Kupa çiçek açsın

Güncelleme Tarihi:

Kupa çiçek açsın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2006 00:00

Beşiktaş ile Fenerbahçe’yi karşı karşıya getirecek mücadele, saat 20.00’de başlayacak ve Show TV ile Lig TV’den naklen yayınlanacak. Hakem Bülent Demirlek’in yöneteceği maç öncesi taraftarlara ve futbolculara 70 bin çiçek dağıtılacak.

Fener’de iki eksik

Futbolda bu sezon Fortis’in sponsorluğunda düzenlenen 44. Türkiye Kupası, Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında bugün oynanacak final maçıyla sahibini bulacak. İzmir Atatürk Stadı’nda saat 20.00’de başlayacak karşılaşmayı, hakem Bülent Demirlek yönetecek. Show TV ve Lig TV’den naklen yayınlanacak maç öncesi Beşiktaş’ta eksik yok. Buna karşın Fenerbahçe’de, sakatlıkları bulunan Nobre ve Kemal, bugünkü karşılaşmada forma giyemeyecek.

Koltuk atma, çiçek at

İzmir Ticaret Odası’nın öncülüğünü yaptığı Çiçek Tanıtım Grubu, özellikle iki kulübün yöneticilerinin verdiği demeçler nedeniyle gerilen ortamı yumuşatmak amacıyla "Sahaya koltuk atma, çiçek at" sloganlı bir kampanya düzenledi. Bu kampanya çerçevesinde maç öncesi iki takımın futbolcularına ve taraftarlarına toplam 70 bin adet çiçek dağıtılacak. İzmir Emniyet Müdürlüğü de maçta herhangi bir olay çıkmaması için özel tedbirler aldı.

2 bin 500 polis
BEŞİKTAŞ
Cordoba, Koray, İ.Toraman, G.Zan, İ.Üzülmez, A.Hassan, Okan, Kleberson, M.Sedef, Bobo, G.Güleç
F.BAHÇE
Volkan, Deniz, Servet, Luciano, Ümit, Appiah, Aurelio, Selçuk, Tuncay, Alex, Anelka

Hakem:
Bülent Demirlek,
STAT: Atatürk,
SAAT: 20.00,
TV: Show-Lig


Karşılaşma sırasında, 1500’ü stat içinde olmak üzere toplam 2 bin 500 polis görev yapacak. Ayrıca, büyük çaplı olay çıkma olasılığı göz önüne alınarak, jandarma birlikleri de toplanma yerlerinde hazır bekleyecek. Fenerbahçe taraftarları, Atatürk Stadı’nın sanayi tarafında yer alan kapılardan stada alınacak ve bu taraftaki kale arkası tribünü, açık ile kapalı tribünün yarısında kendilerine ayrılan bölümde maçı izleyecekler.

16.00’da açılacak

Beşiktaşlı taraftarlar ise Mersinli tarafından stada girecekler. Siyah beyazlılar, Mersinli tarafındaki kale arkasıyla aynı tarafta yer alan kapalı ve açık tribünün yarısında takımlarını destekleyecekler. Saat 20.00’de başlayacak maç için kapıların saat 16.00’da açılacağı belirtildi. Fenerbahçe ile Beşiktaş arasında ligde oynanan maçların ilkini sarı lacivertliler 2-1 kazanırken, ikincisi 2-2 berabere sonuçlandı.

Rekorlar G.Saray’da

TÜRKİYE
Kupası tarihinde rekorlar, bu sezon çeyrek finalde ezeli rakibi Fenerbahçe’ye elenen Galatasaray’ın elinde bulunuyor. Sarı kırmızılı ekip, şimdiye dek bu kupada 19 kez final oynarken, 14 kez kupayı müzesine götürmeyi başardı.

İkisi de kupaya hasret

KUPAYI
son kez 1982-83 sezonunda kazanan Fenerbahçe, 23 yıldır taraftarlarına kupa hasreti çektiriyor. Beşiktaş ise kupayı en son 1997-98 sezonunda Galatasaray’ı penaltı atışları sonucu yenerek kazandı ve 8 yıldır bu başarısına ulaşamadı.

Galatasaray hükmen kazandı

GERİDE
kalan 43 yılda Türkiye Kupası 1’er kez hükmen galibiyet ve kura sonucu sahiplerini buldu. 1963-64 sezonunda Galatasaray, 1-0’ın rövanşında rakibi Altay’ın sahaya çıkmaması üzerine 3-0 hükmen galip gelip kupayı kazandı. 1966-67 sezonunda da Altay ile Göztepe arasındaki final maçı 2-2 sonuçlandı. Kupayı, kura atışı sonucu Altay müzesine götürdü.

