Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

Güncelleme Tarihi:

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2017 14:14

Ramazan ayının bir mesajı vardır. O mesaj herkesi merhamete, kaynaşmaya, paylaşmaya çağırır. Tüm bu duygulara her zamankinden çok ihtiyaç duyduğumuz bu günler için bir rehber hazırladık.

Haberin Devamı

KÜS MÜSÜN KIZGIN MI? AFFET GİTSİN!

Bir insana içten sarıldığınızda ona kızgınlığınızı unutuverirsiniz. Barışmaya, birbirinin gözünün içine bakarak gülümsemeye, başımızın okşanmasına hepimizin ihtiyacı var. Hadi ramazanı vesile yapıp, tüm küslerimizle barışalım. Kendimize ve karşımızdakine bir kez daha şans verelim.

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

KALBİN İYİLİKLE ÇARPSIN, ÇORBADA TUZUN OLSUN

Bir mercimek çorbası pişirin ya da marketten karton kâseler götürün. Pilavsa pilav, kuru fasulyeyse kuru fasulye, dilediğinizi yapın. Hiçbir şey alacak gücünüz yoksa, üç tekerlekli çorba aracını itin, evdeki battaniyenizi paylaşın. Maddi yardım için Çorbada Tuzun Olsun'a bağış yapın. Çorbada sizin de tuzunuz olsun.

Haberin Devamı

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

KİN-NEFRET ORUCU TUT!

Yazar Dücane Cündioğlu’na göre, yeme-içme orucu tutmak kolay, fakat haset, kin, nefret, intikam, öfke, şiddet orucu tutmak çok zor. Ramazanda yaptığımız ibadetin adı ‘oruç’tur. Farsçadan gelir. Nefsi tutmak demektir. Yemek-içmekle, en azından gündüzleri cinsellikle aramıza mesafe koymak demektir. En önemlisi öfkeyle, kinle aramıza mesafe koymaktır. Bu önemlidir, çünkü bu yetiler faaliyetteyken akıl yetileri çalışmaz. İştah, şehvet ve öfkeyi engellediğimizde gönlümüzün hareket etmesini, aklımızın tefekkür etmesini sağlarız.

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

KOMŞUNU İFTARA DAVET ET

Artık büyük sitelerde oturuyoruz. Çok çalışıyoruz ve eve geç gidiyoruz. Kapı komşumuzu tanımayanımız dahi var. Onu iftara çağırmaya ne dersiniz? Hem tanışır hem de sofranızdakini paylaşırsınız. Belki iyi bir dost edinirsiniz, kim bilir?

KENDİNE PİDE ALIRKEN BİR TANE DE ASKIYA BIRAK!

Yemek yazarımız Mehmet Yaşin’e soruyoruz. Ramazan pidesini nereden almamızı tavsiye edersiniz? Düşünmeden İçerenköy’deki Tüylüoğlu fırınını öneriyor: Bu fırında pidenin altı kepek unuyla fırına sürülür. Ramazan aylarında pide ustalarını özel olarak Rize’den getirtir. Tüylüoğlu Fırını’nı aradık. Pidenin fiyatının 3 TL olduğunu söylediler. Ve askıda ekmek uygulamasının bu fırında olduğunu öğrendik. Bilmeyenler için askıda ekmek şu demek: Siz kendinize alırken dilediğiniz kadar ekmeği de ücretini ödeyerek askıya asıyorsunuz. İhtiyacı olanlar gelip, o askıdan ekmeği alıyor. Unutmayın iyilik bulaşıcıdır ve niçin sizden başlamasın?

Haberin Devamı

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

TARİHİ ORTAMDA İLK LOKMA

Daha konforlu bir iftar yaşamak istiyorum diyorsanız, o noktada da ambiyansıyla öne çıkan bir mekân önerelim. 120 yıllık Konyalı Lokantası, Topkapı Sarayı’nın içinde de hizmet veriyor. Orucunuzu pestil, cezerye veya cevizli sucukla bozabilir, ardından ekşili mercimek, etli tereyağlı kol talaş kebabı, etli yaprak dolması yiyebilirsiniz. Saray şerbetiyle iftar sofranızı taçlandırabilirsiniz. Kişi başı 99 TL.

