Rize'de “Heliski” yapılamayacak

Güncelleme Tarihi:

Rizede “Heliski” yapılamayacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2011 20:23

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesindeki Kaçkar Dağları'nın Ayder Yaylası bölümünde, ilk olarak 7 yıl önce yapılan ve helikopterli kayak sporu olarak bilinen heliskinin bu yıl yapılmayacağı bildirildi.

Haberin Devamı

Turkey Heliski firması ortaklarından Ahmet Haşimoğlu,  yaptığı açıklamada, firmalarınca Rize'de 2005 yılından beri yaptırılan Heliski organizasyonunun bu yıl yapılmayacağını belirterek, “Heliskinin ülkemiz için yeni bir spor dalı olmasından dolayı bugüne kadar kendine özgü bir kanuni altyapısı yoktu. Bu nedenle bazı sorunlar yaşanıyordu. Bu sorunların giderilebilmesi için heliski ile ilgili kanuni altyapının hazırlanması gerekiyordu” dedi.

Heliski'de en önemli unsurun helikopter olduğunu, bir bölgede iki ayrı firmanın helikopterinin çalışmasının pek çok sakıncaya neden olabileceğini ifade eden Haşimoğlu, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, şu andaki yapı ile müracaat eden firmalara aynı bölgede helikopter uçuş izni verebilir. Ancak, bu güvenlik sorununa yol açar. Bu tür sorunların çözülebilmesi için gerekli girişimlerde bulunuluyor. Bu sorunların çözülmesinin ardından gelecek yıl yeniden heliski yapmaya başlamayı umuyoruz” diye konuştu.

Firma ortaklarından Thierry Gasser da yaptığı yazılı açıklamada, Rize'de bu yıl heliski organizasyonunu iptal etmek zorunda kaldıklarını ifade ederek, bunda da en önemli nedenin 7 yıldan bu yana heliski faaliyeti için yurt dışından getirilen helikopterin bu yıl getirilememesi olduğunu bildirdi.

Bunun nedeninin de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün sadece heliski yapacak olan yabancı helikopterlere koyduğu aşırı yüksek ücretlendirme tarifesi olduğunu ileri süren Gasser, şunları kaydetti:

“Önceki yıllarda aylık 2 bin 500 lira olan tarife, bu yıl günde bin 500 liraya yükseltildi. Bu da ücretin ayda 45 bin lirayı bulması anlamına geliyor. Bu uygulama da sadece heliski için getirilen helikopterler için yapılıyor. Ancak, Türkiye'de heliski faaliyetine uygun helikopter bulunmamaktadır. Heliskinin Türkiye'de kaliteli bir biçimde gelişebilmesi için elimizden geleni yaptık. Ancak, 7 başarılı çalışma yılının ardından elimizde olmayan nedenlerden dolayı faaliyetimizi iptal etmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.”

Turkey Heliski Firması tarafından Kaçkar Dağları'nın Ayder Yaylası bölümünde 2005 yılından beri yaptırılan Heliski organizasyona, bugüne kadar 2 bin'e yakın sporcu katıldı.

Her yıl katılımın artarak devam ettiği Heliski organizasyonu, geçen yıl da Kaçkar Dağları'na az kar yağması nedeniyle yapılamamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!