Åžampiyon Ruslar

Güncelleme Tarihi:

Åžampiyon Ruslar
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 16:01

İstanbul'da yapılan platu 25 maç yarışları'nın şampıyonu (Match Race)’in şampiyonu Ruslar oldu

Haberin Devamı

İstanbul Yelken  ve Türkiye Açıkeniz Yarış Kulübüleri'nin düzenlediği maç yelken yarışları (Match Race Cup 2) şampiyonu belli oldu: Vladimir Lipavsky’nin dümenciliğini yaptığı Rus ekip.

Katılımcıların ISAF Match Race Rank sıralamasına girmesini ve yurtdışında yarışabilmesini saÄŸlaması açısından çok önemli olan yarış, 25 Nisan Pazar günü Kalamış parkurundaÂFenerbahçe önlerinde yapıldı.

İki gün süren yarış maratonu, manevra, protesto, tartışma ve rekabet dolu geçti. İki yabancı ekibin de katıldığı yarışta, Bahreyn adına Kraliyet ailesinden Şeyh Mohammed Al-Khalifa dümenci olarak yarıştı. Rusya adına Vladimir Lipavsky’nin dümenciliğini yaptığı ekip ise yarışın şampiyonu oldu.

Her türlü hava koşulu vardı yarışlar'da hele pazar günü yer yer sağnaklar'da 30 deniz miline yaklaştı rüzgarın hızı.Oldukça çekişmeli geçti yarışlar.Bahreyn ekibi hata dönüşünde geçikince kara bayrak gördü ve diskalıfiye edildi.Hiç ihtirazsız ve istisnasız derhal karaya dönen ekip'in  sportmence davranışı takdir topladı.Geçen yarışınların galibi Arda Baykal ve ekibi ikinci oldu.Yarişlarda toplam sekiz ekip mücadele etti.Sporcular ödüllerini pazar günü İstanbul Yelken Kulübünde düzenlenen törenle aldılar.

Haberin Devamı


Bu yarışlar Uluslararası Yelken Federasyonu (ISAF) standartlarında yapıldı, yekencilerin İSAF internet sitesinden kayıt olarak aldıkları yelkenci numaraları ile yarışlara katılmaktalar ve yabancı ekiplerin de katılımına açık. (open).Rusya'dan katılacak bir ekip ve Bahreyn'den Kraliyet ailesinden Şeyh Mohammed Al-Khalifa dümenciliğinde katılacak bir ekip ile iki uluslararası katılım olmuştu.Platu 25 sınıfının uluslar arası bir çok şampiyonası yapılmakta . Türkiye ve İstanbul bu konuda merkezlerden biri olmaya aday .Pek yakında dünya, avrupa, Türkiye açık şampiyonaları  yapılacağı'nın şimdiden habercisi bu ilgi.

Ulusal ve uluslar arası yarışlar'da, yarışan teknelerde bayraklar (sancaklar) kapalı bulunuyor.Bu bir kural.Tekneler ve sporcuların milliyetleri  yelkenlerinin üzerlerinde ki kısaltılmış ulusal isimleri ve yelken numaraları ile ayırt edilebiliyorlar.Yelkenlere ulusal bayrağı yapıştırmak,boyamakta uluslar arası  yarışlarda, yeni bir ayrı tercih.Platu 25'ler ise ISAF tarafından yarışan sınıflar içinde tek tip,sabit salmali(keelboat) sınıfın da yer almakta,Tek tip Keelboat'lar dışında ,hızlı ve sportif bu tip tekneler ,yatlar iseÂspor tekne (sporboat) adı altında IRC tarafından  ölçülendiriliyor,sporboat katsayı'sı veriliyor .Keelboat,sporboat ve yat sınıflarında uluslar arası yarışa giren sporcuların milli'lik tescilli ulusal otoritede kabul ve onay görmemekte ilke kararları gereÄŸince.

Haberin Devamı

 aerdem@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!