Mustafa Doğan ilk 20'de

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Doğan ilk 20de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

FİFA'nın yayımladığı World Soccer dergisi, 2002 yılında Japonya ile Güney Kore'nin ortaklaşa düzenleyeceği Dünya Kupası'nın yıldız adaylarını şimdiden belirledi. Yirmi kişilik listede Fenerbahçe'de oynayan ve Alman Milli Takımı'nda yer alan Mustafa Doğan da var.

Felipe (Vasco da Gama/Brezilya)

Her ne kadar, Roberto Carlos geçen yıl FİFA tarafından dünyanın en iyi ikinci oyuncusu seçilse de, Brezilya'da sol bek mevki için yeni bir yıldız parlıyor: Jorge Loureino Felipe... Vasco da Gama'da oynayan Felipe o kadar yetenekli ki, uzun bir uluslararası kariyer onun için kaçınılmaz görünüyor. Felipe, eski zamanlardaki kanat oyuncularının top sürme yeteneğine sahip. Bir Vasco da Gama taraftarı olan babası, Felipe'yi daha beş yaşındayken kulübe götürmüş. Felipe burada hemen kendini göstermiş.

Daisuke (Shimizu S- Pulse/Japonya)

Daisuke Ichikawa, Shimizu'da bir yüksek okulda kimya eğitimi görüyor. Ancak akademik dünyanın dışında başarıyı aradığı için bağışlanabilir. Ichikawa, 17 yaş 10 ay ile ülkesinin en genç milli takım oyuncusu olarak Japon futbol tarihinde bir yer edindi. Kulübü Shimizu S-Pulse'ın idarecisi Ossie Ardiles, ülkenin ileri gelenlerine onun Fransa'daki takımda yer almayı hakettiğini söylemişti. Öyle görünüyor ki, Ichikawa bundan sonraki dört yıl boyunca kendi topraklarında top koşturacak. ‘‘Oyundaki geleceğim konusunda kendime güvenim tam’’ diyor. Dünya Kupası'nın ülkesinde yapılacağı da düşünülürse Ichikawa'nın güveni hiç de temelsiz sayılmaz.

Edgar (Real Madrid/Portekiz)

Portekiz uzun zamandır, eski Afrika kolonilerinden gelen yeteneklere bel bağlıyor. Şimdi sıra Angola doğumlu Real Madrid oyuncusu Edgar'ın yıldızlığa soyunmasında. Edgar, Portekiz'in 21 yaş altı mili takımının orta saha oyuncusu ve kaptanı. Edgar Patricio Carvalho Pacheco orta sahada ister sağ, ister sol kanatta olsun çok etkili bir oyuncu. Gerçi fiziği ufak tefek, ama çok güçlü yapısı var ve çok hızlı. Benfica kulübünde oynamak için 14'ünde Angola'dan ayrılmış. Dört yıl sonra antrenör Artur Jorge sayesinde takımla birlikte sahaya çıkmış. Geçen yaz Benfica ile anlaşması bitti ve şaşırtıcı biçimde gitmesine izin verildi. Real Madrid hemen devreye girdi ve Edgar kazancını ona katladı.

Denis Serban (S.Bükreş/Romanya)

Son birkaç sezon içinde önce Steau'nun banko oyuncularından oldu, sonra da gol bölgelerindeki yeteneğiyle uluslararası alanda tanınan bir isim. Uzun dönemde Gheorghe Hagi kadar başarılı olacak gibi görünüyor. Denis Serban, kariyerine Hagi'nin memleketi olan Karadeniz kasabası Constanta'nın Farul kulübünde başladı. Steaua Bükreş'e 1996'da katıldı. O tarihten bu yana iki şampiyonluk yaşadı. Daha uzun süre Romanya'da kalacak gibi görünmüyor. Marsilya, Paris Saint-Germain ve Valencia gibi takımlar yakın takipteler.

Vladimir But (B.Dortmund/Rusya)

Tam bir enerji ve azim küpü. Bir kaleden diğerine yorulmaksızın koşup duruyor. Üstelik kendisinden beklenmeyen ağır işlerin altına giriyor. Moskova doğumlu Vladimir But, geçen yıllarla birlikte taktik zeka ile donatılmış. Bütün orta sahayı toparlayabilecek potansiyele sahip. Onun için parlak geçen bir gençler turnuvasından sonra Dortmund'a transfer oldu. Fazla çaba harcamadan kulüp içinde yükseldi. 18'ine gelmeden star oldu. 1995 ulusal kupasını kazanan takımdaydı. 1996-97 sezonunda Bundesliga'da ilk çıkışını yaptı.

