Rekabet Kurulu'ndan 4 müzik birliği hakkında soruşturma

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurulundan 4 müzik birliği hakkında soruşturma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 11:06

Rekabet Kurulu, 4 müzik sektörü meslek birliği hakkında rekabeti sınırlayıcı eylemlere girdikleri iddiasıyla soruşturma açtı.

Haberin Devamı

Soruşturma bilgisi Kurul'un sitesinde yer aldı. Sitede yer alan açıklamada " Müzik meslek birliklerinin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. ve 6. maddelerini ihlal ettikleri ve Rekabet Kurulunun 20.06.2007 tarih ve 07-53/617-206 sayılı kararında belirtilen kriterlere aykırı davrandıkları iddialarını içeren başvuru üzerine yürütülen önaraştırma Rekabet Kurulunca karara bağlandı" denildi. 

Soruşturmaya konu anılan yasa maddeleri, 'rekabetin ihlali' ve 'piyasada tekel oluşturma'yı içeriyor.

Soruşturma açılan birlikler şunlar:

*Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM),

*Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG),

*Mü-Yap Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP),

*Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR)

Haberin Devamı

Kurul sitesinde, soruşturmanın gerekçesine ilişkin ise  "Bilindiği üzere 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri; 6. maddesi, hâkim durumun kötüye kullanılmasını yasaklamaktadır. Soruşturma, adı geçen meslek birliklerinin 4054 sayılı Kanun’un 4. ve 6. maddelerini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla başlatıldı" denildi.

ORTAK AÇIKLAMA YAPILDI

Soruşturma ile ilgili 4 birliği adına ortak yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada "Müzik meslek birliklerimiz, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde eser sahibi, icracı ve yapımcı sıfatları ile hak sahibi olan üyelerinin mali haklarını takip ve tahsil etmek üzere kurulmuş meslek birlikleridir. Kültür ve Turizm Bakanlık onayı ile kurulan meslek birlikleri, bakanlığı idari ve mali denetimi altında faaliyet göstermekte. Yaptıkları hak takibi işlemlerinin rekabet hukuku kapsamında denetim görmesi olağan yasal bir süreçtir. Daha önce de yasa gereği bu tür inceleme ve ön soruşturmalar geçirilmiş ve neticede meslek birliklerinin bir aykırılığı tespit edilmemişti. Yasalar kapsamında faaliyet gösteren meslek birlikleri olarak söz konusu bu soruşturmanın da aynı şekilde bir aykırılık tespit edilmeden sonuçlanacağına dair inancımız tamdır" denildi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!