Şakir Eczacıbaşı'nın yazısını kim sansürledi

Güncelleme Tarihi:

Şakir Eczacıbaşının yazısını kim sansürledi
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

TUNÇ YALMAN'ın hazırladığı Muhsin Ertuğrul'dan Tunç Yalman'a Mektuplar-Anılar kitabının başına konulması için Tunç Yalman, onu ve Muhsin Ertuğrul'u yakından tanıyan Şakir Eczacıbaşı'ndan bir Önsöz istiyor, fakat kitap yayınlandığında bu yazının kitaba alınmadığını görüyor.

Herkes şimdi birbirine soruyor:

Yazıyı kim sansürledi?

Kitabı hazırlayanlardan, Devlet Tiyatrosu yetkililerine kadar kimse suçu üstlenmiyor. Sonunda herkes herhalde matbaada kayboldu gibi komik bir açıklamada bulunuyor.

Önce kitabın yayınlanış serüvenini yazalım.

Kültür Bakanı İstemihan Talay ile Tunç Yalman, Amerika'da Arif Mardin'in evinde karşılaşıyorlar, Tunç Yalman elindeki bu kitaptan söz edince İstemihan Talay, bu kitabı kendilerinin basacağını söylüyor.

Tunç Yalman,bir süre Ayten Uncuoğlu ile daha sonrada Ankara'da Sündüz Haşar'la çalışarak kitabı basıma hazır hale getirmiş. Daha sonra kimse Tunç Yalman'ı arayıp da kitabın akıbetinden haberdar etmemiş. Dünya Tiyatro Günü'nün sabahı Devlet Tiyatrosu'ndan arayarak, 7.30 için uçak biletinin hazır olduğunu hemen gelmesi gerektiğini söylemişler.

Tunç Yalman da gitmiş, saat 21.00'de Büyük Tiyatro'nun sahnesine çağrılmış, törende kitabı ona sunmuşlar. Bir alkış, bir övgü.

Sahneden indikten sonra bazı seyiriciler Yalman'a kitabı imzalatmışlar. Tunç Yalman bir tiyatrocu olarak bir ustanın kitabının çıkmasını sağladığı için hayatından memnundur... Tören sonrasında hepbirlikte yemek yenir ve Tunç Yalman otele döner. İlk işi kitabın sayfalarını karıştırmak olur.

Ne görsün, aziz dostu, Muhsin Bey'i en yakından tanıyanlardan Şakir Eczacıbaşı'ya yazdırdığı Önsöz kitapta yoktur. Şakir Eczacıbaşı'nın Muhsin Ertuğrul,Tunç Yalman ve Tiyatro Üstüne.. yazısının yerinde yeller esmektedir.

Tunç Yalman, çok kızar, başta Devlet Tiyatrosu Müdürü Rahmi Dilligil olmak üzere bir muhatap aramaya başlar... Nedense herkes ebedi bir toplantıda (!) olduğu için bulunamaz. Hesap soracağı kimse yoktur. Ancak kitabın oluşumunda görev alan bazı kişiler, bu Önsöz için bir oyun çevrildiğini ima ederler ama konuşmaktan, tanıklık yapmaktan da çekinirler.

Önsöz kaybettirildikten sonra, nerede bu yazı, diye soranlara verilen cevaplar çok gülünç.

Bir keresinde bu yazıyı çıkartmak için Tunç Yalman'dan müsaade aldıklarını söylemişler. Tamamen yalan.

Söyle bir şey de var: Kitabın girişinde Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın bir giriş yazısı var. Bakan, böyle bir talepte bulunmamış ama etraf son anda sıkıştırıp böyle bir yazı almış.

Tunç Yalman şaşkın, hesap soracağı kimseyi bulamıyor, Şakir Eczacıbaşı istenilen bir Önsöz'ün basılmamasının ardındaki küçük oyunları bir türlü anlamıyor.

Şimdi sorumluluk kitabı basan Konservatuar Mezunları Derneği'nin üstüne kaldı.

Çok eğlenceli değil mi?

Dünya Tiyatro Günü'nde oynanan bu oyun komedi mi, trajedi mi ?

Yarın bu olaylı yazıyı yayınlayacağız. Ortalığı karıştıran bu metin konusunda okurların da bir karar vermesi için.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!