Otomatik BES’e 40 bin kişi girdi

Güncelleme Tarihi:

Otomatik BES’e 40 bin kişi girdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2017 21:21

45 yaş altı tüm çalışanların bireysel emekliliğe girişine imkân tanıyan otomatik katılım, 1 Ocak’ta başladı. Maaşını peşin alan, ağırlığı kamu ve özel bankalar olmak üzere 40 bine yakın çalışan işverenleri tarafından sisteme dahil edildi.

Haberin Devamı

40 bin çalışan otomatik katılım arıcılığı ile Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) girdi. 45 yaş altı tüm çalışanların BES’e girişine imkan tanıyan otomatik katılım, 1 Ocak’ta başladı. Bu çerçevede toplam 12 milyon çalışan zorunlu olarak sisteme girecek ama çıkışlar serbest olacak. Çalışanların maaşından da prime esas kazancın yüzde 3’ü oranında kesinti yapılıp, emeklilik şirketine aktarılacak.

Şirketler ise otomatik katılıma kademeli geçiş yapacak. Uygulama ilk olarak 1 Ocak 2017’de, 1.000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başlayacak. 1 Nisan’dan itibaren 249 ila 1.000 çalışanı olan işletmeler ile tüm kamu kurumları devreye girecek. 1 Eylül’den itibaren 100-249 çalışanı olan işletmeler sisteme alınacak.

Nitekim yeni yıl ile birlikte otomatik katılım 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerden başladı. Ocak sonuna kadar 1000 ve üzeri çalışanı olan işletmelerdeki yaklaşık 2 milyon kişi BES’e giriş yapacak. Ocak başında maaşını peşin alan çalışanlar ise işverenleri tarafından otomatik katılım kapsamında sisteme dahil edildi. Bu çerçevede ağırlığı kamu ve özel bankalar olmak üzere 40 bine yakın çalışan bireysel emekliliğe girdi. Ziraat Bankası, Halk Bankası, Kuveyt Türk aybaşında sisteme katılan bankalar arasında. Böylece 40 bine yakın çalışanın maaşlarından yapılan yüzde 3 kesintiler, emeklilik şirketlerine ve emeklilik fonlarına aktarıldı; otomatik katılıma yönelik yüzde 25’lik devlet katkısı da başladı.

Haberin Devamı

ASIL KATILIM OCAK SONUNDA

Henüz netleşmemekle birlikte söylenenlere göre, girenlerin büyük bir çoğunluğu cayma hakkını kullanarak, sistemden çıkıyor. Girenlerin yüzde 60’ının ertesi gün çıktığı ve sisteme dahil olan 40 bin kişinin 20 binden fazlasının cayma hakkını kullandığı belirtiliyor. Emeklilik şirketi temsilcileri ise bugünkü çıkışların kıstas alınmaması gerektiğini, sisteme giren şirketlerin önceden işveren katkılı emeklilik planları olduğunu vurgulayarak, “Bu ayın 15’inde de sisteme biraz girişler olur, çünkü kimi şirketler ayın 15’inde maaş yatırıyor, ama asıl girişler ocak ayının sonunda olacak” diyor.

Haberin Devamı

ŞİRKETLERİN YAKLAŞIMI OLUMLU

ANADOLU Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erkan, şunları söyledi: “Emeklilik şirketlerinin, ocak-mart döneminde otomatik katılıma dahil olacak firmalara yönelik teklif sunma süreçleri hızla yürütülüyor. Firmaların ücret ödeme günü ay sonu olduğu için, kaç kişinin sisteme girdiği yönünde henüz sayı vermek için erken. Nihai sonuçlar ocak sonu ya da şubat başında ölçülebilecek. Otomatik katılıma şirketimiz ile dahil olmayı tercih eden firmalardan çok olumlu geri bildirimler alıyoruz. İşverenler için kritik nokta otomatik katılımın kendisine getirdiği yükümlülüklerin asgariye indirilmesi.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!