Marmaris'te birinci Petacchi

Güncelleme Tarihi:

Marmariste birinci Petacchi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2011 16:33

47.Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur'unun 207 kilometrelik Marmaris-Pamukkale etabını Lampre ISD takımından Allesandro Petacchi 5 saat 36 dakika 26 saniye ile kazandı.

Haberin Devamı

BOL KAZALI BİSİKLET TURU

PETACCHI: ZOR BİR ETAPTI

Genel Ferdi Klasman birincisi Colnago Takımından Manuel Belleti'ye giydirilen Turkuaz Mayo töreni ile birlikte start verildi. Dünkü zorlu etapta iyice yorulan bisikletçiler bugün daha zor bir etap için kıyasıyla bir mücadeleye başladılar.

3 günde sürekli değişen bir Genel Ferdi klasman birincisi olması acaba bugünde Turkuaz mayoyu kim giyecek sorusunu akla getirdi.

BİRİNCİ İLE 65 ARASINDA 13 SANİYE VAR

Zira geçen yıllara oranla bu kez Genel Ferdi klasmanda birinciliği kapabilmek, bu tahtta sürekli kalabilmek hiçte kolay değildi. Birinci Manuel Belletti ile 65.sırada bulunan Astana takımından Andrey Zeıts'in arasında sadece 13 saniye vardı ki, bu süre bisiklet sporu için kolaylıkla kapanabilecek bir durumdu. Startla birlikte Marmaris çıkışı topluca tırmanıldı.

YARIŞIN CEREYANI

Ancak bu kez bisikletçileri bekleyen zorlu etabın dışında birde sağanak halinde yağan yağmur vardı. Sabahın erken saatlerinden itibaren yağan yağmur parkuru iyice kaygan bir hale getirmişti. Buna yer yer su birikintilerinin de eklenmesi, sporcuların tempo yapmasını engelleyen bir diğer husustu. 4'üncü etaba kadar sahneye çıkmayan Garmin Cervelo takımından Farrar Tyler, Omega Pharma Lotto takımından Andre Grıepel ve Lampre takımından Allesandro Petacchi'ye çevrilmişti gözler. Üç etabı da sürpriz isimlerin kazanması, bu sürpriz isimlerin yanı sıra Manisaspor ve  Konya Torku Şekerspor'lu bisikletçilerin öne çıkan performansları ilk üç günün önemli notları arasındaydı.

GÖZLER SAKAR ÇIKIŞINDA

Turgutreis - Marmaris etabı içinde kazasız-belasız inilen Sakar geçidi, bu kez 10 kilometrelik bir tırmanmaya sahne oldu. Yokuşçular bu parkurda hünerlerini göstermek ve arayı iyice açmak için kaygan zeminde tempo yapma imkanı aradılar. Bisikletçiler adına bir başka önemli husus yağışa rağmen kuvvetli rüzgarın olmaması idi. Zira ilk üç gün özellikle finiş alanlarına yaklaşıldığında güçlü rüzgardan epey etkilenmişti sporcular.

İLK ATAKLAR GELDİ

İlk atak Kanada'lı şampiyon bisikletçi Spidertech Powered takımından Wıll Routleyden geldi. Bu atağa altı bisikletçi  daha eklendi. Tırmanma halinde iken doğrusu bu kaçışlar beklenmiyordu. İlk birkaç denemeden sonra grup yeniden birleşti. FDJ takımından Sandy Casar 15. kilometre geçilirken bir-iki atakla kaçmaya çalıştı ama bu sonuç vermedi.

23.kilometre geride kalırken ilk iki tırmanış arasında ana grubun dört parçaya bölündüğü görüldü. Ancak yine enteresandırki, başlarda kaygan zeminden ürken pedalların 30'uncu kilometreden sonra saate ki hızlarının 70 km'ye kadar çıkması da dikkat çekiciydi. Böylece Muğla kavşağına kadar herhangi bir aksilik yaşanmadan gelindi.

44.kilometre geçilirken 60 kişilik bir ön grup oluştu ve 2.30 saniye ana grupla farkı açmayı başardılar.

TIRMANMA ÖDÜLÜNÜ KAZANANLAR

Yarışın ilk primini Colombia takımından Juan Villegas elde etti. Cofidis'ten Bagot 2.liği, Farnese Vini'den Andrea Noe 3.lüğü, Garmin Cervelo'dan Thomas Petterson 4.lüğü ve yine Colombia'dan Jımenez Laverde 5.liği elde etti.

KAÇAN KAÇANA

75.kilometre geçilirken ilk ciddi fark oluştu. 60 kişilik grubun arkadaki grupla zaman farkı 8 dakikaya çıktı. 110.kilometre kat edilirken, FDJ takımından Thibout Pinot ile Astana'dan Andrey Zeıts iyi tempo yapıp kaçtı. Bu ikilinin ardında ise beşli bir başka grup oluştu. Pinot ile Zeits arkalarındaki 5'li grubun 29 saniye, onun arkasında ilk büyük grubun ise 1 dakika önünde tempo yapmaya başladılar. 115'inci kilometreye gelindiğinde grup birleşti ve sekiz bisikletçi birlikte pedal basmayla başladı.

