Saka kuşu avcılarına ağır darbe

Güncelleme Tarihi:

Saka kuşu avcılarına ağır darbe
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2015 15:50

Türkiye'ninde taraf olduğu Uluslararası Berlin Sözleşmesince koruma altına alınan Saka, Florya, İskete gibi yabani kuşları avcılar, tüm yasak ve cezalara rağmen avlamaya devam ediyor. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, koruma altında olan bu kuşları avlayanlara karşı operasyon gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Kara Avcılığı Kanununa göre koruma altında ki kuşların avlanması, alınması, satılması ve beslenmesi yasaktır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Avcılık ve Yaban Hayatı Şubesi, bu kuşları yakalayan ve besleyen kişilere binlerce lira ceza kesiyor, kuşlara el koyuyor ve ardından doğaya bırakılıyor.

Ancak bu yaptırımlar kuş meraklılarını engellemiyor.Özellikle göç mevsiminden kurulan tuzaklarla, doktorundan gazetecisine, işadamından oto tamircisine, futbolcusundan sanatçısına kadar binlerce insan en iyi ötücü kuşa sahip olabilmek için yakalayıp besliyor yada satın alıyor.

Saka kuşu avcılarına ağır darbe

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan takip ve araştırmalar sonucunda tespit edilen yerlere operasyon gerçekleştirildi.Jandarmanın yapmış olduğu açıklamaya göre:

Haberin Devamı

"Burada yapılan kontrolde S.Ö., S.T., H.K., isimli şahısların on sekiz, C.İ., H.Y., E.K. isimli şahısları altı olmak üzere toplam yirmi dört adet saka kuşunu, yanlarında getirdikleri karşı cins saka kuşlarının seslerini kullanarak yakaladıkları ve bunları kafeslerde alı koydukları görülmüştür.

Şahıslar hakkında “Kara Avcılığı Kanununa Muhalefet” suçundan tutanak düzenlenerek durum Şile Cumhuriyet Başsavcılığı ile Doğa Koruma Müdürlüğüne bildirilmiş olup söz konusu kuşlara da el konulmuştur.

Saka kuşu avcılarına ağır darbe

Nesli tükenmekte ve koruma altında olan Saka kuşlarını avlayan şahıslara Kabahatler Kanununa istinaden toplam 12 bin tl idari para cezası uygulanmış düzenlenen tahkikat evrakı Şile Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiştir.

Doğa koruma Müdürlüğü tarafından görevlendirilen Fahri Av Müfettişine teslim edilen kuşlar ise gerekli bakımlarının yapılmasını müteakip tekrar doğal hayatlarına bırakılmışlardır "
Saka kuşu avcılarına ağır darbe

İstanbul İl Jandarma Komutanlığınca sorumluluk bölgesinde doğal hayatın korunması ile ilgili çalışmalara kararlılıkla devam edilmektedir.​

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!