Putin: Türkiye’nin Güney Akım’a vize vermesi yeni yıl hediyesi

Güncelleme Tarihi:

Putin: Türkiye’nin Güney Akım’a vize vermesi yeni yıl hediyesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2011 00:00

Türkiye, Rusya’nın ‘Güney Akım’ doğalgaz boru hattı projesinin Karadeniz’den geçmesine izin veren kıta sahanlığı belgesini, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız aracılığıyla Rusya’ya resmen teslim etti.

Haberin Devamı

Belgeyi alan Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rusya’nın da bunun karşılığında Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getireceğini söyledi. Gazprom’un Başkanı Aleksey Miller ve Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin’in hazır bulunduğu tören, Rusya hükümet binasında yapıldı. Taner Yıldız’dan geçiş belgesini teslim alan Putin, “İyi bir yeni yıl hediyesi oldu” dedi.
Sözünde duracağından emindik
Putin, şunları söyledi: “Biz zaten partnerimiz ve dostumuz Türkiye’nin, sözünde duracağından emindik. Güney Akım boru hattının Türkiye kıta sahanlığından geçirilmesi için verilen nihai izin belgesi karşılığında ikili ilişkilerimizde Rusya’nın da üzerine düşeni yapacağından kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile başlattığımız ilişkileri geliştirme süreci derinleşerek devam edecek.”
Faydasını ilerde göreceğiz
Enerji ve Tabii Kaynak Bakanı Yıldız, geçiş vizesi verdikleri ‘Güney Akım’ projesinin sadece Rusya’yı ilgilendirmediğini belirterek, şöyle konuştu: “Güney Akım, Avrupa’ya gaz taşıyacak beş projeden biri. Güney Akım izni karşılığında Rusya ile Samsun-Ceyhan petrol boru hattı pazarlığı yapmak düşüncemiz de yok. Ama verdiğimiz bu iznin faydalarını ileride göreceğiz. Türkiye ile Rusya enerji alanında olduğu gibi, tarımdan sanayiye dalda daha birçok alanda geniş işbirliği yapıyor. Verdiğimiz iznin, gelecek nesilleri etkileyecek biçimde dönüşü olacaktır.”

Haberin Devamı

İstanbul gazsız kalmaktan kurtuldu

BOTAŞ ile Gazprom yöneticileri, Rusya’da Vladimir Putin ve Taner Yıldız’ın huzurunda önümüzdeki kış aylarında İstanbul ile Trakya bölgesini doğalgaz sıkıntısı çekmekten kurtaracak ek gaz alım belgesini de imzaladı. Böylece, 31 Aralık 2011’de Türkiye’nin, Rusya’dan ‘Batı Hattı’ üzerinden doğalgaz almasını sağlayan anlaşmanın feshi yüzünden çıkabilecek sorunlar, ‘zeyilname’ adı verilen ve bir yıl geçerli olacak belgeyle giderilmiş oldu. Yıldız, şunları söyledi: “Botaş ile Gazprom arasında imzalanan zeyilname batı hattıyla ilgili yeni bir kontrat veya kapsamlı bir anlaşma değildir. İmzalanan belge batı hattı üzerinden Türkiye’ye gaz alımı gerçekleştirecek özel şirketlerin geçici bir süre yerini alacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!