Puan getirene prim vereceğiz

Güncelleme Tarihi:

Puan getirene prim vereceğiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 09:45

Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Dünya Basketbol Şampiyonası'ndan 2012 Londra Olimpiyatları'na kadar birçok konuda DHA'ya çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

''BİRGÜN AMERİKA'YI DA YENECEĞİZ''

Türkiye'de gerçekleştirilen 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın her açıdan muhteşem geçtiğini ifade eden Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, ''Organizasyon, tesisler ve sportif başarı yönleri var. Ankara ve İstanbul'da yeni salonlar yaptık. Organizasyon ülkemizde Ramazan ayına denk geldi. Diğer ülkelerde spekülasyonlar yapıldı içki içilmesi yönünde ama biz alnımızın akıyla çıkmayı bildik. Bugüne kadar yapılan şampiyonaların en muhteşemi olduğu yönünde dış basında haberler yer aldı. Sportif açıdan finale çıktık ama Amerika'ya boyun eğdik. Birgün Amerika'yı da yeneceğiz. Dünya şampiyonasında final oynamış bir takımımız var. Türkiye olimpiyatlarda henüz takım sporunda yer alamadı. Eğer altın madalya alsaydık direk gidecektik. Yeni hedefimiz olimpiyatlara basketbol takımımızı götürmek'' dedi.

Haberin Devamı

''BASKETBOL ŞAMPİYONASI 35 MİLYONA MAL OLDU, 8 MİLYON EURO SADECE BİLET GELİRİMİZ VAR''

Spor salonlarının sadece şampiyona için yapılmadığını vurgulayan Genel Müdür Yunus Akgül, ''Birçok organizasyona ev sahipliği yapacak. Basketbol şampiyonasının toplam maliyeti 35 milyonu buldu. Sadece bilet satışından gelen miktar 8 milyon Euro'yu buldu. Bu rakamlar henüz kesin değil. Bunun yanında spornsor destekleri ve reklamlar da var. Maddi anlamda olaya bakmazsak dünya televizyonlarında maçlar canlı yayınlandı. Biz bu televizyonlara reklam vermeye kalksaydık 900 milyon Dolar'ın üzerinde bir reklam harcaması yapmamız gerekiyordu. Organizasyon ve salonlar mükemmel olunca dış basında sürekli olumlu yönde haberlerimiz yapıldı. Tanıtımın en güzeli sporla yapılır'' diye konuştu.

''ARTIK BASİT TURNUVALARA PARA HARCAMAYACAĞIZ''

Bundan sonraki süreçte basit turnuvalara para harcanmayacağını belirten Akgül, ''Bizim organizasyon kabiliyetimizi test etmemiz gerekiyordu. Bu dönemden sonra ülkeye maddi anlamda getirisi olan organizasyonları almamız gerekiyor. 2011 yılında Erzurum Kış Oyunları var. Önümüzdeki hafta Dünya Halter Şampiyonası'nı düzenleyeceğiz Antalya'da. Artık basit turnuvalara para harcamayacağız. Büyük organizasyonlara aday oluyoruz. Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ne kadar başarılı olabileceğimizi gösterdik. Bu tür organizasyonlar İstanbul'da olimpiyat düzenlemek için bize referans olacak'' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

''BAŞBAKAN ONAY VERİRSE 2020 OLİMPİYATLARINA ADAY OLACAĞIZ''

2020'de düzenlenecek olan olimpiyatlara karar vermek için Başbakan ve İstanbul BŞB Başkanı ile görüşeceğini dile getiren Akgül, ''Henüz karar vermedik ama aday olmak istiyoruz. Daha öncesinde 4 kere aday olduk ve hep kaybettik. Artık ciddi adaylardan olmak istiyoruz. Ben aday adayı ülkelerin bütçelerini inceledim. Amerika'nın adaylık sürecinde harcadığı para 80 milyon Dolar. Bir dosya gönderip adayız diye ortaya çıkmaz bize birşey getirmez. Çok ciddi kulisler yapmamız gerekiyor. Daha önceki adaylıklardan ziyade 2020 için ciddi şekilde adaylığımızı ortaya koymamız gerekiyor. Sayın Başbakanın bu konudaki tavrı çok olumlu. Sporu biliyor ve organizasyonun nasıl alınacağını anlayabiliyor. Ona bu konuyu anlatma konusunda sıkıntımız olmuyor'' şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

''28 MİLYAR DOLAR'A OLİMPİYAT DÜZENLERİZ''

Türkiye'de olimpiyat düzenlemek için mali portreyi düşündüklerini ifade eden Yunus Akgül, ''Atina 32 milyar Dolar harcamıştı ama biz 28 milyar Dolar'a bu işi hallederiz. Çünkü bizim tesislerimiz hazır. Türkiye bunu rahatlıkla karşılayabilecek güce sahip. Çin'i buna katmıyorum çünkü farklı bir konsept izledi. Ben Atina'yı baz alıyorum'' dedi.

