Leeds’te göremediklerimiz

Güncelleme Tarihi:

Leeds’te göremediklerimiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Otobüsün içi ve dışı

‘Medeniyet’ taşı

PERŞEMBE günü Leeds United'a karşı taraftarlarından yoksun olarak sahaya çıkan Cimbom'u desteklemek isteyen Türk gazeteciler büyük bir şok yaşadı.

Taksim'deki olayların ardından gerginleşen atmosferde oynanan maçın öncesinde, İngiliz polisi önlemlerini artırdı. Tatsız bir olay yaşanmaması için olağanüstü güvenlik önlemlerinin alınmasına rağmen, olan oluyor yine... Önlemler, çıkardıkları olaylarla ünlenen İngiliz holiganları engellemeye yetmiyor. Türk gazetecileri taşıyan VIP otobüsü sıkışık trafikte maçın oynanacağı Elland Road Stadı'na doğlu ilerlerken ‘‘Medeniyete hoş geldiniz’’ diye pankart açan holiganlar, medeniyet anlayışlarına yakışır bir şekilde otobüsün camına koca bir taşı nişanlıyorlar. İçerideki gazeteciler bir an şaşırıyor; ama daha da kötüsünü beklediklerinden, yola devam ediyorlar. Haber ajansları, gazetecileri taşıyan otobüse yönelik saldırının görüntüsünü tüm dünyaya geçerken; Türk gazeteciler de holigan şiddetinin içinden gözleriyle ‘subjektif’ kareler çektiler.

‘Holigan’lardan sonra ‘gunner’lar

ÇİRKEF holiganlarıyla gittikleri her yere ‘şiddet’i de götüren Leeds'ten sonra, Galatasaray'ın finaldeki diğer İngiliz rakibi Arsenal'in adı da ‘savaş’ı çağrıştırıyor. Arsenal, İngilizce'de ‘‘Tophane, cephanelik’’ anlamına geliyor. Adını cephane üretiminden alan Arsenal'i topçular kurmuş. Bu nedenle futbolcularına ve taraftarlarına da ‘‘topçu subayı’’ anlamına gelen ‘‘gunner’’ deniyor. Anlayacağınız, İngilizler'le futbol savaşımız kızışacağa benziyor.

Kameralar çekildi

Onlar çocuklar gibi şendiler, çünkü; 80 kişiyle koca bir orduyu yendiler... Futbolcusuyla, milletvekiliyle, gazetecisiyle... Leeds cehenneminden koca bir zafer çıkardılar ve ve mutluluktan havalara uçtular. İşte ekranların ünlüleri, bir çocuk gibi seviniyorlar. Dönüş uçağının bir köşesinde hasta Galatasaraylı Ali Kırca ile hasta Beşiktaş'lı Reha Muhtar ‘Kameralaşıyor...’ Normal zamanlarda kıyasıya bir rekabetin içinde olan iki ünlü televizyoncu, herşeyi unutup, zaferin keyfini yaşıyor. Ali Kırca yolculuk boyunca sarı-kırmızı atkısını boynundan çıkarmıyor, durmadan şarkılar söylüyor. Reha Muhtar, sanki Beşiktaş kazanmış gibi pürneşe... Onlara ünlü sunucu Defne Samyeli de kamerasıyla katılıyor... CNN Türk'te yayınlanan bu görüntüleri Genel Yayın Yönetmenimiz Ertuğrul Özkök kameraya alırken, Yayın Koordinatörümüz Seçkin Türesay ise deklanşöre basıyordu...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!