Mustafa Doğan (F.Bahçe/ Almanya)

Daha şimdiden tarih yazmış genç bir adam. Türk anne babanın ilk oğulları olarak Alman Milli Takımı'na seçildi. Buna rağmen bu azimli adam tutucu Alman sisteminin saf bir ürünü. 16, 18 ve 21 yaş altında ulusal takımlarda oynadı. Uluslararası sahneden Jurgen Kohler, Thomas Helmer, Lothar Matthaus ve Olaf Thon'un emekli olmasının ardından Alman savunmasının kalbinde boşluklar meydana geldi ve öyle görünüyor ki Doğan bu boşlukları doldurmak için en iyi aday. Mükemmel futbol eğitimini 13 yaşında ülkenin en iyi futbol okullarından biri olan Uerdingen kulübünde almaya başlamış. 1994-95 döneminin sonunda kulübün A takımına girmeyi başardı. Sonraki sezon düzenli olarak takımda yer aldı. Ancak 1996 baharında Uerdingen'in ikinci lige düşmesini engelleyemedi. Geçen yıl köklerine geri döndü ve Fenerbahçe için imza attı. 1997-98 şampiyonluk yarışında ezeli rakipleri Galatasaray tarafından geçildiler ancak bu başarısızlığa rağmen Doğan takımın en etkili oyuncularından birisi olarak kabul gördü.

Juan Riquelme (B. Juniors/ Arjantin)

Riquelme, Güney Amerika ve Dünya Gençler Kupası'nı kazanan Arjantin takımında göze çarptı. Geçen yıl Bilardo'nun yerine gelen Hector Veira, bu genç oyuncu için Bilardo kadar ümit beslemiyor olmalı ki, birinci takımda çok seyrek yer veriyor. Veira, Riquelme'yi bir İtalyan kulübüne transfer etme yanlısıydı ancak oyuncu buna karşı çıktı. Riquelme Boca'da kaldı ve şimdi yeni çalıştırıcı Carlos Bianchi ile yıldız bir oyun kurucu.

Andres Oliveira (Defensor/ Uruguay)

Andres Oliveira, Defensor Sporting takımında önemli rol oynayan birkaç genç oyuncudan birisi. Takım Uruguay birinci liginde mücadele ediyor. Oliveira şimdi 20 yaşında. Geçen yıl Malezya'daki 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda dikkatleri üzerine çekti. Üç gol ile takımının en önemli golcüsüydü. Finalde Arjantin'e yenildiler. Juventus'a transfer olan Marcelo Zalayeta ile birlikte Oliveira, Uruguay'ın göze çarpan ve ortaya mükemmel futbol koyan oyuncularından birisiydi. 20 Yaş Altı takımının çalıştırıcısı Victor Pua, şu anda milli takımın başında. Gelecek yılın Amerika Kupası takımındaki isimleri belirlerken Oliveira'yı unutmayacağı kesin.

P.Ofori-Quaye (Olympiakos/ Gana)

Gana, Afrika Futbolu'nun önemli güçlerinden olan ancak Dünya Kupası Finalleri'ne katılamayan bir takım. 2002 yılında bir kez daha şanslarını denerlerken yanlarında ünlü yıldızları Abedi Pele olmayacak. Kara Yıldızlar'ın yeni umudu genç Peter Ofori-Quaye. Kuvvetli bir gol içgüdüsü, şaşırtıcı bir yeteneği ve maharetli dokunuşları var.

Pablo Contreras (Colo Colo/ Şili)

Şili'nin savunmada gelecek vaadeden yeteneği. Pablo Contreras geçen yıl Güney Amerika 20 Yaş Altı Şampiyonası'nda savunmada yer aldı ve göz doldurdu, ancak şampiyonada sonuncu olan bir takımda yer alması başarısını gölgeledi. Contreras, sol bekteki başarısıyla şimdiden Colo Colo'nun ilk 11'ine girmiş durumda. Bu takımla geçen yıl Libertadores Kupası'nda oynadığında ve Lig şampiyonluğunu kazandığında 19 yaşındaydı. Formunu korursa gelecek yılın Amerika Kupası takımına aday olacağı kesin.

Keane (Wolves/ İrlanda Cumhuriyeti)

İrlanda'nın son süperstarı. Robbie Keane için ‘‘Michael Owen'dan daha iyi’’ deniliyor. Bu yaz 18 Yaş Altı Avrupa Şampiyonası'ndaki başarılarında anahtar rol oynadı. Kulübü ve danışmanları genç oyuncunun ayaklarını yerde tutmaya çalışa dursun, o 2002 Dünya Kupasını iştahla beklemeye başladı bile.

Laurent Sanda (Udinese/ Kamerun)

Kamerun'da oynadığı tek maç 18 yaşındaki Laurent Sanda'yı şimdiden tam bir uluslararası yıldız yaptı. Fransa '98 Final Elemeleri'nde Zimbabwe karşısında oynadı ve Dünya Kupası tecrübesi edindi. Potansiyelini göstermek için yeni fırsatlar yakalaması gerekiyor. İtalyan takımı Udinese, Avrupalı olmayan oyuncularla ile dolmuş taşmış durumda. Sahaya çıkacak oyuncu sayısı belli olduğundan geçen sezon Sanda pek etkin rol alamadı. Aynı kuralların geçerli olduğu gençler takımında bile. İtalyanlar yeteneğini orta sahada kullanmaya karar verdiler. Genç oyuncu kenarda park etmek yerine daha fazla tecrübe kazanabileceği bir takım bakınmalı.

