Kadir gecesinde kaç rekat kılınır ve kılınmalı? Kadir gecesinde kılınacak namaz nedir

Güncelleme Tarihi:

Kadir gecesinde kaç rekat kılınır ve kılınmalı Kadir gecesinde kılınacak namaz nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 11:36

Kadir Gecesi Müslümanlar için oldukça önemli günlerden birisidir. Ramazan ayı içerisinde yer alan Kadir Gecesi bin aydan daha değerli geçmektedir. Kadir Gecesini ibadetleri ile geçiren kişiler kadir gecesi namazının nasıl kılındığını ve kaç rekat olduğunu merak etmektedir. Peki Kadir Gecesinde kaç rekat kılınır ve kılınmalı? Kadir Gecesinde kılınacak namaz nedir? Sizlere Kadir Gecesi için kılınacak namazı ve kaç rekat olduğunu detaylıca derledik.

Haberin Devamı

 

Müslümanlar için oldukça önemli olan Kadir Gecesi için namazın nasıl kılınacağı merak edilmektedir. Yatsı namazından sonra kılınan Kadir Gecesi namazı imsak kesilinceye kadar da devam etmektedir.

Kadir Gecesinde Kaç Rekat Kılınır ve Kılınmalı?

Kadir Gecesi namazı yatsı namazından sonra vitir vacibin peşine kılınmaktadır. Kadir Gecesi namazının vakti yatsı namazından sonra başlamaktadır. Tan yeri ağrıncaya kadar, imsak kesilinceye kadar da devam etmektedir. Ayrıca Kadir Gecesi namazını yatsının peşine kılmayan kişiler sahurda da kılabilmektedir.

Mübarek gün olan Kadir Gecesinde 4 ya da 12 rekat namaz kılınmaktadır. Kadir Gecesi namazına niyet edilecek başlanmaktadır. Kadir Gecesi namazı şu şekilde niyet edilir;

Haberin Devamı

- '' Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahın hürmetine, benim tevbelerimi kabule eyle. Affı-ı ilahiyene, feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin topluluğa ilhak eyle. Allah-u Ekber

Kadir Gecesi namazı için niyet edildikten sonra namaz kılınmaya başlanabilir. Kadir Gecesinde kılınan namazda rekatlar ve okunan sureler şunlardır:

- 1. rekatta fatiha suresi ile 3 kadir suresi okunur.

- 2. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi okunur.

- 3. rekatta Fatiha ile 3 Kadir suresi okunur.

- 4. rekatta Fatiha ile 3 İhlas suresi okunur.

Kadir Gecesinde Kılınacak Namaz Nedir?

Kadir Gecesinde Müslümanlar 4 veya 12 rekat namaz kılabilmektedir. Kadir Gecesi için kılınacak namazda ilk olarak niyet edilmektedir. Niyet edildikten sonra 1. rekatta Fatiha ve3 Kadir suresi, 2. rekatta Fatiha ve 3 İhlas suresi, 3. rekatta Fatiha ve 3 Kadir suresi ve son olarak 4. rekatta Fatiha ve 3 İhlas suresi okunmaktadır.

Kadir Gecesi namazı kılınışı sırasında iki rekatta bir tahiyata okunmaktadır. Selamdan sonra 11 kez ''Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, Lailahe illahu valahu ekber Allah-u Ekber velillahi hamd'' denmektedir. Daha sonra ise 100 defa İnşirah suresi ve 100 defa da Kadir suresi okunmaktadır.

Tesbih Namazı Nasıl Kılınır?

Tesbih namazı Hz. Muhammed'in amcasına tavsiye ettiği namazdır Tesbih namazı Kadir Gecesinde kılınabilecek namazlar arasında yer almaktadır. Tesbih namazı kişinin ömründe bir kez olsun kılınması tavsiye edilen mendub bir namaz olmaktadır. Tesbih namazı 4 rekat olarak şu şekilde kılınmaktadır:

Haberin Devamı

- İlk olarak '' Allah rızası için tesbih namazı kılmaya'' diyerek niyet edilir ve namaza başlanır.

- Sübhaneke'den sonra 15 kez '' Sübhanellahi ve'l-hamdülillahi vela ilahe illallahü ekber'' denilir.

- Eüzü besmele çekilir, Fatiha ve sure okunduktan sonra 10 kez daha '' Sübhanellahi ve'l-hamdülillahi vela ilahe illallahü ekber'' denilir.

- Bu tesbih rükuya varınca 10 kere söylenir. Bununla birlikte rükudan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere ve ikinci secdede 10 kere söylenmektedir.

- Böylece kılınan her rekatta 75 tesbih yapılmış olunacaktır.

- İkinci rekata kalkınca tekrar 15 kere tesbih okunur ve besmele çekilerek Fatiha ve sure okunup 10 defa tesbih getirilir.

Haberin Devamı

- Kalan rekatlar ise aynı şekilde tekrarlanmalıdır. Böylece 4 rekat tamamlanır ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

Kaynak: Diyanet https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/228/kandil-gecelerine-ait-ozel-bir-namaz-veya-ibadet-sekli-var-midir--mubarek-geceleri-nasil-degerlendirmek-gerekir-

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!