DÜŞMELER OLDUKÇA FAZLA

Havanın yağışlı olması buna bağlı olarak yoldaki mazot, çakıl ve buna benzer cisimlerin bulunması bisikletçileri olumsuz etkiledi ve yer yer düşmelerin yaşandığı dikkat çekti.

TURKUAZ MAYO BIRAKTI

Dünkü etabın birincisi Colnago takımından Manuel Belleti'nin yarış dışı kaldığı, buna Liquigas takımından Elia Vivanı'ninde eklendiği bildirildi. Ayrıca Konya Torku Şekerspor takımından Mustafa Sayar'ın da düşmesi sonucu ambulans'ta tedavi altına alındığı ve daha sonra yarışı terk ettiği açıklandı. Kale ilçesine girilirken yağmur da şiddetini iyice arttırdı. Bisikletçiler bozuk satıhtan etkilenmemek için zaman zaman parkur dışına taşmak zorunda kaldılar.

TÜRKİYE GÜZELLERİ ÖDÜLLERİ

Türkiye Güzelliklerinin ödülünün sahibi FDJ takımından Thibaun Pınot'un oldu. İkinciliği Astana'dan Andrey Zeıts, üçüncülüğü de yine FDJ takımından Francis Mourey aldı.

SPRİNT ÖDÜLLERİ DE BELLİ OLDU

Astana takımından Andrey Zeıts, FDJ takımından Francis Mourey ve Sanofi Aventis takımından Rubens Bertogliati üçüncülüğü elde ederken bu etaptaki ödüllerde tamamlanmış oldu.

Haberin Devamı

29 DAKİKALIK FARK BİNDİRDİLER

Finişe 55 kilometre kala öndeki 8'li grup arkadaki grupla arasını epey açtı. Rüzgarında fazlalığı nedeniyle ana grupla arasındaki mesafe sonunda 29 dakika 54 saniyeye kadar çıktı. Bu da Genel Ferdi Klasman, Genel Takım Klasmanı ve Etap Takım Klasmanını alt-üst edecek bir durumdu. Eğer finişe kadar öndeki sekizli grup bu farkı koruyabilirse anormal bir durumun ortaya çıkması da kaçınılmaz olacak. Peki kimdi bu sekizli grubu oluşturanlar. Astana'dan Andrey Zeıts ve Aleksandr Dyachenko, Francis Mourey, Sanofi Aventis'ten Rubens Bertogliati, Cofidis'ten  Julien Focuard, Liquigas'tan Cameron Wurf, FDJ'den Thibaut Pinot ve Garmin Cervelo'dan Thomas Petterson. Son zaman farkı sekizli grup ile arkadaki grubun zaman farkı 30 dakikanın üzerine çıkmıştı ve finişe 49 kilometre kalmıştı. Bu arada Astana'dan Dyachenko'nun gruptan geri kaldığı gözlendi.

RÜZGAR VE YAĞMUR KESİLDİ

Finişe 42 kilometre kala rüzgarla birlikte yağmurun dindiği görüldü . Bunun sonucu olarak yedili grup tempo yapmaya yeniden başladı. Arkadaki gruptan kaçan beş bisikletçi ise öndeki yedili gruba Dyachenko'nunda iltihaki ile 1 dakika 16 saniye kadar yaklaştı. Ancak sekizli grupla en son grup arasındaki farkta bu kilometre itibarıyla 32 dakika 8 saniyeye kadar çıktı.

EN ÖNDE İKİ BİSİKLETÇİ

Finişe 20 kilometre kala ön grubun içinde Spidertecht Powerad Takımından Svein Tuft ile Cofidis'ten Julian Fouchard atak yapıp 1 dakika kadar arayı açtı. FDJ takımından Thibaut Pınot ise bu atağa yanıt veremeyince geri kaldı. Ağır hava şartlarına rağmen fizik olarak gayetle güçlü gözüken bu iki bisikletçinin performansı ise gerçekten taktire değerdi. Arkadaki grupta ise Cofidis'li sporcular, ön grupta bulunan arkadaşlarına zaman kazandırmak için grubu tutmaya çalışan bir tempoyu ayarlamaya çalışıyordu. Finişe 10 kilometre kala en öndeki iki bisikletçinin pozisyonu değişmedi. Fark ise 1 dakika sınırına indi. 8 kilometre kala ise farkın kapandığı gözlendi. 40 saniyenin biraz üstünde olmasına rağmen en önde iki bisikletçi hala pedal basmaya devam etti. Bu arada FDJ takımının müthiş sprinti ile altı bisikletçinin öndeki ikiliyi yakalamak için büyük bir efor sarfettiğine tanık olduk.

VE YAKALANDILAR

2 kilometre kala yine beklenen oldu ve ikinci grup öndeki ikiliyi yakaladı derken birdenbire Cofidis shorcusu Julien Fouchard kaçmak için atak yaptı. Tuft yanıt verdi. 200 metre kala yine birbiri ardına ataklar gördük.Ve derken bu yarışın en büyük  favorisi Lampre-ISD takımından Allessandro Petacchi etabı 5 saat 36 dakika 26 saniye ile birinci tamamladı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!