Michael Owen (Liverpool/İngiltere)

Fransa 98'deki sansasyonel çıkışından sonra Owen, şöhretin baskısıyla yaşamayı öğreniyor. 2002 Dünya Kupası'nda Owen henüz 22 yaşında olacak. Fransa'da gösterdiği başarıyı Uzakdoğu'da tekrarlayamayacağını söyleyecek çok az insan çıkacaktır. Kendine güveni de hızı gibi nefeskesici. ‘‘Her zaman kendime güvenim tamdı. Beni zirveye çıkaran da bu. Gelecekte ne gibi problemlerle karşılaşırsam karşılaşayım bunların üstesinden geleceğim’’.

Ole Tobiasen (Ajax/ Danimarka)

Danimarka'daki birçok insan, Ole Tobiasen'in heyecan verici yeteneği yazın da devam etseydi, Danimarka Brezilya karşısında 3-2 yenilmezdi diye düşünüyor. 23 yaşındaki savunma oyuncusu Ajax'ta ilk kez geçen yıl tam sezon oynadı. İnanılmaz bir hıza sahip. Belki de modern futbolun en aktif oyuncusu. Tekniği de göz kamaştırıcı. Üstelik her iki ayağını da kullanabiliyor. Hücuma çıktığında gol pozisyonlarını kaçırmıyor.

Ivan De la Pena (Lazıo/İspanya)

22 yaşındaki Pena için Lazio bu yaz Barcelona'ya 9 milyon sterlin ödedi. Agresiv oyun kurucu müthiş bir potansiyele sahip. Orta sahada muhteşem paslar atıyor ve vizyonunu kullanmak için gereken boş alanı yaratabiliyor. İspanya'nın Fransa 98'den erken ayrılışından sonra milli takıma Avrupa 2000 elemeleri için yeni kan aranıyor. Bu yüzden 1998-99 sezonu De la Pena için dönüm noktası olabilir. 2002 geldiğinde De la Pena Dünya Kupası'nda anahtar rol oynayacak gibi görünüyor.

Nicolas Anelka (Arsenal/Fransa)

Nicolas Anelka'nın geçen sezon FA Kupası finalinde attığı gol Arsenalli oyuncunun büyük yeteneğini ortaya koyuyordu. Bu aynı zamanda Fransa'daki Dünya Kupası'nda ona bir yer sağladı. Anelka, 2002 Dünya Kupası'nda Fransa'yı ateşleyecek oyuncu olabilir.

Francesco Totti (Roma/İtalya)

22 yaşındaki oyuncu A Serisinde 7. sezonuna girmek üzere. Lige ilk çıkışını 1993 Mart'ında 16 yaşında yaptı. 21 Yaş Altı seviyesinde 7 kupa kazandı. Hücum kabiliyeti, hücum mantığıyla işleyen bugünkü Roma takımında her zamankinden daha fazla parlayacak. Takımın başında Çek Zdenek Zeman var. Futbolunun en yüksek noktasına varması sadece an meselesi. 2002 yılı geldiğinde Totti birinci tercih haline gelmiş uluslararası bir golcü olacak.

Igor Tudor (Juventus/ Hırvatistan)

Orta saha ve defans oyuncusu. Hajduk Split'ten Juventus'a transfer oldu. 2002 elemelerinde Hırvatlar için anahtar rol oynayacak. Hırvatların temel özellikleri güç, baskı altında soğukkanlılığı korumak ve çeviklik onda da var ve bu geleceğinin çok parlak olacağını gösteriyor.

Adil Ramzy (Willem II/Fas)

Adil Ramzy geçen yıl 20 Yaş Altı Afrika şampiyonluğunu kazandıklarında Fas takımının kaptanıydı. Liderlik özellikleri ve ortasahadaki başarılı performansı ona İtalya'nın Udinese takımının yolunu açtı. Ramzy finalde Güney Afrika karşısındaki tek golü kaydetti ve Fas gençlerine 10'uncu denemelerinde ilk kupayı kazandırdı.

Kenneth Zeigbo (Venezia/Nijerya)

Kenneth Zeigbo Nijerya'nın dünya kupası için seçilen 22 kişilik takımına girmeyi neredeyse başarıyordu, ancak deneyimsizliği aleyhinde çalıştı. Gelecek yıllarda yeni nesil Nijerya golcüleri arasında anahtar bir rol oynayacak. 21 yaşındaki Enugulu oyuncu, İtalya'nın A serisi takımı Venezia'ya transfer oldu. Geçen sezonu Legia Varşova'da Polonyalı taraftarların gönlünü kazanmaya çalışarak geçirdi. Ekim ayında Nijerya Milli Takımı, Tunus'ta düzenlenecek olan 4'lü bir turnuva için onu geri çağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!