Şampiyonluğun deneyimli mimarları!

Güncelleme Tarihi:

Şampiyonluğun deneyimli mimarları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2016 17:56

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası ile birlikte bir Avrupa Şampiyonası daha geride kalırken, şampiyonaların beraberinde getirdiği önemli istatistikler de hafızalarda kalıcı bir yer etti. Özellikle 2000 yılından bu yana şampiyon olan milli takımların, antrenörlerinin yaşlarının bir hayli büyük olduğu dikkatlerden kaçmadı.

Haberin Devamı

İlk olarak 11.Avrupa Futbol Şampiyonası'nın şampiyonunu belirlemek amacıyla Hollanda'nın ev sahipliğinde 2000 yılında gerçekleştirilen turnuvada o dönem Fransa'yı 59 yaşında çalıştıran teknik adam Roger Lemerre, takımına İtalya arasında oynanan final maçında Wiltord ve Trezeguet'in attığı gollerle ikinci kez Avrupa Şampiyonluğunu getirmişti.

Ardından 2004 yılında 12. Avrupa Futbol Şampiyonası Finali’nde Yunanistan’ın başında Portekiz’i devirip, mavileri ilk kez Avrupa Şampiyonu yapan 66 yaşındaki Otto Rehhagel, görevde kaldığı sürede Yunanistan Milli Takımı’nın geçmişinde görmediği başarılara da imzasını attı. 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda tam 70 yaşında İspanya’yı çalıştıran eski milli futbolcu ve teknik direktör Luis Aragones, finalde Almanya’yı 1-0 ile geçip, İspanya’nın 1984 yılından sonra ilk defa finale çıkmasını sağlayarak Avrupa Şampiyonu olmasında da büyük rol oynadı.

Hemen 4 yıl sonra Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Vicente del Bosque’nin 62 yaşında finale çıkardığı İspanya, finalde İtalya’ya adeta futbol dersi vererek sahadan 4-0 galip ayrıldı ve Avrupa Kupası’nı üst üste 2.kez müzesine götürdü. Son olarak 15. Avrupa Futbol Şampiyonası’nda finalde ev sahibi Fransa ile karşılaşan Portekiz, normal süresi 0-0 biten maçta ev sahibi Fransa'yı uzatmalarda 1-0 yenerek şampiyon oldu. 62 yaşında Portekiz’e tarihinde ilk kez Avrupa Şampiyonluğu getiren Fernando Santos ise tarihe geçti. Yeri geldiğinde yaşlarından dolayı eleştirilen bu antrenörler deneyimleriyle ve tecrübeleriyle çalıştırdıkları takımların kupaya uzanmasını sağlayan en büyük faktörler oldu.

Haberin Devamı

EN GENÇ İSİM DİDİER DESCHAMPS, EN YAŞLI ARAGONES
2000 yılından bu yana düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası'nda takımını finale çıkaran en genç teknik adam ise Fransız milli formasını da futbolculuk hayatında 103 kez giyen isim Didier Deschamps. Bir dönem Fransız Milli Takımı'nda kaptanlık yapan Deschamps, 47 yaşında Fransa Milli Takımı'nı 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda finale çıkararak kariyerinde çok önemli bir başarıya imza attı. 2008 yılında Almanya Milli Takımı'yla 49 yaşında Avrupa Şampiyonluğu yaşayan başarılı teknik adam Löw ise Didier Deschamps'ın ardından ikinci sırada. İspanya'yı 2008 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası'nda şampiyon yapan ve İspanya’da “dede” lakabıyla tanınan Luis Aragones ise, son 5 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerinde, çalıştırdığı takımı şampiyon yapan en yaşlı hoca ünvanında bulunuyor.

Haberin Devamı

2000 Avrupa Futbol Şampiyonası Finali: Roger Lemerre (59) - Dino Zoff (58)
2004 Avrupa Futbol Şampiyonası Finali: Luiz Felipe Scolari (56) - Otto Rehhagel (66)
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası Finali: Joachim Löw (49) - Luis Aragones (70)
2012 Avrupa Futbol Şampiyonası Finali: Vicente del Bosque (62) - Cesare Prandelli (55)
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Finali: Didier Deschamps (47) - Fernando Santos (62)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!