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

MAHALLEDE BULUŞALIM DOSTUM!

Eyüp Sultan, ramazan ayının geleneksel mekânlarından biri. Eyüp’te bu yıl yine çeşitli organizasyonlar var. Bunlardan biri açık hava mahalle iftarları. Kimi zaman bir parkta, kimi zaman bir sitenin bahçesinde düzenlenecek iftar yemeklerinde komşuluğun, kardeşliğin, mahalle kültürünün tadına varabilir, hurmalı, zeytinli sofralarda hep birlikte orucunuzu açabilirsiniz. Bu arada bir not: Eyüp Belediyesi bu yıl, Alo İftar hattıyla, ihtiyacı olanların evlerine her akşam 4 çeşit yemek gönderecek.

Haberin Devamı

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

YAZAR SELAHATTİN YUSUF’UN ÖNERİLERİ

SAVAŞTAN GELENLERE EL UZAT

Şehrinizde birlikte yaşadığınız içsavaştan kaçmış insanları görün, insanlık tecrübesine ortak olun. Dost eli uzatın.

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

SAHURA KADAR SOHBET

Bazı kafelerde insanlar bir araya geliyor ve iftardan sonra sohbet ediyorlar. İftarla sahur arası 7 saat. Sahuru yapıp dağılıyorlar. Biz iki yıldır Çengelköy’de Le Noix adlı bir kafede bir ay boyunca bunu yapıyoruz. Tavsiye ederim.

BAŞKA MAHALLELERE GİT

Hep toplu iftarlara davet ediliriz ya, bu kez yoksul insanların mahallelerini ziyaret edin. İnsanı kavrayışınız gelişebilir.

Haberin Devamı

METAFİZİĞİ HİSSET!

İftara yakın saatlerde büyük tarihi camilerin avlularına gidin. Bir köşede oturun, o anın tadını çıkarın. Özellikle Sultanahmet, Beyazıt gibi tarihi mekânlarda dolaşın. Oraların metafiziğini hissedin.

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

İSLAM ESERLERİ MÜZESİ’Nİ ZİYARET ET

1523-1536 yılları arasında sadrazamlık yapan Pargalı Damat İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilen Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ni hâlâ görmediyseniz mutlaka görün. Avrupa’nın en büyük halı koleksiyonu bir odada sergileniyor. Halılar yaklaşık 800 yaşında. Yeni eklenen Kutsal Emanetler bölümünde Hazreti Muhammed’in ayak izi (Kadem-i Saadet), hat örnekleri, altın ve gümüş tellerle işlenmiş Kâbe kuşaklarını bulacaksınız.

Haberin Devamı

Şam evrakı bölümünde, 8-9 ve 10. yüzyıllarda, ceylan derisi üzerine yazılı eski Kuran’ı Kerim örneklerini göreceksiniz.

Eğer vaktiniz varsa, püfür püfür esen bahçesinde biraz oturup, sessizlikle baş başa kalabilirsiniz.

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

RAMAZANDA ‘CAZ’I KAÇIRMA

Dünyanın ilk ve tek Ramazanda Caz festivali bu yıl 10-27 Haziran arasında düzenlenecek. Hindi Zahra, Mustonen Quartet, ünlü Alman besteci ve trompetçi Markus Stockhausen ve uluslararası birçok ödül sahibi ünlü Alman piyanist Florian Weber’i izleyebilirsiniz.

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

İYİ MÜZİKLE RUHUNU DİNLENDİR

Oruçlu insanların iç dünyaları gerilimli olabiliyor zaman zaman. İyi bir ney dinletisi ya da klasik Türk müziği örneklerinin bulunduğu yerleri tercih edin. Bu rahatlatacaktır. Galata Mevlevihanesi, Merkezefendi Neyhane’yi önerebilirim.

Ramazanda huzur bulmak için 14 öneri

 

 

BAKMADAN GEÇME!