Soğuğa dayanıklı sokak çocukları buz üstünde 10 kaplan gücünde

Güncelleme Tarihi:

Soğuğa dayanıklı sokak çocukları buz üstünde 10 kaplan gücünde
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2010 14:17

Onlar toplam 15 çocuk. Yaşları 10-14 arasında. Yaşları değişik ama kaderleri bir. Hepsinin de bakmakla yükümlü olduğu aileleri var, Erzurum sokaklarında kâğıt mendil, su satıp, boyacılık yapıyorlar.

Haberin Devamı

Cahit AKYOL
 
Aralarında babası işsiz veya hasta olan da var, aileye babalık yapan da. Tüm bunların yanında spor yapıyorlar. Hem de buz hokeyi. Üstelik Türkiye şampiyonu oldular.

Erzurum aylarca yerde kalan kar ve buzlarıyla kış sporları için bir cennet. Ama kentte buz hokeyinin miladı iki yıl öncesine rastlıyor. Çünkü dışarıda buz çok ama buzlu zeminli bir spor salonları yok. 2008 şubatında kış sporlarına gönül veren bir avuç sporcu oturuyor ve nasıl bir buz hokeyi takımı kurarız diye düşünüyor. Böyle bir takım için sokak çocukları biçilmiş kaftan fikri ortaya atılıyor. Gerekçesi basit: “Bu çocuklar soğuğa karşı daha dayanıklı”.
Aileleri olan, ancak sokakta su, kâğıt mendil satıp ayakkabı boyacılığı yapan çocuklar arasından seçim yapılıyor. 15 çocuk Erzurum Polis Gücü’nün yeni kurulan buz hokeyi takımına alınıyor. 2008 minikler Türkiye kupası için antrenmanlara başlanılıyor.

Haberin Devamı

Ancak buz hokeyi sahası yok. Çözüm Erzurum’un simgelerinden Havuzlu Meydan. Kentin iftaiyesi geceleri bu havuza su dolduruyor. Sular sabaha kadar buz tutuyor. Çocuklar burada çalışıyor. Havuzdaki bir aylık eğitimden sonra takım Ankara’ya gidiyor ve turnuvada üçüncü oluyor. Takımın sorumlusu Hüseyin Bulutlar’a göre birinci değil de üçüncü olmalarının nedeni çocukların ilk kez bir salonda ve seyirci önünde oynamaları: “Ankara’ya gidişimiz de ilginç oldu. Çünkü çoğu hayatlarında ilk kez Erzurum’un dışına çıkıyordu. Bazıları hiç şehirlerarası otobüse binmemişti. Yolda sürekli kustular. Ankara’da bir otele yerleştik. Güzel yemekler yediler. Bir baktık hiçbiri odasından çıkmak istemiyor. Sorduk, ‘Banyoda sıcak su var. Sıcak, sıcak yıkanıyoruz’ dediler. Sonra ilk kez seyirci önünde maçlara çıktılar. Bu onların ikinci şoku oldu. Maç oynanırken konsantrasyonu kaybedip tribünlere bakıyorlardı. Oyunu bırakıp etrafı izleyeme başladılar. Tribünlerden alkış alınca çok şaşırdılar. İlk kez alkışlanıyorlardı. Konsantre olamayıp ancak üçüncü olabildiler. Yine de büyük başarıydı” diyor.

BUZLAR ERİYİNCE TEKERLEKLİ PATEN

Haberin Devamı

Polis Gücü’nün bu başarısı üzerine Erzurum Büyükşehir Belediyesi devreye girip sporcuları kendi kuluplerine aldı. Haziran ayında Ankara’daki Türkiye Şampiyonası’na hazırlanmaya başladılar. Ama havalar ısınmaya başlamıştı. Erzurum’da buzlar yok oluyordu. Bu kez de çocuklara tekerlekli paten alındı. İtfaiyenin spor salonunda tekerlekli patenle antrenman yaptılar.
Sonra Türkiye Şampiyonası... Ankara’da 16 takımın katıldığı şampiyonada Erzurum Belediyespor ve Buz Hokeyi Takımı olarak Türkiye şampiyonu oldular.
Erzurum sokaklarında mendil satarak ekmek parası kazanmaya çalışan çocuklar şimdi de Türkiye Yıldızlar Şampiyonu olmak için çalışıyor. Erzurum bölgesinde buz hokeyi yapan 4 takım arasında hiç yenilmeyen Belediyespor’lu çocuklarla geçen yıl açılan buz hokeyi sahasında buluştuk.

