Olimpiyatlar'da atıcılıkta rekor temsil

Güncelleme Tarihi:

Olimpiyatlarda atıcılıkta rekor temsil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2012 10:49

Atıcılıkta büyük başarı elde eden sporcularımız, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları için bugüne kadar 5 kota alarak rekor kırdı.

Haberin Devamı

Atıcılıkta büyük başarı elde eden sporcularımız, olimpiyat oyunları için bugüne kadar 5 kota alarak rekor kırdı. Türkiye adına, bugüne kadar Yusuf Dikeç, Oğuzhan Tüzün, İsmail Keleş, Nihan Kantarcı ve Çiğdem Özyaman Londra vizesi almayı başardı.

9 OLİMPİYATTA 19 SPORCU

1968 yılından bu yana atıcılıkta olimpiyat oyunlarına sporcu gönderen Türkiye, 2012'de en çok katılımı sağlayacak. Türkiye, atıcılıkta bugüne kadar 9 olimpiyatta toplam 19 sporcu ile temsil edildi. 2012 Londra Olimpiyat Oyunları ile bu rakam 24'e çıkacak. Atıcılıkta son 6 olimpiyat oyunlarında 1 veya 2 sporcu ile temsil edilebilen Türkiye, bundan önce en büyük katılımı 1972 Münih Olimpiyat Oyunları'nda 4 sporcu ile sağlamıştı. Milli atıcılarımız, 1972'den tam 40 sene sonra bu rakamı 5'e çıkarmayı başardı.

Haberin Devamı

İLK KEZ 2 BAYAN SPORCU

Türkiye, ayrıca atıcılıkta ilk kez 2 bayan sporcu ile temsil edilecek. 1988 yılında Zeynep Oka ve 2000 yılında Ayşe Kil olmak üzere olimpiyat oyunlarında 1'er bayan sporcu ile temsil edilen Türkiye adına 2012 yılında Nihan Kantarcı ve Çiğdem Özyaman madalya arayacak.

TÜZÜN REKORU EGALE EDECEK

2012 Londra Olimpiyat Oyunları için kota alan Oğuzhan Tüzün, 3. kez olimpiyat oyunlarında mücadele ederek bunu başaran 3. atıcı olacak. Atıcılıkta daha önce Mehmet Dursun ve Güneş Yunus, 3'er kez olimpiyat oyunlarına katılmayı başarmıştı. İlk kez 2000 Sydney Olimpiyat Oyunları'nda boy gösteren Oğuzhan Tüzün, 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'nda mücadele ettikten sonra 2008 için vize alamamıştı. Milli atıcılarımızdan Yusuf Dikeç de 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'ndan sonra olimpiyat heyecanını 2. kez yaşayacak.

"4 ELLE SARILDIK"

Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Başkanı Latif Aral Aliş, elde edilen başarının sıkı ve planlı bir çalışmanın eseri olduğunu söyedi. Aliş, "Bugüne kadar 1 veya 2 sporcuyla katıldığımız olimpiyat oyunları için 5 kota almış durumdayız. Daha önce aldığımız kotaların bazıları wild card ile gelmişti. Tüm bunları göz önüne aldığımız zaman tarihi bir başarı elde ettiğimiz görülebilir. Bu başarı için, federasyonumuzun bürosundan başlamak üzere her kesimde işe 4 elle sarıldık. Sporcularımıza ve antrenörlerimize her türlü desteği verdik. Onlar da bizi yanıltmadılar ve 5 kota almayı başardılar" dedi.

Haberin Devamı

BAYANLARA ÖZEL ÖNEM...

Aliş, atıcılık branşında daha önce bayanlara yeteri kadar ilgi gösterilmediğini ifade ederek, "Bizim sporumuza daha çok 'erkek sporu' gözüyle bakılıyordu. Biz, bu algıyı kırmak için çalışmalar yaptık. Bayanlarımızın da bu sporu yapabilmesi için şartlar hazırladık. Son 1 yılda bu sporu yapan bayan sporcu sayımız yüzde 25 arttı. Sporcu sayımızın her geçen gün artması da başarılarımızın da artmasını sağladı. Bunun en büyük örneğini de Londra'ya 2 bayan sporcuyla katılmamız" şeklinde konuştu.

"MADALYA BEKLİYORUZ"

2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda madalya alabilecek kapasiteye sahip olduklarını belirten Aliş, "Sporcularımız, katıldıkları uluslararası müsabakalarda başarılı sonuçlar alıyor. Önceden iddialı konuşmak çok doğru olmaz ama Londra'da madalya alacağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

OLİMPİYAT OYUNLARINA KATILAN ATICILARIMIZ

Türkiye'yi daha önce olimpiyat oyunlarında temsil eden Türk atıcılarımız ise şu şekilde:

"1968 Mexico City: Mehmet Dursun, Metin Salihoğlu, Türker Özerbaş
1972 Münih: Mehmet Dursun, Güneş Yunus, Osman Giraud, Fettah Güney
1976 Montreal: Mehmet Dursun , Güneş Yunus, Akın Ersoy
1984 Los Angeles: Güneş Yunus, Alp Kızılsu
1988 Seul: Zeynep Oka, Bülent Torpil
1996 Atlanta: Alp Kızılsu
2000 Sydey: Oğuzhan Tüzün, Ayşe Kil
2004 Atina: Oğuzhan Tüzün
2008 Pekin: Yusuf Dikeç"

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!