Nadal eskiyi aratıyor

Güncelleme Tarihi:

Nadal eskiyi aratıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2012 14:38

Sezonun ilk Grand Slam tenis turnuvası olan Avustralya Açık, pazartesi günü oynanacak ilk tur maçlarıyla tenisseverlere 100'üncü kez merhaba diyecek.

Tek erkek ve tek kadınlarda 128'er sporcu, tenis kariyerlerine yeni bir başarı daha eklemek için çaba harcayacak.

Erkeklerde geçen sezona damgasını vuran ve bu yıl turnuvaya bir numaralı seribaşı olarak katılma başarısını gösteren Sırp Novak Djokovic, Avustralya'da geçen yıl elde ettiği şampiyonluk unvanını korumak ve kariyerindeki 5. Grand Slam şampiyonluğunu kazanmak için mücadele edecek.

Roger Federer ile Rafael Nadal arasında gidip gelen şampiyonluklara geçen yılki müthiş performansıyla son veren Djokovic, bu yıl da turnuvanın en büyük favorisi olarak gösteriliyor. Zihnen gereken gücü elde ettiğine inanan Djokovic, Nadal ile geçen yıl yaptığı 6 final karşılaşmasını da kazanmıştı.

İlk turda dünya sıralamasının 108 numarası olan İtalyan Paolo Lorenzi ile karşılaşacak olan Djokovic'in 4. turdaki muhtemel rakipleri arasında iki büyük servisçi, Andy Roddick ile Milos Raonic bulunuyor.
Avustralya Açık'ta şampiyonluk, son 6 yılda 3 oyuncunun elinde yer değiştirdi. Son şampiyon Djokovic, buradaki ilk zaferine 2008 yılında Jo-Wilfried Tsonga'yı yenerek ulaşmıştı. Roger Federer 2010, 2007 ve 2006, Nadal ise 2009 yılında şampiyonluk kazandı.

Avustralya Açık'ta yakın geçmişin en başarılı ismi olarak göze çarpan Federer, bu yıl da en büyük favoriler arasında yer alıyor. Kariyerinde 16 Grand Slam şampiyonluğu bulunan ve Novak Djokovic'e mental anlamda bir üstünlüğü bulunan 30 yaşındaki Federer'in, Avustralya'da başarılı olmak için “yaş-tecrübe” tartısını dengelemesi şart.

Sezonun dikkati çeken ve Avustralya Açık'ın favorileri arasında gösterilen bir diğer ismi İskoç Andy Murray.
Sezona, tenis dünyasının efsane ismi Ivan Lendl'ın hocalığında yenilenmiş bir şekilde giren Murray, bu sezon oynadığı 5 maçı da kazandı ve Avustralya Açık'ın hazırlık turnuvası olarak bilinen Brisbane'de şampiyonluğa ulaştı.

Nadal eskiyi aratıyor

Geçen sezon Djokovic ile oynadığı 6 maçı da kaybeden ve dünya sıralamasının zirvesindeki yerini Sırp rakibine devreden İspanyol raket Nadal, bu yıl da sezona istediği başlangıcı yapamadı.

Bu sezon katıldığı tek turnuva olan Katar Açık'a, Gael Monfils'e 6-3 ve 6-4'lük setlerle 2-0 mağlup olarak yarı finalde veda eden Nadal, performansındaki büyük düşüşle dikkati çekti. Eski oyunundan ve canlılığından bir hayli uzak görünen Nadal, buna rağmen kendinden memnun olduğunu ve iyi oynadığını düşündüğünü söyleyerek öz güvenini yenilemeye çalıştı.

Turnuvada izlenmesi gereken oyuncular ve istatistikleri şöyle:

Novak Djokovic (Sırbistan)

ATP sıralaması: 1
Profesyonel olduğu yıl: 2003
Kariyerinde kazandığı şampiyonluk sayısı: 28
Kariyerinde kazandığı Grand Slam sayısı: 4
Kariyerinde kazandığı maç sayısı: 394
Bu yıl kazandığı maç sayısı: -
Kariyerinde kaybettiği maç sayısı: 111
Bu yıl kaybettiği maç sayısı: -
Avustralya Açık'a katılma sayısı: 7
Bu turnuvada en iyi derecesi: Şampiyonluk (2008, 2011)
ATP sıralamasındaki en iyi derecesi: 1
Kariyerinde kazandığı para miktarı: 32 milyon 882 bin 760 dolar
Bu yıl kazandığı para miktarı: -

