‘O babayiğit’ bu elektrikli otodan çıkmaz

Güncelleme Tarihi:

‘O babayiğit’ bu elektrikli otodan çıkmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2012 00:00

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türk otomobil sektöründe dış ticaret açığı verildiğini belirterek, “Son birkaç gündür yerli bir elektrikli otomobilden bahsediliyor. Bunun aküsü otomobil kadar tutuyor. Akü de ithal ediliyor. Hedefimiz dış bağımlılığı minimuma indirmek. Bu araçla bunu yapamazsınız. Yutmadığımızı bilsinler” dedi.

Haberin Devamı

SON günlerde ‘beklenen babayiğit çıktı’ haberleriyle tekrar gündeme gelen yerli otomobil tartışmasına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan da katıldı. Gündeme gelen otomobilin yerli üretim beklentisini karşılamaktan uzak olduğunu belirten Çağlayan, “Bahsedilen araç elektrikli otomobil. Her şeyini iyi incelemiş biri olarak söylüyorum: Şu anda bir elektrikli otomobilin fiyatı eşittir aynı değerde akü fiyatı. Şu anda elektrikli araçların akülerinin hammadesi lityumdur. Ve şu anda bizim kanıtlanmış lityum rezervimiz yok. Elektrikli otomobile karşı değilim. Mutlaka olsun. Elektrikli otomobilin motoru diğer motorlara benzemez. Daha basit bir motor. Biz elektrikli otomobilin tamamını Türkiye’de ürettik ama bataryasını Türkiye’de üretemiyorsak ben bu otomobilin yüzde 50’sini dışarıdan ithal etmiş duruma düşerim. Bizim yerli otomobil çağrımızın nedeni cari açık. Hedefimiz bağımlılığı minimuma indirmek. Bu araçla bunu yapamazsınız. Yutmadığımızı bilsinler” diye konuştu.

Haberin Devamı

EGD DE KONUŞTU

Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) geleneksel yılbaşı buluşmasına katılan ve EGD Yüksek İstişare Kurulu üyeleri ile bir araya gelen Bakan Çağlayan, Türk otomobil sektöründe dış ticaret açığı verildiğini belirterek, “Otomotivde, 2011 yılında 6 milyar dolar açık verdik. Otomotiv sektörü bizim ihracatımızın lideri. Fazla veren bir sektör son iki üç yıldır açık vermeye başladı. Türkiye’ye lisans vermiş otomobilciler Türkiye’ye motoru vermiyor, aktarma organını vermiyor, sen git al sacı, kaportayı, vur düzelt, boya, getir şunu yerleştir. Biz asıl teknolojik olan, yüksek katma değerli ürünü üretmek yerine, katma değeri düşük bir yapıya dönüşmüşüz” dedi. Çağlayan, otomobil sektörünün yüzde 56 ithalat bağımlısı olduğunu, oysa yan sanayininin çok güçlü bir konumda bulunduğunu vurguladı. Çağlayan şunları söyledi: “Öyle bir yan sanayimiz var ki bir aracın yüzde 85’ini yapabilecek yetkinliğe, etkinliğe, teknolojiye, insan gücüne sahip. Yüzde yüzünü yapacağız diye bir derdimizde yok. Buna rağmen lisans veren motoru vermiyor. Lisans veren al sen bunları yap diyor. Ve biz 6 milyar dolarlık motor ithalatı yapıyoruz.”

Haberin Devamı

Gitmediğimiz pazar olmadığımız yer yok

TÜRKİYE’nin dünyadaki toplam ihracat içindeki payının binde 8 olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti: “Bu payı yükseltmek zor ama önümüzde son derece geniş bir alan var. Bu konuda hiçbir ülkenin de bize bir kısıtlaması yok. Diğer taraftan ticaret diplomasimizi geliştiriyoruz. Şu anda parlamentoda onay bekleyen 3 tane serbest ticaret anlaşmamız var. 10’a yakın serbest ticaret anlaşmasını müzakere ediyoruz. Japonya Serbest Ticaret Anlaşması inşallah başlayacak. Uzak Doğu’da, Asya Pasifik bölgesinde lojistik konusunda hemen hemen son noktaya geliyoruz. 2012 senesindeki başarının altında yatan sebeplerin en büyüğü, Afrika ve Amerika pazarlarına ihracatımızdaki önemli artışlardır. 2012 sonu itibariyle inşallah 90’dan fazla ihracat rekoru kırmış olacağız. Gitmediğimiz pazar, olmadığımız yer yok.”

Haberin Devamı

Başbakanla Afrika’ya gidiyoruz

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Gabon, Nijer, Senegal’den başlayarak bazı seyahatlerinin olacağını söyledi. İhracatta Avrupa’ya kısmen dönüşün başlayacağını aktaran Çağlayan, “Bu, diğer pazarları bırakacağız anlamında algılanmasın. Tuttuğumuz pazarı evvel Allah bırakmayız. Bizim pazar kaybı yaşadığımız ülkeler, talep daralmasının olduğu ülkeler” dedi.

Avrupa’da kötüye gidiş durdu

EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, “Euro Bölgesi’ndeki kötü gidiş durdu. 2013 yılında 2012’deki gibi negatif bir büyüme ile karşılaşılmayacak. Pozitife doğru bir yönelim olacak. Binde 4 daralan reel ithalat 2013’te yüzde 1.8’lik artış gösterecek” dedi.

Haberin Devamı

Kasım ayında dış ticaret açığı 13.8 milyar dolar

TÜRKİYE’nin ihracatı bu yılın Kasım ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 24.8 artarak 13 milyar 829 milyon dolar, ithalat ise yüzde 12.5 artarak 20 milyar 986 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı ise söz konusu dönemde yüzde 5.5 oranında azalarak 7 milyar 571 milyon dolardan 7 milyar 158 milyon dolara geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan 2012 yılı Kasım ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı. Geçen yılın Kasım ayında yüzde 59.4 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı ayında yüzde 65.9’a yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!