Metin Sertoğlu: Çağdaşlık

Güncelleme Tarihi:

Metin Sertoğlu: Çağdaşlık
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 1999 00:00

Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

Gazeteme bir bakın. Spor dahil her gönüle herşey var. Sadece rakı kadehi kaldırarak ‘‘ağırlık sporu!’’ yapanları dahi ilgilendiren, sağ kolları hep havada sarı ve kırmızı kart sallayan hakemlerimizi okuma fırsatları var.

Dünyada bir spor kolu var ki, ülkemizde de giderek artan biçimde ilgi görüyor. Olimpik spor Atıcılık. Ve tabii onun ayrılmaz ancak her geçen gün değerini ve onurunu yitirip gözden düşen zaman zaman da ‘‘zalim’’ ilan edilen kardeşi; Avcılık.

İnsan, eski insan değil. Yaşamak için avcılığa gerek duymuyor. Toplum da değişti artık. Avcılık, tarım toplumunun yaşamının bir parçası olsa da, endüstri toplumuna esir düşmüş, doğanın her türlü katline aracı oluyor. Zehirin, gübrenin katliamına seyirci kalırken, bir de üstüne gereksiz öldürmeyi yani avcılığı eklemek istemiyor.

GÜZELLİKLER

‘‘Avcılar birbirini vurmuş, pek sevindik!’’ diyen Türk insanı; topu topu üç tane kalmış. Deniz Alasını kurtarmak için, Fırtına Deresi'nde santral yapımına karşı çıkıyor. Kelebekler Vadisi için savaş veriyor, Caretta Caretta kamplumbağaları için plajları yasak bölge ilan ediyor. Kedi köpek itlafçısı belediyelerden hesap soruyor.

Akıllı ülkelerin silah üreticileri bir yandan yaban hayatı yaşama ortamlarını korumak ve artırmak için ellerini ceplerine atarken bir yandan da bilinçli bir politikayla avcıları, yani silah tutkunlarını Trap, Skeet ve Double Trap poligonlarına, sanal avcılık alanları olan ‘‘Sporting-Parcour de Chasse’’ sahalarına yönlendiriyor, hem hayvancıkların canını kurtarıyor, hem de uluslararası yarışmalar için keskin nişancıları seçiyor.

Kısacası, artık hele ‘‘Spor aldatmacası altında öldürmek’’ giderek yadırganıyor; korumak, üretmek, yaban hayatına ve onların yaşama ortamlarına kol-kanat germek, yükselen insanca değerler olarak önem ve öncelik kazanıyor. Özünü çağdaşlıktan alıp bilinç ve şevkatle harmanlaşan bu güzelliklere her gün bir yenisi daha ekleniyor. Nice yarınlara.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!