‘Merkez’e 2 yeni üye

Güncelleme Tarihi:

‘Merkez’e 2 yeni üye
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2017 23:22

MERKEZ Bankası’nın yönetim kurulu sayılan Banka Meclisi’ne iki yeni üye gelirken, bir üyenin de görev süresi uzatıldı.

Haberin Devamı

 Banka Meclisi’nden Para Politikası Kurulu (PPK) üyesi olan ve bir süre önce istifa eden Ahmet Faruk Aysan’ın yerine Fatih Güldamlasıoğlu seçildi. Merkez Bankası Muhasebe Genel Müdür Yardımcısı olan Gümdamlısıoğlu, Aysan’ın kalan görev süresini dolduracak. Merkez Bankası’nın 85. hesap dönemi genel kurulu dün yapıldı. Genel Kurul’da görev süresi dolan iki üye ile istifa eden Ahmet Faruk Aysan’ın yerine seçim yapıldı. Daha önce Denetleme Kurulu Üyesi olan Ömer Duman, Banka Meclisi üyesi seçilirken, Mehmet Vehbi Çıtak’ın ise görev süresi uzatıldı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, “Para Politikası Kurulu’nda (PPK) Banka Meclisi’nden bir üyemiz bulunmakta. Yeni değişikliklerle önümüzdeki günlerde Banka Meclisi toplanacak ve aralarından uygun gördükleri bir ismi PPK’da görev yapmak üzere tespit edecekler, biz de bunu kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. Eğer Banka Meclisi hemen toplanarak yeni PPK üyesini belirlerse 26 Nisan’da toplanacak PPK’ya yeni üye katılabilecek.

Haberin Devamı

DENETLEME KURULU

Merkez Bankası Genel Kurulu’nda ayrıca Denetim Kurulu üyeliklerine Mehmet Kaya ile Zekeriya Kaya iki yıllığına seçilirken, Mehmet Babacan’ın da görev süresi uzatıldı. Mehmet Kaya, Hazine’de KİT Genel Müdürlüğü vekil genel müdürlük görevini yürütüyor. Zekeriya Kaya ise Halkbank’ta Denetim Kurulu üyeliği yapıyor.  Genel Kurul’da hissedarlar Merkez Bankası’nın sermayesinin yükseltilmemesini eleştirdiler. Hissedarlardan Ahmet Mirza, kayınvalidesinin 100 lira değerinde hisse senedi aldığını, bir süre önce kayınvalidesinin ve eşinin vefat ettiğini, bunun üzerine hisseleri kendi üzerine almak için 84 liralık vergi ödediğini anlatarak, “Şu ana kadar bu hisse senedinin değeri hiç artmamış, üstelik 1 liraya düşmüş. Adımız ortak, oy hakkımız da olmalı. Burada öyle güzel karşılandık, bu bankanın tam sahibi olduğumu düşündüm ancak kağıt üzerinde baktığımızda aslında bir hiçim” dedi. Hissedar Adnan Bahar ise bu yıl 39. kez Genel Kurula katıldığını belirterek, “25 bin lira sermayeli bir Merkez Bankası olur diyorsanız, bu ayıp. Bu size yakışıyor mu?” dedi. Bahar, dava açacaklarını konuyu uluslararası mahkemelere taşıyacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

SIKI DURUŞ KORUNACAK

GENEL Kurul’da konuşma yapan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu koruyacaklarını belirtti. Çetinkaya, para politikasının, enflasyonla mücadele ve dengeli büyümeye katkısıyla ekonominin uzun dönemli potansiyel büyümesini desteklemeye devam edeceğini, yapısal reformlardaki ilerlemelerin ise Türkiye’nin büyüme potansiyelini artırarak enflasyonla mücadeleye ilave destek sağlayacağını kaydetti. Çetinkaya, beşeri sermaye ve işgücü piyasalarına yönelik adımlar, teknoloji ve yenilikçiliği destekleyen bir yapının oluşturulması ve tasarrufların artırılmasının başlıca reform alanları olarak öne çıktığını bildirdi.

BAKMADAN GEÇME!