Öz geçmişi:
Tenis oynamaya 4 yaşında başlayan Djokovic, profesyonel spor hayatına 16 yaşında adım attı. “Nole” lakabıyla anılan Djokovic, “Family Sports” adındaki firmanın sahibi olan Srdjan ile Dijana'nın oğlu. Bir tenis akademisi ve 3 restoranı bulunan firma, gıdadan kıyafete geniş bir ürün yelpazesine sahip. Novak Djokovic, tam anlamıyla sporcu bir aileden geliyor. Babası, amcası ve halasının geçmişinde profesyonel kayakçılık bulunuyor. Futbol geçmişi de bulunan babasının, oğlunun kayak veya futbol ile uğraşmasını istediği biliniyor. Novak Djokovic'in, eğitimlerine devam eden kardeşleri Marko ile Djordje de tenis sporuyla uğraşıyor.
Teniste idol olarak Pete Sampras'ı gören Novak Djokovic, 12 yaşındayken Münih'deki Niki Pilic Akademisi'ne kaydoldu. Belgrad'a dönmeden önce burada iki yıl eğitim alan Djokovic, ana dili olan Sırpça'nın yanı sıra İtalyanca, Almanca ve İngilizce biliyor.
Djokovic, sert zeminde kendisini daha rahat hissetmesine karşın, kendisini tüm kortlara uygun görüyor ve geldiği nokta, bu düşüncesinin doğru olduğunu gösteriyor. Sporcunun antrenörlüğünü eski profesyonel tenisçilerden Slovak Marian Vajda yapıyor.

Rafael Nadal (İspanya)

ATP sıralaması: 2
Profesyonel olduğu yıl: 2001
Kariyerinde kazandığı şampiyonluk sayısı: 46
Kariyerinde kazandığı Grand Slam sayısı: 10
Kariyerinde kazandığı maç sayısı: 544
Bu yıl kazandığı maç sayısı: 3
Kariyerinde kaybettiği maç sayısı: 117
Bu yıl kaybettiği maç sayısı: 1
Avustralya Açık'a katılma sayısı: 7
Bu turnuvada en iyi derecesi: Şampiyonluk (2009)
ATP sıralamasındaki en iyi derecesi: 1
Kariyerinde kazandığı para miktarı: 45 milyon 114 bin 407 dolar
Bu yıl kazandığı para miktarı: 50 bin 30 dolar

Öz geçmişi:
Tam adı “Rafael Nadal Parera” olan ve “Rafa” lakabıyla bilinen, tenisi sol eliyle oynayan, ancak yazı yazarken sağ elini kullanan Nadal, tenise 4 yaşında, halen antrenörlüğünü yapan amcası Toni ile başladı. 9 yaşına kadar “forehand” ve “backhand” vuruşlarda her iki elini de aynı düzeyde kullanabilen Nadal, bu yaştan sonra amcasının telkiniyle “forehand” vuruşlarda tek elini kullanmaya başladı.
Babası Sebastian'ın, iki kardeşiyle ortak bir restoranı ve aynı zamanda bir pencere ve cam firması bulunuyor. Annesinin adı Maria, kız kardeşinin ismi Maria Isabel. Bir kuşak öncesinin ünlü isimlerinden Carlos Moya ile Mallorca'dan hemşehri. Bir diğer amcası Miguel Angel Nadal ise Barcelona, Real Mallorca ve İspanya Milli Takımı forması giymiş eski bir futbolcu.

Roger Federer (İsviçre)

ATP sıralaması: 3
Profesyonel olduğu yıl: 1998
Kariyerinde kazandığı şampiyonluk sayısı: 70
Kariyerinde kazandığı Grand Slam sayısı: 16
Kariyerinde kazandığı maç sayısı: 810
Bu yıl kazandığı maç sayısı: 3
Kariyerinde kaybettiği maç sayısı: 186
Bu yıl kaybettiği maç sayısı: 0
Avustralya Açık'a katılma sayısı: 12
Bu turnuvada en iyi derecesi: Şampiyonluk (2004, 2006, 2007, 2010)
ATP sıralamasındaki en iyi derecesi: 1
Kariyerinde kazandığı para miktarı: 67 milyon 479 bin 965 dolar
Bu yıl kazandığı para miktarı: 50 bin 30 dolar

Öz geçmişi:
Federer, tenis oynamaya 8 yaşında başladı. Her ikisi de bir ecza firması için çalışan Güney Afrikalı annesi Lynette ile İsviçreli babası Robert bir iş gezisi sırasında tanıştı. Kendisinden iki yaş büyük, Diana adında bir ablası var. İdolü Boris Beckker, ancak favori oyuncusu Pete Sampras. Stefan Edberg, Pat Cash ve Bjorn Borg ile birlikte, Wimbledon'ı hem junior, hem de tek erkeklerde kazanan 4 isimden biri. Plajda dinlenmeyi, kağıt oyunlarını, masa tenisini seviyor ve Basel futbol takımının ateşli bir taraftarı.

