Metin Sertoğlu: Beratta'lar incelenmeli!

Güncelleme Tarihi:

Metin Sertoğlu: Berattalar incelenmeli
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2001 00:00


Metin SERTOĞLU
Haberin Devamı

MİLLİ Savunma Bakanı Sebahattin Çakmakoğlu, İtalya'dan alınacak Beratta marka tabancaların incelenmesi gerektiğini söylemiş. Yazıdan neyin inceleneceğini pek iyi anlayamadım. Milli Savunma'ya 310 dolardan verilen aynı marka tabancaların, Emniyet'e 190 dolardan verilmesi mi, yoksa ihalenin şartnameye uygun yapılmadığı mı incelenmeye alınacak? Askere verilen tabancaların kalitesinin daha iyi olduğu, 3 adet şarjör ve özel canvas kılıfları ile birlikte alınması aradaki farkı azaltıyor. Ayrıca dünyanın bu en büyük tabanca alım ihalesinde fiyatların bu kadar aşağıya çekilmesi, günün şartlarında normal karşılanıyor. Ancak söylenenlere kulak verilirse Emniyet'e verilen tabancaların şartnameye uygun olmadığı ifade ediliyor. ‘‘Namluların soğuk dövme çelik olması gerekir, sıcak dövmenin üzerine krom kaplanmış’’ bu tabancaların ömrü kısa ve atış esnasında namluları parçalanıyor deniliyor. Bana kalırsa bu durumun mercek altına alınması gerekiyor!..

DEVLET KARLI ÇIKTI

Şu ana kadar Silahlı Kuvvetler, Enmiyet ve diğer kolluk güçlerine yaklaşık 250 bin muhtelif marka tabanca satılmış, bir o kadar daha alınmasına ihtiyaç gösteriliyor. İşin anlamadığım tarafı, kendi uçağını yapan koskoca Türkiye kaçak üretim ve taklitle değil, lisans alarak arzulanan kalitedeki tabancayı yapamıyor mu? Karadeniz sahilinde kurulan MKE Kurumu'nun egemenliğindeki tabanca atölyelerinde elbette ki bu üretim yapılamaz. Nitekim Emniyet'e satın alınan ‘‘Yavuz’’ marka tabancalar polisin başına dert oldu. Öğrencilerine eğitim silahı olarak dağıtmakta çareyi buldular. Yerli silah üreticileri arasında yapılan 14 bin mermi atışlık sınavında 3500 adet sağlıklı atışı geçebilen tabanca olmamış!.. İşte bu nedenle, Başbakanlıktan alınan özel izinle, tabanca ithaline gerek duyulmuş. Bu da utanılacak bir durum değil midir?

Bu özel ve günlü kararnamenin altına Sn.Çakmakoğlu yerli üretim alınsın diye şerh koymuş. Kendisinin Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde, Amerika'dan piyasa değeri 170 dolarken, 230 dolara satın alınan, 32.500 adet ‘‘Ruger’’ marka tabanca kadro dışı bırakıldı. İlgili firmayla mahkemesi devam ediyor. Sn.Bakan'ın çekincesi de bu durumdan kaynaklanıyor olmalı!.. Her ne ise, silahtan anlayan bir kişi olarak şunu açıklıkla belirtmek isterim ki, bu ihaleden devletimiz karlı çıkmıştır. Alınan tabancalar fevkalade ucuzdur. Hiç hatasız denemelerini tamamlayan, Çekoslavak CZ 75 tabanca fiyatının ise 192 dolara kadar düşürülmüş olması da, ayrıca sevindirici bir durumdur.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!