Pakistan'ı sallayan kadın

Güncelleme Tarihi:

Pakistanı sallayan kadın
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 11:54

Peugeot Spor Türkiye Takımında yarışan Red Bull Sporcusu Burcu Çetinkaya 25 Şubat - 6 Mart 2011 arasında Pakistan’ın üç büyük şehri Lahor, Karaçi ve İslamabad’daki 5 üniversitede seminer verdi.

Haberin Devamı

Seminerlerinde Müslüman ülkelerde kadının spordaki yeri, motor sporlarında ve trafikte güvenliğin önemi ve hayallerine ulaşmanın yolları konularını işledi. Pakistan’da yeni gelişen motor sporlarını desteklemek için bu seyahate çıkan Çetinkaya, Pakistan’ın tek karting pisti X-Park’ta 500 kişiye karşı yarıştı. Pakistan’daki motor sporları meraklıları ve her yaştan kadınlarla yaptığı çalışmaların ardından Pakistan’ın en büyük televizyonu PTV’de seminerlerinde işlediği konuları daha geniş kitlelere ulaştırmakla kalmadı, Türkiye-Pakistan arasındaki dostluğa ve iki ülke ilişkilerine de değinme fırsatı buldu.

Pakistan, birçok erkeğin seyahat listesine sokmayı bile düşünmediği, dünya medyasından aksettiği kadarıyla tehlikelerle dolu bir yer. Gezi dergilerinden gördüğümüz uçsuz bucaksız coğrafyası, asfalt demeye bin şahit isteyen yolları ve gözlerinin içi gülen yarı çıplak çocuklarıyla dünyanın en kalabalık altıncı ülkesi.

Doğru düzgün asfalt yolların bile sınırlı olduğu, dünyanın öbür ucundaki bir ülkede motor sporlarını anlatmak için binlerce kilometre yol gitmek…  Kadınların haklarını yeni yeni öğrenmeye başladığı, kadın-erkek eşitliği konusunda yolun çok başında olan bir ülkede, kadınların motor sporlarındaki yerini anlatmak… İnsanların çaresizliği kolayca kabullendiği bir ülkede hayallerine ulaşmanın yollarını göstermek…

Tüm bunları yaptıran şey hiçbir şey değilse hayata karşı takınılan inatçı bir tavırdır. İnadına şampiyon olan, şampiyonluklarıyla yetinmeyen ve 2012’de Türkiye’nin en hızlı sporcusu olacağını söyleyen, bu heyecanını başkalarına da bulaştırmak için binlerce kilometre yol tepen biri ancak ve ancak inatçı bir kadın olabilir. Bir yandan mücadeleye devam etmek bir yandan da azmini başkalarının yaşamına örnek olsun diye vitrine koymak, erkekler darılmasın ama, kadınlara has bir tavırdır.

Peugeot Sport Türkiye Takımında yarışan başarılı sporcu Burcu Çetinkaya, “Red Bull Burcu Çetinkaya Pakistan Turu 2011” organizasyonu kapsamında yeni filizlenen yerel motor sporları endüstrisini teşvik etmek, kadınlar için sıradışı bir ilham kaynağı olmak, ralli sürücülüğündeki güvenlik önlemleri hakkında insanları eğitmek ve medya mensupları, ünlüler, sporcular, kadın atletler ve öğrencilerle görüşmek amacıyla 25 Şubat - 6 Mart 2011 arasında Pakistan’ın üç büyük şehri Lahor, Karaçi ve İslamabad’daki 5 üniversitede seminer verdi.

Haberin Devamı

Motor sporlarının son birkaç senede yükselişe geçtiği; birçok motor sporu kulübünün, yarış sürücüsünün ve ralli etkinliğinin ortaya çıktı Pakistan, henüz sürücülerini uluslararası arenada yarıştırabilecek bilgi birikimini oluşturamadı. İşte bu noktada Türkiye’nin inatçı şampiyonu Burcu Çetinkaya devreye girdi ve soluğu Pakistan’da alıp motor sporlarında ilk adımlarını atan erkek ve kadın sporcularla bir araya geldi. Pakistan seyahatiyle ilgili
“Pakistan’da kadın sürücülerde kendilerini gösterdi ve erkek şoförlerin yanında yarışmaya başladı – onlar diğer kadınlara sadece spora değil, şimdiye kadar hep erkeklerin hakimiyetinde olduğunu düşündükleri her türlü faaliyetle ilgilenmeleri için ilham veriyorlar. Bu senaryoda, biz uluslararası kadın motor sporu atletlerinin Pakistan’a gelmemiz ve burada bu sporu yaparak desteklememiz gerçekten teşvik edici. Bir kadın sürücü olmanın kötü tarafı şu: Hızlı gidebildiğinizi şüpheye yer bırakmayacak şekilde gösterinceye kadar insanlar hızlı olmadığınızı kanıtlamak için bahaneler buluyorlar. Ama iyi yanı da şu: Bir kere hızlı gittiğinizi ispatladıktan sonra, başarısız olduğunuz zamanlarda bile insanlar sizi destekliyor ve kadın olduğunuz için sizi daha fazla takdir ediyor.”

Haberin Devamı

Burcu Çetinkaya Kimdir?
Peugeot Spor Türkiye Takımında yarışan Red Bull Sporcusu Burcu Çetinkaya’nın Ünvanları:
-5 kez Bayanlar Ralli Şampiyonu, Türkiye
-2010, IRC (Intercontinental Rally Challenge) - İlk Puan Alan Bayan Pilot
-2009 Grup A Şampiyonu, Türkiye
-2008 Sınıf 3 Şampiyonu, Türkiye
-2008 WRC (World Rally Championship) – Alt kategorisi FSTI 2.si

Tüm bu ünvanlarla yetinmeyen Burcu Çetinkaya’nın on parmağında on marifet: Beş dil (Türkçe, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve Almanca) konuşabiliyor, eski bir basketbol oyuncusu, kendi haftalık TV programını sunuyor ve Türkiye Bayanlar Snowboard Şampiyonluğu bile var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!