Paris'in yıldızları

Güncelleme Tarihi:

Parisin yıldızları
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2011 00:00

Mert Aydın, 31. Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nı Hürriyet okurları için yorumladı.

Haberin Devamı

18 bin seyirci kapasiteli Omnisports Paris Bercy’de bugün startı verilecek yarışta 50 ülkeden 629 sporcu mücadele edecek. Türkiye, 7’si kadın 12 sporcuyla madalya avına çıkacak.

Kadınlar 3 bin metrede gözler son şampiyon Alemitu Bekele’nin üzerinde olacak. Pınar Saka’dan final bekliyoruz. Erkekler yüksek atlamada Halil Akkaş tarihte yerini alabilir.

KADINLARDA ALEMİTU’DAN YİNE MADALYA BEKLİYORUZ

Soumare avantajlı

60 metrede evinde yarışacak olan Fransız sporcu Myriam Soumare ön plana çıkıyor. Onun ve vatandaşı Veronique Mang’ın en ciddi rakipleri Ukraynalılar. Bu yıl 7.13 koşan Olesya Povh ve 7.15 koşan Maria Ryemyen, Fransız atletizmseverler kabus yaşatmak için koşacak.

Pınar final koşabilir

400 metrede Avrupa’da yılın en iyi 6 derecesinin 5’ini Ruslar yaptı. Eski dünya şampiyonu Olesya Forsheva ve Kseniya Zadorina ön plana çıkıyor. Bulgar Vanya Stambolova, Çek Denisa Rosolova, Rus Antonina Krivoshapka madalya adayları. ABD’de 52.99 koşan Pınar Saka’dan final bekliyoruz. Bu dalda Meliz Redif de yarışacak.

Haberin Devamı

Nevin Yanıt’sız yarış

60 metre engellide geçen yıl Nevin Yanıt’ın rakipleri olan Alman Carolin Nytra, bu yıl 7.90 koşan Norveçli Christina Vukicevic ve Rus Aleksandra Antonova en büyük madalya adayları. Plaseler İrlandalı Derval O’Rourke, Fransızlar Alice Decaux ve Sandra Gomis ve Çek Lucie Skrobakova.

Gözler Yeliz ve Merve’de

4x400 bayrakta Rusya, Ukrayna, Fransa favori. Bir aksilik olmaz da takımımız piste çıkarsa sürpriz bir derece neden olmasın? 800 metrede 2011’in en iyi derecesini 1:58.14’le yapan Rus Yuliya Rusanova, altın madalyaya göz kırpıyor. 2:02.47 ile Türkiye salon rekorunu kıran Yeliz Kurt, finali zorlayacak. Merve Aydın da yarışacak.

Dudu’nun şansı yok

1500’de büyük çekişme yaşanacak. Polonyalılar Sylvija Ejdys ve Renata Plis ile Ruslar Yekaterina Martynova, Yelena Arzhakova ve Yelena Korobkina’nın arasına girebilmek kolay değil. Sporcumuz Dudu Karakaya muhtemelen en iyi şekilde ülkemizi temsil edecek, o kadar.

Alemitu, Hatipoğlu’suz

3 bin metrede gözler son şampiyon Alemitu Bekele’nin üzerinde olacak. Ancak Bekele, Paris öncesinde ulaştıran antrenörü Ertan Hatipoğlu ile yollarını ayırdı. Bu daldaki diğer atletimiz Sultan Haydar. Bekele’nin rakipleri Britanyalı Helen Clitheroe, Polonyalılar Ejdys, Plis ve Chojecka ve İrlandalı Mary Cullen.

Haberin Devamı

Vlasic rakipsiz

Yüksek atlamada Hırvat Blanka Vlasic ve ezeli rakibi Alman Ariane Friedrich yok. Şubat’ta 2.04 atlayan İtalyan Antonietta Di Martino bir anda altın madalyanın en büyük favorisi haline geldi. Di Martino, 3 Rus karşısında altını kovalayacak. Shkolina, Viktorya Klyugina ve Kuchina da unutulmamalı.

Nazarova formda

Uzun atlamada 2 yıl öncesinin sürpriz şampiyonu Estonyalı Kseniya Balta, bu yıl 6.73 atladı. Ama 2011’de 6.89’a ulaşan Rus Anna Nazarova daha formda görünüyor. Diğer Ruslar Darya Klishina ve Yuliya Pidluzhnaya da sezonun formda isimleri olarak tehdit oluşturuyorlar.

Atmalarda favori çik

3 adım atlamada Alman Katja Demut, Yunan atletler Paraskevi Papahristou ve Niki Paneta, Rus Olesya Zabara ve İtalyan Simona La Mantia’nın madalya dağılımındaki yerini belirleyecek. Gülle atmada Alman Christina Schwantz, Belarus’tan Alena Kopets ve Rus Anna Avdeyeva ön planda.

Haberin Devamı

ERKEKLERDE TEK UMUDUMUZ HALİL AKKAŞ

Lemaitre-Chambers

60 metrede belki Gay-Bolt niteliğinde olmasa da artık ezeli rekabete dönüşen bir çekişme var. Geçen yıl Avrupa’yı kasıp kavuran genç Fransız Christophe Lemaitre ve onun gölgesinde kalan tecrübeli Britanyalı Dwain Chambers müthiş bir final vaat ediyor. Pusuda bekleyenler de var.

