Kuruyemiş sektörüne yılbaşı dopingi

Güncelleme Tarihi:

Kuruyemiş sektörüne yılbaşı dopingi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2008 09:47

Dünya genelinde yaşanan kriz nedeniyle sıkıntılı günler yaşadığı belirtilen kuru yemiş sektörünün, yılbaşı öncesi satışlarını yüzde 20-30 civarında artırdığı bildirildi.

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin'in Tarsus ilçesinde faaliyet gösteren Ateşler Kuruyemiş Gıda Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahsin Ateş, Türkiye'nin yıllık kuru yemiş tüketiminin 600 bin tona yaklaştığını söyledi.

Türk kuru yemişçilerinin, dünyada söz sahibi olduğunu ancak, diğer sektörlerdeki gibi finansal krizden etkilendiğini anlatan Ateş, “Temel gıda olmaması nedeniyle vatandaşlar kuru yemiş tüketiminde tasarrufa gidebiliyor” dedi.

Yaşanan durgunluk nedeniyle zor günler geçiren sektörün, yaklaşan yılbaşı öncesi tüketimin artması ile rahat bir nefes aldığını belirten Ateş, şöyle konuştu:
“Finansal kriz nedeniyle sıkıntılı günler geçiren sektör, yılbaşı öncesi hem iç hem de dış piyasada satışlarını yüzde 20-30 civarında artırdı. Özellikle yılbaşı gecelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan ay çekirdeği, yer fıstığı, fındık, kabak çekirdeği ve leblebi en fazla satış yaptığımız grup. Şimdilik tam kapasite çalışıyoruz ancak, yılbaşı sonrası bizi nelerin beklediğini ise kestiremiyoruz.”

Türkiye'de kişi başı tüketimin yıllık 3 kilograma ulaştığını ancak bu oranın yurt dışında daha düşük olduğunu belirten Ateş, yurt dışı satışlarının ise genellikle gurbetçilerin yaşadığı ülkelerde yoğunlaştığını bildirdi.

TAM KAPASİTE ÇALIŞIYORUZ

Mersin'de kurulu bulunan Avşarlar Kuruyemiş Yönetim Kurulu Başkanı Cumali Avşar da, yıllık üretim kapasitelerinin 4 bin ton olduğunu ve yaklaşık 2 aydan buyana tam kapasite çalıştıklarını söyledi.

Yurt içinde toptan ve perakende satış yaptıkları müşterilerin yanı sıra, ağırlıklı olarak, İngiltere, Danimarka, Hollanda, Almanya, Fransa, İtalya, İran, Irak, Suriye gibi ülkelere de ihracat gerçekleştirdiklerini anlatan Avşar, “Yılbaşı nedeniyle yurt içinin yanı sıra yurt dışından da özellikle Avrupa ülkelerinden yoğun talep alıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!