Kütahya’da büyüdü Alman porselen devini iflas masasında yakaladı

Güncelleme Tarihi:

Kütahya’da büyüdü Alman porselen devini iflas masasında yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2009 00:00

Donna Karan, Gianni Versace, Andy Warhol gibi isimlerin tasarımlarını porselene dönüştüren Alman Rosenthal’a Türk talip çıktı. Gürallar Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Güral Porselen ve Kütahya Porselen bir konsorsiyum kurarak Rosenthal’e göz koydu. Gürallar, Rosenthal’i iflastan kurtarırsa sektörün perakende ayağında da ’global lider’ statüsünü güçlendirecek.

KRİZDE eriyen şirket değerlerini fırsat bilip yurtdışında alım için düğmeye basan son Türk firması Gürallar oldu. Bünyesindeki Güral Porselen ve Kütahya Porselen’i Nafi Güral Yatırım bünyesinde bir araya getirerek konsorsiyum kuran Gürallar Şirketler Topluluğu, Almanya’nın en büyük porselen üreticisi ve dünyanın en tanınan markalarından Rosenthal AG’ye talip olmak için ilk adımı attı. Gürallar 130 yıllık geçmişi olan ve 1 Ocak’ta iflas masasına başvuran Rosenthal’ı alarak porselendeki ’global lider’ statüsünü güçlendirmeyi hedefliyor.

Perakende stratejisi

Bir süre önce Kütahya’daki üretim tesislerinin yanına yeni tesisler eklemeyeceği yönünde demeçler veren Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, "Rosenthal alımı konusunda gizlilik sözleşmemiz var" diyerek herhangi bir açıklama yapmak istemiyor. Ancak, Rosenthal’ın alımının gerçekleşebilmesi durumunda Gürallar ’global oyuncu’ olmak konusundaki hedefine ulaşma yolunda önemli adım atmış olacak. Kütahya Porselen markasını kullanarak toptancılar arasında çok iyi bilinen bir üretici haline gelen Gürallar, Rosenthal ile perakende de benzer bir strateji ile hedeflerini büyütme şansı yakalayacak.

Tasarımcı markası

Tasarımcıları arasında Donna Karan, Karl Lagerfeld, Gianni Versace, Andy Warhol gibi ünlü isimlerin de yer aldığı Rosenthal 2008 yılını 163 milyon Euro’luk ciro ve 1746 çalışan ile kapatmıştı. Bugüne kadar çok sayıda tasarım ödülü alan Rosenthal, bu yıl Ocak ayında 10.4 milyon Euro zarar açıklayınca, önce 300 çalışanını işten çıkardı. Şirketin 1980’lerdeki çalışan sayısının 5 bini bulduğu düşünülünce, bu büyük gerileme gözlerden kaçmadı. Zaten bu sürecin sonunda da soluğu iflas masasında aldı. Dünyada likidite sorunu sürerken borçları, tahmini piyasa değerini katlayan Rosenthal’in kurtulması için ne kredi, ne de uygun alıcı bulamadı.

Ana şirket de battı

Rosenthal’ın sadece Almanya’da değil, İngiltere ve İrlanda’da da varlıkları bulunuyor. New York gibi tasarımın merkezi sayılabilecek şehirlerde showroomları ile de faaliyet gösteren Rosenthal bir süre önce ABD’li KPS Capital Partners’a da İngiltere ve İrlanda’daki varlıklarını satmıştı. Rosenthal’ın ana firması olan İrlanda merkezli Waterford Wedgwood de bir süre önce yeniden yapılanma konusunda başarılı olamadığı gerekçesiyle iflas başvurusunda bulunmuştu.

Sambonet Paderno ile anlaşacaktı

ALMANYA
’nın tanınmış porselen üreticisi Rosenthal hakkındaki analizler, zor durumdaki şirkete bugüne kadar çok da fazla alıcı çıkmadığını gösteriyor. Ancak, İtalyan üretici Sambonet Paderno, Rosenthal için son olarak 19 milyon Euro teklif etmiş, satışa kesin gözüyle bakılırken finansman konusunu ise tümüyle çözememişti. Münih’teki Türk-Alman Ekonomi Birliği tarafından yapılan açıklamaya göre Kütahya Porselen’in Genel Müdürü Rüştü Düver’in verdiği teklif, Sambonet Paderno’dan daha iyi durumda. İsimleri açıklanmayan iki üreticinin daha Rosenthal ile ilgilendikleri belirtildi.

Değeri 41 milyon Euro’ya indi, borsadan çekildi

ROSENTHAL
AG, Almanya’da borsada işlem gören halka açık bir şirketken, 2008 yılı sonunda eriyen değeri nedeniyle borsadan çekilmek zorunda kaldı. Şirket hisselerinin son 3 yıllık performansına bakıldığında 2006 Ekim ayında 74 Euro seviyesinden işlem gören hisseler, 2008 Ekim’inde 39 Euro’ya kadar geriledi. Şirket borsadan çekildiği sırada hisselerinin değeri 41 milyon Euro’da kalıyordu. Üzerinden geçen neredeyse 1 yıllık süre içinde şirketin değerinin ne olduğunu, satışta verilecek bedel belirleyecek.

CEO daha önce sinyal verdi

ROSENTHAL
AG’nin CEO’su Ottmar Kuesel daha önce de alternatif alıcılar hakkında bazına bazı sinyaller vermişti. Kuesel bu açıklamalarının birinde en öne çıkan alıcılardan bahsederken verdiği, ’Şirketin Alman olmadığı’ tüyosu da göze çarpıyor. Küesel bu ’gizli’ alıcının üretimden çok, şirketin marka değerine ilgi duyduğunu ifade ediyor. CEO’nun söz ettiği şirketin kurulan Türk konsorsiyumu olup olunmasığı konusunda bir açıklama yapılmazken Kuesel, "Deloitte şu an ana şirketi İrlanda’da likidite etme çabasında. Bu konuda Deloitte ile de görüşülmesi gerekir" diyor.

Bank of America bekliyor

Rosenthal AG taliplerinin elini çabuk tutması gerekiyor. Bu da şirketin en büyük kredi sağlayıcısı Bank of Amerika’ya olan borcundan kaynaklanıyor. Borcun temmuz ayı sonuna kadar ödenmemesi durumunda Bank of America’nın şirketin marka hakkını ele geçireceği belirtiliyor.

Borsadan çıkmak isteyen şirketin önü zaten açık

SERMAYE
Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, halka açıklık oranı düşük olan ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndan (İMKB) çıkmak isteyen şirketler için, "Zaten yasal açıdan önleri açık" dedi. Akgiray CNBC-e televizyonunda yaptığı konuşmada, şu bilgileri verdi: "Borsadan çıkmak isteyen şirketlerin yasal olarak zaten önü açık, ufak bir düzenleme gerekiyor, onu da yapacağız. Ama kimsenin borsadan çıkmasını da istemiyoruz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!