Kuveyt'te petrol ve doğalgaz işçilerinin 3 günlük grevi sona erdi 

Güncelleme Tarihi:

Kuveytte petrol ve doğalgaz işçilerinin 3 günlük grevi sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2016 09:50

Kuveyt'teki petrol ve doğalgaz işçilerinin ülkede petrol üretimini geçici olarak yarı yarıya düşüren üç günlük grevi sona erdi. İşçilerin eylemi petrol fiyatlarının yükselmesine neden olmuştu. Grevin sonlandırmasının ardından petrolde yüzde 2'nin üzerinde düşüş yaşandı.

Haberin Devamı

Petrol ve Petrokimya Sanayileri Çalışanları Konfederasyonu tarafından Twitter üzerinden yapılan açıklamada, "Öncelikle genel grevin sonlandırılması ve bütün petrol sektörü çalışanlarının 20 Nisan 2016 Çarşamba günü sabah saat 07.00 itibarıyla işyerlerinde işbaşı yapmaları" kararının alındığı belirtildi.

Sendikanın yaptığı açıklamada ayrıca üretimin grev öncesi seviyeye en yakın zamanda yeniden çıkarılması için bütün çabaların gösterileceği belirtildi.

EYLEME DEVAM EDECEKLER VAR

Grevin sonlandığı haberi, Kuveyt petrol bakanının işçilerin eylemi sonlandırana kadar hiçbir görüşme olmayacağı açıklamalarından saatler sonrasında gelirken, sendika liderlerinden bir tanesi binlerce çalışanın kamu ödemelerine dair reformlar geri çekilene kadar dışarıda kalmaya devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD türü ham petrol bu haberin ardından hafif bir düşüş gösterdi. Petrol piyasaları grevin Kuveyt'te üretimi yaklaşık 3 milyon varilden günde 1.1 milyon varile kadar düşürmesinin ardından yükselirken, dün itibariyle üretim 1.5 milyon varile yükselmişti.

Çalışanlar maaşların düşmesi, hakların azaltılması ve işçilerin çıkarılmasının hükümetin planlanan reformları arasında olmasından çekiniyor.

PETROL FİYATLARI SERT DÜŞTÜ

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, petrol üreticisi ülkelerin arzda kesintiye gidilmesine ilişkin anlaşmaya varamamasına karşın, Kuveyt'te petrol işçilerinin greve gitmesiyle yükselmiş ve dün günü yüzde 2,1 artışla 44 doların hemen üzerinden tamamlamıştı.

Bugün ise söz konusu grevin sonlandırıldığı haberiyle güne 43,5 dolardan başlayan ve en düşük 42,80 doları gören Brent petrolün varil fiyatı, şu dakikalarda yüzde 2,2'lik azalışla 43,05 dolardan işlem görüyor.

Analistler, grevin sonlandırılmasının ardından arza ilişkin tedirginliklerin yeniden gündeme geldiğini belirterek bugün ABD'de açıklanacak haftalık ham petrol stoklarının takip edileceğini kaydediyor. Teknik açıdan Brent petrolün varil fiyatı için 42,5 doların önemli destek olarak öne çıktığını aktaran analistler, 44 doların ise direnç konumuna geldiğini ifade ediyor. Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı ise dünkü hızlı yükselişinin ardından şu dakikalarda yüzde 2,1 düşüşle 41,60 dolar seviyelerinden alıcı buluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!