O ziyaretin perde gerisinde ne var?

Güncelleme Tarihi:

O ziyaretin perde gerisinde ne var
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2017 13:15

Ortadoğu’ya yakından takip eden isimlerden Gazeteci Hüsnü Mahalli’nin son kitabı "Kelepçe" raflardaki yerini aldı. Mahalli kitabında “Bastonla biten 38 günün hikayesini” ve hem ülkemizi hem de içinde bulunduğumuz coğrafyayı şu anki durumuna getiren süreçleri anlatıyor. Usta gazeteci Ortadoğu’nun geçmişi ve bugününü tahlil ettiği kitabında ABD Başkanı Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinin altınsa yatan nedenleri de açıkladı.

Haberin Devamı

Öncelikle Mısır’ın bölgedeki rolüne değinen Mahalli, ekonomik sıkıntıları olan Sisi’nin bir taraftan Körfez’in kral ve emirlerinden para alırken diğer yandan Batı’nın desteğini de aradığını ifade ediyor.

Sisi’nin 3 Nisan’da görüştüğü Trump’ın desteğine ihtiyacı olduğunu belirten gazeteci, Mısır Cumhurbaşkanının bu nedenle Esad’ın yanında görünmek istemediğinin altını çiziyor. “İşin ilginç olan tarafı 3 Temmuz darbesinden sonra Esad’a yanaşmasın diye Sisi’ye 20 milyar dolardan fazla yardım eden Suudi Arabistan ve müttefi¬ki Bahreyn Müslüman Kardeşler örgütünü terörist ilan etmişti ama aynı Suudi Arabistan Suriye ve Irak’ta savaşan ve tümü Müslüman Kardeşler ideolojisinden beslenen silahlı gruplara sınırsız yardım ediyor” diyen Hüsnü Mahalli bölgedeki Sünni ülkelerin de bu yardıma destek olduğunu

O ziyaretin perde gerisinde ne var

söyledi.

Haberin Devamı

Hüsnü Mahalli’nin kaleminden bölgedeki son durum ve Trump’ın ziyaretinin asıl nedeni ise şöyle:

“Onlara göre bu silahlı gruplar ‘kâfir Alevi Esad ve ona des¬tek veren kâfir ve katli vacip Şii İran ve Şii Hizbullah’a karşı savaşıyor’.

Yani onlara göre Alevi Esad, Şii İran ve Hizbullah ile bölge¬deki tüm Şii ve Aleviler İsrail’den çok daha tehlikeli.  Sanıyorum tek başına bu gerçek her şeyi açıklıyor.

İşte bu nedenle Suudilere atıp tutan Trump Yahudi kökenli damadı ve Yahudi lobilerinin arabuluculuğuyla Suudi kralının oğlu ve müstakbel kral Emir Muhammed’i 15 Mart 2017’de Beyaz Saray’da kabul ederek uzun uzun sohbet etti.

Bu sohbet sonucu Trump hazretleri Müslüman ülke olarak 21 Mayıs’ta Suudi Arabistan’ı ziyaret etti. Yani Trump Arap ve Müslüman dünyasında bundan böyle neyi önemseyeceğini kanıtladı.

Özetle Trump diğer başkanlar gibi Suudilerin ABD banka¬larındaki milyarlarca dolarlık paralarını önemsiyor.”

 

BAKMADAN GEÇME!