SAMEKS: Ekonomide canlılık sürüyor

Güncelleme Tarihi:

SAMEKS: Ekonomide canlılık sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 09:53

SAMEKS Bileşik Endeksi, nisan ayında 3,2 puan artarak 53,6 değerine yükseldi ve referans değerin üzerinde yer alarak ekonomik canlılığın sürdüğüne işaret etti.

Haberin Devamı

2017 yılı Nisan ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 53,6 değerine yükseldi. Satınalma Müdürleri Endeksi nisan ayı sonuçlarına göre Bileşik Endeksteki bu yükseliş ekonomik aktivitedeki canlılığın sürdüğüne işaret etti.

Dünya'nın haberine göre ndekste gözlenen bu artışta, sanayi ve hizmet sektörlerinin 4,6’şar puan artarak sırasıyla 55,8 ve 54,7 puana yükselmesi etkili oldu. Sanayi sektöründe yeni siparişlerin artışı üretimi olumlu etkilerken hizmet sektöründe girdi alımlarındaki artışın sürmesi, iş hacminde gözlenen ivmelenmede oldukça etkili oldu. Sanayi sektöründe üretimin, hizmet sektöründe ise iş hacminin artışı işgücü piyasalarını olumlu etkiledi ve nisan ayında her iki sektörde de istihdam artışı sağlandı. Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi’nin 53,6 puanlık değeri 2017 yılı Nisan ayına ilişkin ekonomik aktivitenin canlılığına işaret ederken, şubat ayında başlayan olumlu görünüm sürdü.

Haberin Devamı

SANAYİ SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi, 2017 yılı nisan ayında, bir önceki aya göre 4,6 puan artarak 55,8 seviyesine yükseldi. Üretim (4,1 puan), Yeni Sipariş (5,0 puan) ve İstihdam (4,8 puan) alt endekslerinde gözlenen artışlar, sanayi sektörünün hızlanmasında belirleyici oldu.

Nisan ayında firmaların yeni siparişlerinde gözlenen artışlar üretimi hızlı bir şekilde artırdı ve böylece sektöre ait istihdamda 6 aydır süregelen kayıplar bu dönemde sona erdi. Önceki aya göre ivme kaybetmesine rağmen girdi alımlarında artış sürdü ve nihai mal stoku artış kaydetti.

Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Sanayi Endeksi, yılın ilk çeyreğindeki olumlu görünümünü nisan ayında da sürdürdü ve 55,8 puanlık değeriyle sektördeki canlılığa işaret etti.

a. Üretim

Sanayi sektörüne ait Üretim alt endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 4,1 puan artarak 55,6 seviyesine yükseldi. Üretiminde gözlenen bu artışta yeni siparişlerde gözlenen ivmelenme önemli bir rol oynadı.

b. Yeni sipariş

Haberin Devamı

Sanayi sektörüne ait Yeni Sipariş alt endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre 5,0 puan artarak 55,0 seviyesine yükseldi. Yeni Siparişlerde gözlenen bu artış, sanayi sektörüne ilişkin pozitif görünümün önümüzdeki dönemde de süreceğine işaret etmekte.

c. Satın Alım

Sanayi sektörüne ait Satın Alım alt endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 59,4 seviyesine geriledi. Önceki aya göre cüzi bir miktar ivme kaybı gözlenmiş olmasına karşın, girdi alımlarındaki canlılık nisan ayında da devam etti.

d. Nihai Mal Stoku

Sanayi sektörüne ait Nihai Mal Stoku alt endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 3,2 puan artarak 52,5 seviyesine yükseldi. Sektöre ilişkin girdi alımlarındaki canlılığın sürmesi, bu dönemde nihai mal stokunun artmasına neden oldu.

Haberin Devamı

e. Tedarikçilerin Teslimat Süresi

Sanayi sektörüne ait Tedarikçilerin Teslimat Süresi alt endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 5,6 puan artarak 53,8 seviyesine yükseldi. Nisan ayında firmaların yüzde 83’ü teslimat sürelerinde önemli bir değişim olmadığını ifade etti.

İstihdam

Sanayi sektörüne ait İstihdam alt endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 4,8 puan artarak 54,4 seviyesine yükseldi. Yeni siparişler ve girdi alımlarının artışıyla hızlanan üretim, bu dönemde sektöre yönelik istihdam artışını olumlu etkiledi.

HİZMET SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksi 2016 yılı Nisan ayında, bir önceki aya göre 4,6 puan artarak 54,7 değerine yükseldi. İş Hacmi (4,9 puan), Satın Alım (4,4 puan), ve İstihdam (2,9 puan) alt endekslerinde gerçekleşen artışlar, hizmet sektöründe gözlenen hızlanmanın en önemli belirleyicileri oldu.

Haberin Devamı

Girdi alımlarında gözlenen olumlu görünüm nisan ayında da devam etti ve böylece sektöre ait iş hacmi kaydetti. Bununla birlikte girdi alımlarının iş hacminden daha hızlı artması, nihai mal stokunda da artışlar görülmesine neden oldu. Sektöre ilişkin istihdam ise iş hacmindeki ivmelenmeden olumlu etkilenerek artışa geçti.

Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Hizmet Endeksi’nin 2017 yılı Nisan ayında 54,7 puana yükselerek sektöre yönelik olumlu görünümün sürdüğüne işaret etti.

a. İş Hacmi

Hizmet sektörüne ait İş Hacmi alt endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 4,9 puan artarak 52,7 seviyesine yükselmiştir. Girdi alımlarındaki olumlu görünümün sürmesi, sektöre yönelik iş hacminin artışına destek vermekte.

b. Satın Alım

Haberin Devamı

Hizmet sektörüne ait Satın Alım alt endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 4,4 puan artarak 61,7 seviyesine yükseldi. Böylece girdi alımlarındaki artış trendi 8. ayına ulaşırken, 61,7 puanlık bu seviye son 15 ayın en yükseği oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!