Megaupload, 500 milyon dolarlık ‘telif’i yedi ABD siteye fren koydu

Güncelleme Tarihi:

Megaupload, 500 milyon dolarlık ‘telif’i yedi ABD siteye fren koydu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2012 00:00

ABD Adalet Bakanlığı ve FBI, dünyanın en popüler dosya paylaşım sitelerinden biri olan ‘Megaupload’u telif hakkı sahiplerini 500 milyon dolarlık zarara uğrattığı gerekçesiyle kapatarak, kurucusu ve çalışanlarını gözaltına aldı. Hong Kong merkezli şirketin ülke tarihindeki en büyük telif hakkı suçundan birini oluşturduğu belirtildi.

Haberin Devamı

ABD’nin telif haklarını çiğneyen internet sitelerine karşı başlattığı düzenleme harekatı çerçevesinde, dosya paylaşım sitesi ‘Megaupload.com’ da kapatıldı. Dünyanın en popüler dosya paylaşım portallarından biri olan Megaupload’un kurucusu ve bazı çalışanları, müzik ve film gibi milyonlarca içeriği yasadışı yoldan paylaştığı gerekçesiyle gözaltına alındı. ABD Adalet Bakanlığı, “Ülke tarihindeki en büyük telif hakkı suçundan biri” açıklamasını yaparken, sitenin 175 milyon dolarlık gelir sağladığı ve telif hakkı sahiplerini 500 milyon dolarlık zarara uğrattığı ifade edildi. ABD Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından yapılan açıklamada, operasyon sonrasında 50 milyon dolarlık varlığa ve 18 internet alan adına el konulduğu belirtildi. FBI, Hong Kong merkezli Megaupload sitesinin aynı zamanda bağış ve reklam gelirlerinden de para kazandığını bildirdi. Sitenin ABD’li müzik ve film yıldızları tarafından da destek gördüğü, şarkıcı Alicia Keys’in eşi olan müzik prodüktörü Swizz Beatz’in de şirketin CEO’su olarak görev yaptığı belirtildi. Açıklamada, internet sitesinin filmleri, TV programlarını, müzikleri ve diğer içerikleri telif hakkı ödemeden herkesin ulaşabildiği hale getirdiği belirtildi.
Kara para aklıyordu
Megaupload’ın yanı sıra Vestor adlı bir şirketin de korsancılığa destek verdiği ve kara para akladığı gerekçesiyle kapatıldığı bildirildi. Megaupload’ın kapatılmasıyla birlikte Rapidshare gibi diğer paylaşım portallarının durumu da belirsizliğini koruyor. Her ne kadar illegal dosya paylaşımına aracılık etseler de, aylık ücretini ödeyerek bu portallardaki hesabını kullananlar da var ve bu sitelerin kapatılması demek birçok kullanıcının da mağdur olması anlamına gelecek.
Siber savaş ilan etti
Site yöneticilerinin gözaltına alınmasının ardından FBI ve ABD Adalet Bakanlığı internet sitelerinin korsan saldırılara maruz kaldığı belirtildi. İki siteye de yapılan saldırılar sonucunda bir kaç saat boyunca erişilemez duruma geldiği bildirilirken, internet korsanlarından oluşan Anonymous grubunun bu saldırılara önderlik ettiği öne sürüldü. Universal Music ve ABD Müzik Endüstrisi Birliği gibi kurum ve kuruluşların internet sitelerine de erişim korsanlar tarafından engellendi. Korsanlar erişimi engellediği sitelerde, “Siber Savaş Yılı için hazır mısınız? Biz hazırız. Bize katılın ve kendi hakkınız için savaşın” notunu yayınladı.

Haberin Devamı

Sarkozy: ABD’nin kararı iyi oldu

Haberin Devamı

FRANSA Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ABD’nin Megaupload sitesinin kapatılma kararı almasını memnuniyet verici olduğunu savundu. Sarkozy, ABD’nin attığı adımı desteklediğini belirterek, “Bu sitenin yöneticileri, telif haklarını ihlal ederek yasadışı yollardan haksız kazanç sağlıyorlardı” dedi.

Protestolar etkili oldu SOPA oturumu ertelendi

ABD Senatosu’nda önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi planlanan Online Korsanlığı Durdurma Yasası (SOPA) görüşmeleri ertelendi. Önümüzdeki hafta görüşülmesi beklenen yasanın, Google ve Wikipedia gibi internet sitelerinin yaptığı protestolar nedeniyle ertelendiği belirtildi. Senato Başkanı Harry Reid, “Bu soruna kesin çözüm bulunacağına inanıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!