Palandöken'de kar krizi

Güncelleme Tarihi:

Palandökende kar krizi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2010 16:52

Erzurum'da 27 Ocak- 6 Şubat 2011 günleri arasında gerçekleştirilecek olan 25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları öncesi test yarışları niteliğinde olan Türkiye Üniversiteler Kış Oyunları, Palandöken’de yeterli kar olmaması nedeniyle iptal edildi.

Suni kar makineleri çalışmasına karşın Palandöken’de snowboard milli takımı seçmeleri de yapılamadı ve kamp erken bitirildi. Kayak Federasyonu ikinci Başkanı Ali Oto, “Palandöken’de kar yok. Suni kar için yeni yapılan göletlerde su olmaması üzerine makinelerinin tamamı çalıştırılamadı” dedi.

Son yılların en sıcak ve yağışsız kış mevsiminin yaşandığı Erzurum’da kar problemi Dünya Üniversiteler Kış Oyunları öncesi yapılacak bazı yarışmaların iptal olmasına neden oldu. 17- 19 Aralık'ta ‘FIS Continental Cup’ yarışları için kayakla atlama kulelerine 300 kamyon kar taşındı. Kayakla atlama kuleleri karla doldurulunca test ve ardından yarışlar yapıldı. 21- 26 Aralık'ta Erzurum'da yapılması planlanan Birinci Türkiye Üniversiteler Kış Oyunları'na ise kar yetersizliği damgasını vurdu.

Palandöken'deki büyük gölet, henüz yeterli düzeyde su ile dolmadığı için çalıştırılamadı. Dedeman Oteli'nin altındaki küçük göletten alınan su ile snowboard pistine iki seyyar kar makinesi kar püskürttü. Sabit suni kar makineleri ise su miktarının azlığı yüzünden çalıştırılmadı. Bunun üzerine Palandöken’de kampa giren snowboard milli takımı kampı bir hafta önce bitirmek Erzurum’dan ayrıldı.

Snowboard milli takımındaki bazı sporcular suni kar yapma makinelerinin doldurduğu alanda birkaç gösteri yaptı. Erzurum’da karın yağmamasına üzüldüklerini belirten Milli Takım sopcularından Mehmet Ali Ünal, “Kamp için İstanbul’dan Erzurum’a geldim. Ancak karın izizliğine uğradık. Burada milli takıma girmek için mücadele verecektik. 23 Aralık’ta bitmesi gereken kampımıza erken bitirdik. Suni kar yapma makineleri yetersiz kaldı” dedi.
Palandöken’de suni karla doldurduğu küçük bir alanda kayan Snowboard milli takım sporcularından Deniz Altınok, “Milli takım kampı ve üniversite yarışları için buraya geldik. Fakat yeterli kar olmayınca yarışlar iptal edildi. Bizde kamp bittiği için bölgelerimize gidiyoruz” diye konuştu.

Kayak Federasyonu İkinci Başkanı ve snowboard branş sorumlusu Ali Oto, kar olmayışının tüm planları alt üst ettiğini söyledi. Ali Oto, “Erzurum’da hava sıcaklığı normalin üzerinde seyrediyor. Dağda kar yok. Suni kar yapma makineleri ile Palandöken’e beyaz gelinliğini giydirmek istedik ancak göletteki su problemi nedeni ile bunu gerçekleştiremedik. Dedeman’a ait göletten aldığımız su da yeterli gelmedi. Burada yapılacak yarışlarda 2011 Dünya Üniversiteler Kışy oyunlarında Türkiye’yi temsil edecek snowboard milli takımını seçecektik. Bunu du yapamayınca milli takım kampını erken bitirmek zorunda kaldık. Birinci Türkiye Üniversiteler Kış Oyunları’nın Palandöken’de yapılacak tüm yarışmaları iptal edildii. Kayakla atlama ve salonlardaki buz hokeyi salonlarındaki yarışlar devam ediyor” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!