Haberin Devamı

Şöhret olduk, havamız bin beş yüz
HARUN (13) VE CİHAN (10) YILDIZ KARDEŞLER

Hem çalışıyoruz hem de okuyoruz. Kazandığımız paraları annemize vererek aile bütçesine yardım ediyoruz. Spor sayesinde ilk defa otobüse binip Ankara’ya gittik. Seyircilerin önüne çıktık. Alkış aldık. Buz hokeyi yaparak şöhret olduk. Para yok ama havamız bin beş yüz.

Kızların bakışı beni kamçılıyor
ABDULLAH KARA (12)

“Ablamla ikimiz çalışarak evimizin geçimine yardımcı oluyoruz. 7’nci sınıftayım. Okuldan çıkınca da kâğıt mendil satıyorum. Günde 7-10 lira kazandığım oluyor. Buz hokeyini bir haftada öğrendim. Bu sporu öğrendiğim için çok mutluyum. Kızların bakışları beni kamçılıyor.

Haberin Devamı

Dadaşız, buza soğuğa alışığız
EMRE SEÇER (12)

4 kardeşiz babam işportacılık yapıyor. Buz hokeyini 2 yıl önce öğrendim. Sert bir spor ama bizim takım için rakipler, “Onlar taş gibiler” diyorlar. Biz Erzurum’da yaşadığımız için buza da soğuğa da alışığız. Rakiplerimiz bizim kadar güçlü değil.

Biz artık starız
UMUT SAVAŞ (12)

Babam emekli. 7 kardeşiz. 2 ablamdan birisi markette diğeri de bir matbaada çalışıyor. Ben de aileme katkıda bulunmak için su satıyorum. Çok yoruluyorum. Ama buz üzerine çıkıp ta antrenmanlara başlayınca bu yorgunluktan eser kalmıyor. Zaten kalmaması da lazım. Çünkü artık televizyondaki THY reklâmlarındaki yabancı artistin söylediği gibi bir starız.

Haberin Devamı

Okuldan, fırından kalan zamanda hokey
MUHAMMED YALÇIN (12)
Babam 9 yıl önce vefat etti. 5 kardeşiz. Okuldan kalan zamanlarımda fırında çalışıyorum. Hem okulum var hem de işim. Çalışmaya mecburum. Ama spordan da keyif alıyorum. Çevremde buz hokeyci olduğumu herkes biliyor. Gururlanıyorum.

FİKİR BABASI POLİS MÜDÜRÜ

Serhat Enyüce 4’ncü sınıf Emniyet Müdürü. Aynı zamanda da Hokey Federasyonu Asbaşkanı. 1992 yılından beri hokey sporuyla ilgili. Birçok kez Türk Milli Takımı’nı temsil etmiş. 2 yıl İspanya’nın buz hokeyi takımı Clup Hielo de Majelanda’da oynamış. Şimdi Erzurum’da, polis okulu şube müdürlüğü görevinde. Mesai dışındaki tüm vaktini buzlu sahalarda geçiriyor. Erzurum Polis Gücü, Erzurum Büyükşehir Belediyespor, Okyanus Buz Hokeyi ve Atatürk Üniversitesi Buz Hokeyi takımlarına gönüllü olarak destek veriyor. Sokakta çalışan çocuklardan buz hokeyi takımı yaratma projesinin fikir babası. Çocukları o seçmiş. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Erzurum Valiliği’nden büyük destek aldığını söylüyor. 9 yaşındaki oğlu Altay da takımda oyuncu. Takımın en küçüğü. Altay, “Dayanıklılıkta takım arkadaşlarım kadar iyi değilim. Çok sert oyunlarda bile onlara bir şey olmuyor. Ben de var gücümle çalışarak açığını kapatmaya çalışıyorum” diyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!