Tamaç en iyisi için

400 metrede İsveçli Johan Wissman peş peşe 3. şampiyonluğunu kazanmanın peşinde. Avrupa’da yılın en iyi derecesinin sahibi olan Fransız Leslie Djhone, vatandaşı Yoan Decimus’la birlikte Wissman’ı rahat ettirmeyecek. Serdar Tamaç muhtemelen yapabileceğinin en iyisi için koşacak.

Svoboda soru işareti

60 metre engellide bu yıl Avrupa’da 7.48 ile en iyi dereceyi yapan Çek Petr Svoboda ön plana çıkıyor. Ama geçen yıl Barselona’daki Avrupa şampiyonasında yaşadığı hayal kırıklığı soru işareti getiriyor kafalara. Fransa’dan Dmitri Bascou ve Garfield Darien yabana atılmayacak isimler.

Haberin Devamı

Kaf Dağı’nın ardında

800 metrede son şampiyon Rus Yuri Borzakovski yok. 2009 Avrupa Gençler şampiyonu İspanyol Kevin Lopez, 1:46.06 ile pırıl pırıl parlıyor. En çekişmeli dallardan biri olacak 800’d geçen ay 1:49.80 koşan ve Türkiye rekoru kıran genç Halit Kılıç’ın final şansı Kaf Dağı’nın ardında.

1500’de iki atletimiz var

1500 metrede en büyük favori olarak gösterilen Fransız Mehdi Baala, idmanlarda sakatlandı. Böylelikle Fransızlar için altın alma görevini Johan Kowal üstlenecek. Şampiyonaya Etiyopya’da hazırlanan Kemal Koyuncu ve 3 bine de katılacak Mert Girmalegese’nin işleri hiç de kolay olmayacak.

Halil tarihe geçebilir

3 binde en büyük favori hiç kuşku yok ki Britanyalı Mo Farah. Bu yıl 7:48.41 koşarak formunu kanıtlayan Halil Akkaş finalde madalyayı zorlayacak isimler arasında. Kariyeri büyük şampiyonalarda kıl payı kaçan madalyalarla geçen Halil, tarihte yerini alabilir.

Haberin Devamı

Ukhov en yükseğe

Yüksek atlamada sezona harika başlayan Rus Ivan Ukhov en büyük favori. Peş peşe 6 yarış kazanan ve iki kez 2.38’i geçen Rus’u bu yıl 2.33 atlayan Fin Osku Torro, geçen yıl Barselona’da zafere ulaşan bir başka Rus Aleksandr Shustov zorlayabilir. Shustov’u Rusya şampiyonasında geçen Sergey Mudrov’a da dikkat.

Lavillenie rakipsiz

Sırıkla atlamada salon ve açıkhava Avrupa şampiyonu Fransız Renaud Lavillenie, kış sezonunda katıldığı 8 müsabakadan 7’sini kazanırken 5.93 atladı. Lavillenie, kendi evinde en büyük favori. Uzun atlamada birbirine yakın çok fazla atlet var. Bu da heyecanın artmasına neden oluyor.

Seyiri coşturur

3 adım atlamada bu yıl kendisine ait dünya rekorunu 17.91 ile yeniledi Fransız Teddy Tamgho. Paris’te yeni bir rekor seyirciyi de coşturur. Gülle atmada Alman Ralf Bartels, Ruslar Maksim Sidorov, Ivan Yushkov ve Valeriy Kokoyev ve Ukraynalı Andriy Semenov arasında madalya savaşı yaşanacak.

İLK GÜN 10 SPORCUMUZ PİSTE ÇIKACAK

11.20: Kadınlar 400 m. 1. seri: Meliz Redif, Pınar Saka
11.50: Erkekler 400 m. 1. seri: Serdar Tamaç
12.15: Erkekler 3000 m. 1. seri: Halil Akkaş, Mert Gırmalegese
17.25: Kadınlar 800 m. 1. seri: Yeliz Kurt, Merve Aydın
17.55: Erkekler 800 m. 1. seri: Halit Kılıç
18.25: Kadınlar 1500 m. 1. seri: Dudu Karakaya
18.45: Kadınlar 400 m. yarı finali: Meliz Redif, Pınar Saka
19.05: Erkekler 400 m. yarı finali: Serdar Tamaç
Not: Avrupa Atletizm Şampiyonası 16.00-20.00 saatleri arasında TRT 3’te yayınlanacak.

Şampiyonanın maskoru ‘Athlix’
 
AVRUPA Salon Atletizm Şampiyonası’nın resmi maskotu Athlix, geçen ay Fransa Elit Atletizm Salon Şampiyonası’nda atletizmseverlerle buluştu. 10 Haziran 2010 doğumlu Parisli Athlix, turuncu bedenine, üzerinde Paris-2011’in logosunun bulunduğu mavi renkli tişört ve siyah şort giyiyor. Beyaz kafasının üzerinde, atletizm pistine benzer turuncu saçları bulunan sevimli maskot, sporu çok seviyor.

Paris Bercy’nin 4. büyük sınavı

ÇOK amaçlı Palais Omnisports Paris Bercy (POPB), Seine nehrinin yakınlarında, 55 bin metrekare alan üzerinde bulunuyor. 1984 yılında inşa edilen piramit şeklindeki salon, 18 bin kişi kapasiteli. Atletizmin yanı sıra birçok spor etkinliğine ve gösterilere ev sahipliği yapan salon, 1985 Dünya Oyunları’nın yanı sıra 1994 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası ve 1997 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!