni sayısı kadar Türk var. Ama Ermeniler'in Fransız vatandaşı olması, onların oy vermesi, oy avcılığına soyunanların iştahını burada kabartıyor. Bizim insanımızın az bir kısmının vatandaş olması bu işi belki de bu yöne getiriyor. Sarkozy'nin yapmış olduğu yanlışı ümit ediyorum bugün milletvekilleri düzeltecektir” dedi.

Fransız şirketleri rahatsız

Şirketlerin Türkiye'de bir Türk şirketi olarak istihdam, yatırım ve üretime verdikleri önemi tekrar tekrar ifade ettiklerini kaydeden Zafer Çağlayan, “Bu konuyla ilgili en az bizler kadar onların da rahatsız olduğunu ifade ettiler. Hatta bir Fransız arkadaşımız ifadesi (keşke bizim politikacılarımız da aynen sizler gibi hassas ve duyarlı olsaydı) oldu” diye konuştu.

Türkiye'ye güvenerek yatırım yapmış şirketler ister Fransız, ister hangi şirket olursa olsun Türk şirketi olduğuna vurgu yapan Çağlayan, kendilerinin de bunun bilincinde olduğunu belirterek, itidal çağrısı yaptı. Çağlayan, “Türkler'in bu konudaki davranış biçimlerini herkes çok iyi anlaması gerekiyor ki bu konuda Türk insanının, halkamızın yapabileceklerini kontrol etme gibi bir durumda olamayız. Türk insanının bu konuda göstereceği davranış biçimlerini hakikaten zapt etmek ister istemez zor olabilir” dedi.

YASED Yönetim Kurulu Üyesi Aybar

YASED Yönetim Kurulu Üyesi ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da bu toplantıyı düzenlediği için Bakan Çağlayan'a teşekkür etti. Her şeyden önce Türk insanıyla çalıştıklarını ve Türkiye'nin temsilcisi olduklarını kaydeden Aybar, Türk insanıyla beraber ihracata, Türkiye'nin ekonomik büyümesine ciddi katkı yaptıklarını vurguladı.

Aybar, “Hiç arzu etmediğimiz bu politik gelişmeler karşısında Sayın Bakanımız ve hükümetimizin son derece sağduyulu ve itidal içindeki açıklamaları bizlerin ekonomik faaliyetlerde gelişme planlarımızı ve bu konudaki irademizi destekleyecek nitelikte olduğu için kendilerine müteşekkiriz. Siyasi gelişmelerin bizim Türkiye'deki gelişmelerimizi engellemeyecek şekilde olacağını düşünüyor ve buna inanıyoruz” diye konuştu.

Türk - Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu da zor bir süreçten geçildiğini belirterek, “Desteklerinden dolayı sayın bakanımıza çok teşekkür ediyoruz, inşallah bunu da aşacağız” dedi. Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan konferans salonunda gerçekleştirilen ve yaklaşık 2 saat süren toplantıya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili Faiz Yavuz ile Renault, Peugeot, Carrefour, Aksa gibi 20'nin üzerinde Fransız sermayeli şirketin Türkiye ülke temsilcisi katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!