2003 yılında, Güney Afrika'daki çocuklara yardım için Roger Federer Foundation'ı kurdu. Yardım çalışmaları bununla sınırlı kalmadı ve ne zaman boyutları çok büyük bir doğal afet olsa, zor durumdakilere yardım eli uzatmak için seferber oldu.

2004'teki Atina, 2008'deki Pekin olimpiyatlarının açılışlarında İsviçre bayrağını taşıdı. İngilizce, Almanca, Fransızca ve az da olsa İsveçce ve İtalyanca biliyor. 2000 Sydney Olimpiyatları'nda tanıştığı, eski bir WTA oyuncusu olan Mirka ile 11 Eylül 2009'dan bu yana evli ve Charlene Riva ve Myla Rose adlarında ikiz kızları var.

Andy Murray (Britanya)

ATP sıralaması: 4
Profesyonel olduğu yıl: 2005
Kariyerinde kazandığı şampiyonluk sayısı: 22
Kariyerinde kazandığı Grand Slam sayısı: -
Kariyerinde kazandığı maç sayısı: 328
Bu yıl kazandığı maç sayısı: 5
Kariyerinde kaybettiği maç sayısı: 107
Bu yıl kaybettiği maç sayısı: 0
Avustralya Açık'a katılma sayısı: 6
Bu turnuvada en iyi derecesi: Final (2010, 2011)
ATP sıralamasındaki en iyi derecesi: 2
Kariyerinde kazandığı para miktarı: 19 milyon 223 bin 706 dolar
Bu yıl kazandığı para miktarı: 74 bin 370 dolar

Öz geçmişi:
Tam adı “Andrew Murray” olan 24 yaşındaki tenisçi, spora 3 yaşında başladı. Aynı zamanda futbolla da ilgilenen Murray, Glasgow Rangers'da oynaması için teklif aldı, ancak tercihini tenisten yana kullandı. Ağabeyi Jamie de kendisi gibi profesyonel tenisçi. Ada basınında, çocuklarına karşı çok baskıcı olduğuna dair haberler çıkan annesi Judy, İskoç milli takımının eski hocalarından. Babası William ise bir şirkette çalışıyor.
En iyi oyununu ABD Açık'ta oynadığına inanan Murray, sert zemini seven tenisçilerden. Entourage ve 50 Cent hayranı sporcu, en güçlü tarafı olarak servislerini görüyor.
Grand Slam turnuvalarında 3 kez final oynamasına rağmen şampiyonluk göremeyen Andy Murray, 6 yıllık profesyonel tenis kariyerinde 22 turnuva kazandı. Murray'nin antrenörlüğünü, tenis dünyasının efsane isimlerinden Ivan Lendl yapıyor.

Jo-Wilfried Tsonga (Fransa)

ATP sıralaması: 6
Profesyonel olduğu yıl: 2004
Kariyerinde kazandığı şampiyonluk sayısı: 8
Kariyerinde kazandığı Grand Slam sayısı: -
Kariyerinde kazandığı maç sayısı: 193
Bu yıl kazandığı maç sayısı: 4
Kariyerinde kaybettiği maç sayısı: 87
Bu yıl kaybettiği maç sayısı: 0
Avustralya Açık'a katılma sayısı:5
Bu turnuvada en iyi derecesi: Final (2008)
ATP sıralamasındaki en iyi derecesi: 6
Kariyerinde kazandığı para miktarı: 8 milyon 478 bin 346 dolar
Bu yıl kazandığı para miktarı: 175 bin 380 dolar

Öz geçmişi:

Tenisçi, yakın çevresinde “Ali” takma adıyla biliniyor. Kimya öğretmeni babası Didier, eski bir hentbolcu. Annesi Evelyn de kocası gibi öğretmen. Kardeşi Enzo ise öğrenci. Tsonga, gücünü babasından, kibarlığını annesinden aldığını düşünüyor. Yarışları ve pate'siyle ünlü Le Man'da tanışan anne ve babası halen bu kentte yaşıyor.

Grand Slam turnuvalarındaki en büyük başarısını 2008'deki Avustralya Açık'ta final oynayarak gerçekleştiren Tsonga, kariyeri boyunca 7 şampiyonluk kazandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!