OPEC öncesi Irak üretimi artırdı

Güncelleme Tarihi:

OPEC öncesi Irak üretimi artırdı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 15:13

Irak Haziran ayında müşterilerine satmak üzere alışıla gelmiş miktarın 5 milyon varil üzerinde petrol ayırarak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) Perşembe günkü toplantısı öncesi pazar payını korumak isteyen Ortadoğulu üreticiler arasına katıldı.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan'ın ardından OPEC üyesi ikinci büyük petrol üreticisi olan Irak zaten Haziran ayında güney terminallerinden günde 3.47 milyon varil ile rekor düzeyde petrol ihraç etmeyi hedefliyordu.

Irak dışında Suudi Arabistan, Kuveyt, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Haziran ayından itibaren petrol üretimini artırmayı planladıkları biliniyor.

Irak ve benzeri ülkelerin ihracatı artırması, diğer üreticilerdeki kesintileri telafi edici gibi gözükse de, zaten arz fazlasının baskısı altında olan küresel petrol piyasasının denge bulmasını geciktirebilir.

IHS enerji dağıtım sektörü danışmanı Victor Shum, OPEC'in fiyatların gerilemesi tehlikesine rağmen pazar payını artırmayı hedeflediğine atıfta bulunarak, "OPEC gerçekten arzı artırıyor, pazar payı öncelikli stratejisini uyguluyor" dedi.

Haberin Devamı

Konuya yakın üç kaynağın verdiği bilgiye göre Iraklı kamu petrol pazarlama şirketi SOMO Haziran ayında PetroChina, Eni ve Lukoil gibi dağıtım müşterilerine satmak üzere 5 milyon varil ek petrol ayırdı.

Konuyla ilgili görüş için SOMO'ya ulaşılamadı.

Irak'ın ayırdığı petrolü satın alan bir şirketten bir kaynak, 1 milyon varil petrolün satışa çıkarıldıktan iki saat sonra satıldığını ifade ederek, bu durumun Temmuz ayında beklenen resmi fiyat artışları öncesinde talebin güçlü olduğuna işaret ettiğini belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!