Mimarlardan ‘yetki tırpanı’na tepki

Güncelleme Tarihi:

Mimarlardan ‘yetki tırpanı’na tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 00:00

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı torba kanun taslağında yetkileri tırpanlanan TMMOB’den “Mühendis, mimar, şehir plancılığı disiplinleri kapalı kapılar ardında yapılan hazırlıklarla tasfiye edilmek üzeredir” tepkisi geldi.

Haberin Devamı

TMMOB, yapılan düzenlemenin meslek odalarını yeniden yapılandırmaya amaçladığını açıkladı. Taslakta ücretli çalışan mühendis ve mimarların özlük haklarını ortadan kaldıracak düzenlemeler olduğunu ileri süren TMMOB, “Bu düzenleme telif haklarımızı da yok edecek” tepkisini gösterdi. TMMOB yönetimi şu görüşleri savundu:

“Düzenlemelerle alana yönelik tüm yetkilerin iktidarın elinde toplanması için TMMOB ve bağlı Odaların, yerel yönetimlerin asli işlerine ait yetkilerinin gasp edilmesi, özerk ve kamusal kimliklerinin yok edilmesinin önü açılıyor. Taslakla TMMOB’nin parçalanması amaçlanıyor.

ODALAR TASFİYE EDİLİYOR

Mühendis, mimar, şehir plancılığı disiplinlerinin meslek örgütlülükleri, yasanın muhatabına sorulmadan, görüşü alınmadan, kapalı kapılar ardında yapılan hazırlıklarla tasfiye edilmek üzeredir. Bu değişikliklerle mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı hizmetleri ve ilgili meslek örgütleri, böl, parçala, küçült, yönet yaklaşımıyla demokratik merkezi yapılardan rekabetçi yerel yapılara dönüştürülerek merkezi kamu yönetimine bağlanacak. Öngörülen yeni yapıyla odalar, siyasi partiler ve özellikle çıkar, rant, rekabetlere ve müdahalelere açık bir yapıya, arka bahçe konumuna doğru dönüştürülecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!