Mesut Yılmaz düzeltti: Özelleştirme sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Mesut Yılmaz düzeltti: Özelleştirme sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, Ecevit'in ‘‘özelleştirme askıda’’ sözleriyle ilgili olarak, ‘‘DSP grup toplantısında Mümtaz Soysal ile bazı milletvekilleri özelleştirme uygulamalarına sert muhalefet etmişler. Onun için Sayın Ecevit böyle söylemiş olabilir. Özelleştirmenin askıya alınması diye bir şey yok’’ dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz ile Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, özelleştirme konusunda çelişti. Ecevit, işlemlerin sağlıklı yürütülmesi için oluşturulan komisyon çalışmalarını tamamlayıncaya kadar özelleştirmenin durdurulduğunu söylerken, Yılmaz, ‘‘Yok öyle bir şey’’ dedi. Yılmaz, ‘zor kış’ın süresini de açıkladı ve mayıs sonuna kadar sıkıntının süreceğini bildirdi. Yılmaz, işadamı Rahmi Koç'un, ‘‘Bu yıl kâr etmeyelim’’, Devlet Bakanı Güneş Taner'in de ‘‘4 ay zam yapmayın. Zam yapanı açıklarım’’ sözlerinin gereksiz zamları önlemeye dönük psikolojik tavırlar olduğunu belirterek, ‘‘Uygulanabilirliği yok’’ dedi. Yılmaz, önceki gün Azerbaycan'da erken üretilen petrolün çıkarılması ile ilgili törene katıldıktan sonra, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in verdiği yemeğe katıldı.

DEVAM EDİYORUZ

Yılmaz, uçakta sorularımızı şöyle yanıtladı:

- Ecevit grup toplantısında özelleştirmeyi askıya aldıklarını açıklamış. Özelleştirme uygulamasından yöntem mi değişiyor?

Yılmaz: Ben de duydum. DSP grup toplantısında Mümtaz Soysal ile bazı milletvekilleri özelleştirme uygulamalarına sert muhalefet etmişler. Onun için Sayın Ecevit böyle söylemiş olabilir. Yoksa özelleştirmenin askıya alınması diye bir şey yok. Bakanlar Kurulu'nda aralarında Yalım Erez, Güneş Taner, Zekeriya Temizel'ın da bulunduğu arkadaşlardan bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon özelleştirmenin yöntemini belirleyecek. Özelleştirme de bundan sonra bu yöntem çerçevesinde yapılacak. Yoksa dondurma diye bir şey söz konusu değil, aksine devam ediyor. Örneğin Etibank özelleştirmesi devam ediyor.

ZOR KIŞ MAYISA KADAR

- Bu sene kış zor geçecek dediniz, ancak süre vermediniz. Zor kış hangi aya kadar devam eder?

- Kıştan sonra ekonomi rahatlar. Zor kış da mayıs sonuna kadar devam eder. Çünkü yüklü borç ödemesi mayıs sonunda biter. Ondan sonra bir rahatlama dönemine gireriz.

- Ekonominin düzlüğe çıkması için, işçi, işveren ve diğer kesimlerle bir toplumsal uzlaşma yapacak mısınız?

- Bütçe çıktıktan sonra bir takım yapısal düzenleme yapmamız lazım. Sosyal güvenlik, vergi yasaları gibi. O nedenle bu aşamada toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç yok. Bu düzenlemeler yapıldıktan sonra toplumsal uzlaşma ile ilgili çalışmalar yoğunluk kazanacak. Vergi düzenlemesinde, örneğin özel televizyonlara ruhsat harcı getirmeyi düşünüyoruz. Şu an RTÜK sadece reklam gelirleri üzerinden bir miktar alıyor. Bizim için birinci tedbir bütçedir. Bütçe dışı tedbirler sonra gelir.

- Rahmi Koç'un ‘‘bu yıl kâr etmeyelim’’, Devlet Bakanı Taner'in de zam yapanlara yaptırım uygulayacağına ilişkin açıklamalarına ne diyorsunuz?

- Bu psikolojik bir tavır. Yılbaşında yıllık beklentilere göre zam yapıyorlardı. Beklenti yüksek olursa, zamlar da yüksek oluyor, bu da enflasyonu yükseltiyordu. Sanırım psikolojik beklentiyi kırmak için bu yönde bir açıklama yaptılar. Koç'un açıklaması bu açıdan çok önemli. Ama bunların uygulanabilirliği zor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!