''PARALİMPİK BRANŞLARDA AVRUPA'DA BİRÇOK ÜLKEYİ GEÇTİK''

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Paralimpik Oyunlarını tahattüt etmeyen ülkelere olimpiyat vermediğini vurgulayan genel müdür Akgül, ''Biz paralimpik oyunlarda çok iyi bir konumdayız. 2004'de Atina'ya 1 sporcu ile gitmiştik. Pekin'e 16 sporcu ile gittik. Bu dalda Avrupanın birçok ülkesini geçtik ve kesinlikle madalya getireceğiz. Paralimpik sporcularımız günden güne artıyor ve genel müdür olarak illerimize bir genelge yayınladım. Tesisleri kullanmaları için bütçe ayırdık ve maddi imkansızlıklar yüzünden şampiyonalara gönderemediğimiz sporcuları artık göndereceğiz'' açıklamalarında bulundu.

Haberin Devamı

''TAKIM SPORLARINDA EN BAŞARILISI VOLEYBOL FEDERASYONUMUZDUR''

Avrupa Ligi Play Off maçlarında Yunanistan'ı 2 kere yenen A Milli Voleybol Takımı'na değinen Akgül, ''Takım sporlarında en başarılı federasyonumuz voleyboldur. Bayanlarımız harika işler çıkarıyor. Erkekler ise yükseliş içerisinde. Benim hedefim takım sporlarında olimpiyatlara gitmek. Erkeklerde voleybolcularımızın Avrupa Kupalarına katılması olimpiyat çalışmasının ürünüdür. Başkent Voleybol Kampüsü dünyada tek. İstanbul Burhan Felek Salonu yenileniyor. Bu konuda ciddi çalışmalarımız sürüyor'' diye konuştu.

''PROJE BAZLI BÜTÇE DÜZENLEYECEĞİZ''

Federasyon bütçelerinin arttığını belirten Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, konuşmasına şöyle devam etti:

Haberin Devamı

''Ben artık federasyonlara her istedikleri anda devlet kasasından para gönderme devrini kapattım. Proje bazlı bütçe düzenliyoruz. Projelerini sunuyorlar ve kabul edilenlere para veriyoruz. Projesi olan federasyona sonuna kadar açığım. GSGM'de yeni bir dönem başladı. Ülkede ciddi bir başarı yakalamaya başladık ve artık sponsorlar da gelmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turnuvası'nda bir sponsor katkısı olmalıydı. Dünya ve Olimpiyat şampiyonu güreşçilerimize birer sponsor bulunmalı bence. Hem federasyonlar çalışacak hem de biz destek sağlayacağız. Maddi anlamda asla kısıtlamamız yok ama proje bazlı katkılarımızı sürdüreceğiz.''

''ÖZERKLİĞE BİZ GEÇTİK AMA YİNE DE GEÇ KALINDI''

Özerkliğe yıllar önce geçilmesi gerektiğini söyleyen genel müdür Akgül, ''Bizim dönemimizde geçiş yapıldı. Yönetimsel ve sportif anlamda sıkıntılar yaşadık. Daha sonraki dönemlere bıraksaydık durum daha farklı olabilirdi ama bizden sonrakiler rahat edecektir. Ben özerkliğe geçiş konusunda yine de geç kalındığı kanaatindeyim'' şeklinde konuştu.

''GÜREŞ VE HALTERE MADDİ ANLAMDA SINIRSIZ KREDİMİZ VAR''

Sportif anlamda iyi giden işlerin çoğunlukta olduğunun altını çizen Yunus Akgül, ''Güreş ve halter bizim lokomotif sporlarımızdır. Biz onlara her zaman teşekkür ediyoruz. Genel müdür olarak bu iki branşa maddi anlamda sonsuz destek veriyorum. Bu branşların yanında olimpiyatta derece yapabileceğimiz o kadar fazla dal varki. Kano, kürek atıcılıkta çok fazla madalya var ve biz sürekli bunlara yatırım yapıyoruz. Bisiklette çok rafat bir şekilde olimpiyatlara gidebileceğiz. Federasyon başkanları ile her hafta düzenli olarak toplantılarımız var. 2010 Lonra Olimpiyatlarına çok farklı branşlarda sporcu götüreceğiz'' dedi.

''DÜNYA HALTER ŞAMPİYONASI'NDA PUAN GETİRENE BİLE PRİM VERECEĞİZ''

Antalya'da düzenlenecek olan Dünya Halter Şampiyonası'na değinen Akgül, ''Bizim bu şampiyonada 2 beklentimiz var. Olimpiyatlara gidebilmek için yarışacak sporcular. Biz takım halinde bayanlarda 1. olmak istiyoruz. Bunlardan 3 ya da 2 altın diğerleri farklı renklerde madalyalar gelecektir. Gençlerimiz arkadan geliyor. Sporcularımız madalya alamasa bile olimpiyat için puan getirdiği taktirde prim vereceğiz.'' ifadelerini kullandı.

''ZAMANI GELDİĞİNDE BÜTÜN FEDERASYONLAR TEFTİŞ EDİLİYOR''

Federasyonlar hakkında açılan soruşturmaların sonuçlanmaması yönünde gelen şikayetlerin hatırlatılması üzerine genel müdür Akgül, ''Bu dosyalar uzun süredir beklemiş. Biz tamamını temizledik. Böyle bir dosya kalmadı. Sayın bakanımızın kararı ile federasyonlar teftiş ediliyor. Hepsi zamanı geldiğinde teftiş ediliyor. Eğer tahkim kuruluna gitmesi gerekiyorsa bu dosyalar gidiyor ve sonucunda gereken işlem yapılıyor'' cevabını verdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!