"Kurallarla çok uğraşınca iyi olmuyor"

Güncelleme Tarihi:

Kurallarla çok uğraşınca iyi olmuyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 12:58

651. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, “Yağlı güreşin kurallarıyla çok uğraşınca iyi olmuyor, uğraşmamak lazım” dedi.

Olimpiyatların ardından dünyanın en uzun soluklu spor organizasyonları arasında sayılan ve UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 651. randevusuna sayılı günler kala değişen bazı kurallar, güreş camiasında fikir ayrılığına yol açtı.

Kural değişikliğine karşı çıktığını belirten 651. Kırkpınar Ağası Seyfettin Selim, ata yadigarı tarihi yağlı güreşlerin kurallarının sık sık değiştirilmesinin iyi sonuçlara yol açmadığını düşündüğünü belirtti.
Seyfettin Selim, kural değişikliğine yönelik kararlardan memnun olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Yağlı güreşin kurallarıyla çok uğraşınca iyi olmuyor, uğraşmamak lazım.

Açıkçası kararlardan pek memnun değilim. Önce başpehlivanlık unvanı için Kırkpınar'a 32 başpehlivan gelecek dendi sonra 40'a çıkarıldı. Ardından 50 başpehlivan kispet giysin dendi, zaten Kırkpınar'a gelen başpehlivan sayısı 54'tü.
Başpehlivanlığa güreşecek 40 pehlivan var, diğerlerinin başpehlivanlıkla bir işi kalmamış. Adamlar güreşeceği kadar güreşmişler. Bir defaya mahsus güreşseler ne olur, güreşmeseler ne olur, zaten ilk güreşinde 10 dakikada yenilip geçiyorlar karşıya.”

Güreş eşleşmelerinde (A)-(B) grubu kuralının kalmasından yana olduklarını ancak bu uygulamanın da kalktığını anımsatan Kırkpınar Ağası Selim, “Grup olayı kalsın dedik olmadı, bu sefer grup kalktığı için örneğin Osman Aynur ile Şaban Yılmaz ya da Recep Kara ile Ali Gürbüz'ün ilk etapta karşılaştıklarını düşünün. Bunun adı erken finaldir, yenen başpehlivandır. Sonra bir şey kalmıyor. O yüzden sistemle oynamak çok başarılı olmuyor düşüncesindeyim” diye konuştu.

651. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Sarayiçi Er Meydanı'nda 6-8 Temmuz'da yapılacak.

“Kararlar güreşe heyecan katacak”

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ise Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin kentin tanıtımı açısından büyük önem taşıdığını söyledi.
Yağlı güreşleri sadece yurt içinden değil, yurt dışından da çok sayıda turistin izlediğini bildiren Sedefçi, Güreş Federasyonu'nca, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne yönelik alınan kararların “güreşlere heyecan katacağını” vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!