Saraçhane'de atletizm günü

Güncelleme Tarihi:

Saraçhanede atletizm günü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kupası Atletizm Yarışması geçen pazar belediyenin önünü şenlik alanına çevirdi. Gençlerin yanısıra çocuklar da madalya için yarıştı.

Pazar günü Büyükşehir Belediyesi'nin önünü rengarenk bir kalabalık doldurdu. Kentin dört bir yanından gelen çocuk-genç atletler Büyükşehir Kupası Atletizm Yarışmalarının başlamasını bekliyordu. Kayıtlar uzayınca yarış saat 10.00'da bir saat gecikmeli başladı. Yıl içinde ilçe belediyelerinin düzenlediği yarışları kazanan okul takımlarının finali niletiğinde olması gereken yarış bu özelliğini koruyamadı. Yarış düzenlenmeyen ilçelerin okulları doğrudan finale katıldılar. Sporcu sayısı artınca ön hazırlıklar uzadı.

‘Bizim Etiyopyalılar’ şaşırttı

İkinci aksaklık Küçük Kızlar 1000 metre koşusunda ambulansın yanlış yerde beklemesi ve start prosedürü hatası nedeniyle yaşandı. Minikler start verilmeden koşmaya başladığı için gözlemcilerin müdahalesi gerekti. Finişe atletlerden önce ambulans ulaştı. İçinde fenalık geçiren küçük yarışmacılar vardı. İki zabıtanın tuttuğu finish bandını ilk olarak Paşabahçe İlköğretim okulundan Miray Gür (11) geçti. Gür üç yıldır koşuyor. Galatasaray formasını işaret edip klüp adına mı koştuğunu sorunca ‘‘Forma kalmayınca hocam bunu verdi’’ diyor.

Küçük Erkekler 1200 metre yarışının startında ‘‘bizim etyopyalılar’’ dikkat çekiyor. Uzun bacaklı, zayıf, kara kuru çocuklar. Diğerleri gibi beyaz değil çorapları, siyah ve lacivert. Ayakkabıları da ünlü markalar değil. Ama fiziklerinden iddialı oldukları görülüyor. Bir beden eğitimi öğretmeni söyleniyor: ‘‘Bunların neresi beşinci sınıf! Zaten doğulu çocuklar, nüfusa iki-üç yıl geç kaydolmuşlar. Bir de beşinci sınıf gösteriyorlar. Bu işin suyunu çıkardılar artık!’’ Küçük erkekler startı da ambulans nedeniyle rötarlı başlıyor. Varışa ilk ulaşan kısa boylu esmer bir yarışmacı. Hanifi Baybura (12) Kartal Paşaköy İlköğretim Okulu öğrencisi. Atletizmde ilk yılı. Öğretmeni Emre Özkan yarışa iki haftada hazırlandıklarını söylüyor. Hanifi'nin elinde bir yarışı bitirenlere verilen bir poşet, içinde katılım sertifikası, su, meyva suyu ve bir Avrasya Maratonu tişörtü var. Ödül bununla sınırlı değil. Küçüklerde birinciye 75, ikinciye 65, üçüncüye 50 milyon lira ve bir adidas eşofman veriliyor. Yıldızlarda ise birinciye 125, gençlerde 160, büyüklerde 200 milyon lira.

Ödülüyle cep telefonu alacak

Yıldız Kızlar 1500 metre startında sarışın güzel bir kız birinci oluyor. Zeynep Aydemir (13), Osman Saçmacı İlköğretim Okulu öğrencisi ve tam bir ödül avcısı. Üç yıldır Enka kulübünde koşuyor. Yaş gurubunda 75 metre engelli, 100, 200, 800, 1200, 1500 metre ve uzun atlama Türkiye Şampiyonu! Madalyalarının sayısını bilmiyor. ‘‘30 falan oldu herhalde’’ diyor. Ödül töreninden sonra para ödülünün bulunduğu zarfı ısrarla annesi Nursan Hanım'dan isteyip eşofmanın cebine koyuyor. Babası Mehmet Ali Bey durumu açıklıyor: ‘‘Ödülü beklediğinden fazla çıktı. Cep telefonu alacaktı. Şimdi modeli değişti.’’ Zeynep'in antrönörü Balkan Şampiyonu Gülçıray Akbaş, Zeynep'in ileride uluslarası çapta bir şampiyon olabileceğini söylüyormuş. Ailesi dersler ağırlaştığında sporu bırakmasından korkuyor. Büyük kızları çok başarılı bir basketbolcuyken bu akibete uğramış çünkü.

Ebru yine birinci oldu

Yıldız Erkekler'de birinci Mahmut Gezgin (15) Pendik Kurtköy Karuşağı İlköğretim Okulu öğrencisi. 6,5 yıldır koşuyor ve bu ilk birinciliği. Genç Kızlar 3 bin metredeyse birinci Kurtköy Lisesi'nden Yudum Tazegül (15) birinci. 3 senedir koşuyor ve üç yıldır bu yarışta birinciliği kimseye kaptırmıyor.

Büyükler kategorisinde kulüplü kadın ve erkek sporcular birlikte start alıyor. Starta Dünya beşincisi Ebru Kavaklıoğlu'nu görünce şaşırıyoruz. Zorlanmadan birinci oluyor. Avrupa Salon Şampiyonası'nda belindeki bir sakatlık nüksetmiş, grip de olunca üç hafta hastanede kalmıştı. İki haftalık bir antrenmandan sonra bu ilk yarışı. Sakatlığının tamamen geçtiğini gördüğünü söylüyor. Ebru Fenerbahçe'den parasal sorunlar nedeniyle ayrılmıştı. Spor hayatını kendisini Rusya'dan Türkiye'ye getirerek Türk vatandaşı yapan Yılmaz Sazak'ın sponsorluğunda sürdürüyor. Ayrıca olimpiyat barajını aştığı için 1000 dolarlık olimpiyat bursu alıyor.

ŞAMPİYONLAR

Küçük kızlar (1000 metre)

1 Miray Gür

2 Songül Kahyaz

3 Songül Kişi

Küçük Erkekler (1200 metre)

1 Hanifi Baybura

2 Yunus Turgut

3 Doğuş Balbay

Yıldız Kızlar (1500 Metre)

1 Zeynep Aydemir

2 Ayşenur Kara

3 Gönül Çimen

Yıldız Erkekler (3000)

1 Mahmut Gezgin

2 Cuma Çelik

3 M.Hasan Karataş

Genç Kızlar (3000 metre)

1 Yudum Tazegül

2 Esmeray Aydar

3 Anıl Balkan

Genç Erkekler (5000 Metre)

1 Cengiz Daştan

2 Sedat Yılmaz

3 Cemal Bakır

Büyük Bayanlar (4000 Metre)

1 Ebru Kavaklıoğlu

2 Bahar Solmaz

3 Çiğdem Yağız

Büyük Erkekler (8000 Metre)

1 Yusuf Zepak

2 Şükrü Onat

3 Satılmış Atmaca

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!