Trabzon mucizesi

TÜRKİYE
Kupası tarihindeki en ilginç finallerin başında, 1991-92 sezonunda yapılan Trabzonspor-Bursaspor finali geliyor. Bursa’daki ilk maçı 3-0 kaybeden bordo mavili takım, Hüseyin Avni Aker Stadı’ndaki rövanşı 5-1 kazanarak, adeta bir futbol mucizesini gerçekleştirdi ve kupayı müzesine götürdü.

Penaltılarla kazananlar

1975-76
sezonunda Galatasaray, Trabzonspor’u 5-4, 1997-98 sezonunda Beşiktaş, Galatasaray’ı 5-3, 2000-2001 sezonunda da Gençlerbirliği, seri penaltı atışlarında Fenerbahçe’yi 6-3 yenerek, Türkiye Kupası Şampiyonu oldu.

Beşiktaş 116-114 önde

FENERBAHÇE
ile Beşiktaş, bugün yapacakları Fortis Türkiye Kupası final maçıyla birlikte 313. kez karşı karşıya gelecek. İki ekip arasında 28 Kasım 1924’te başlayan ezeli rekabette geride kalan 312 maçta siyah beyazlılar 116, sarı lacivertliler 114 galibiyet alırken, 82 karşılaşma berabere sonuçlandı. Fenerbahçe’nin toplam 422 golüne, Beşiktaş 395 golle karşılık verdi.

İkisi de 7’şer gol attı

İKİ takım da geçmişlerinde birbirleriyle oynadıkları maçlarda en farklı skorlu galibiyetlerini 7’şer golle aldı. Fenerbahçe, Beşiktaş karşısında en farklı skorlu galibiyetini 6 Aralık 1958’de oynanan özel maçta 7-0’lık skorla elde ederken, siyah beyazlılar da 23 Mart 1941’deki özel karşılaşmada ezeli rakiplerini 7-1 yenmeyi başardı.

Kartal 5-4 kazanmıştı

11
Ağustos 1974 tarihinde İnönü Stadı’nda yapılan TSYD Kupası maçında Beşiktaş, Fenerbahçe’yi 5-4 yenerken, bu karşılaşma 82 yıllık rekabette bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti. Ayrıca, 19 Mayıs 1955’te yapılan Atatürk Kupası maçı da 4-4 berabere sonuçlanırken, 1 Temmuz 1960’deki Cemal Gürsel Kupası karşılaşmasını ise Fenerbahçe 6-2 kazanmıştı.

Baba Hakkı zirvede

EZELİ
rekabette en fazla golü Beşiktaş’ın efsane kaptanı Hakkı Yeten attı. Fenerbahçe’ye karşı 58 kez siyah beyazlı formayı giyen "Baba" lakaplı Hakkı Yeten, 32 kez ezeli rakiplerinin filelerini havalandırdı. Fenerbahçe adına Beşiktaş’a en fazla golü ise 18 golle Cemil Turan kaydetti.

İki takımda da oynayanlar


HEM
Fenerbahçe’nin hem Beşiktaş’ın formasını giyen pek çok futbolcu bulunuyor. Bunlar arasında son 20 yılda iki takımda da oynayanlar şöyle: Adem İbrahimoğlu, Ali Kemal Denizci, Engin İpekoğlu, Tayfur Havutçu, Feyyaz Uçar, Saffet Sancaklı, Sergen Yalçın, Oktay Derelioğlu, Alpay Özalan, Ahmet Yıldırım, Emre Aşık, Ali Güneş, Tayfun Korkut, Murat Şahin, Mustafa Doğan.

Rakamlara göre F.Bahçe favori

FENERBAHÇE ile Beşiktaş arasında oynanacak Fortis Türkiye Kupası finali öncesi iki takımın istatistiklerine baktığımızda, sarı lacivertli takımın hemen her alanda rakibine fark attığı ortaya çıkıyor. Süper Lig’in en golcü takımı olan sarı lacivertliler bu zamana kadar 85 kez rakip ağları sarsarken, siyah beyazlı takım sadece 49 gol atabildi. Girilen gol pizosyonlarında da Fenerbahçe’nin 215’e 156’lık bir üstünlüğü bulunuyor. Beşiktaş, rakibine oranla daha hırçın bir takım. Fenerbahçe ligde 1 kırmızı, 51 sarı kart görürken, Beşiktaş 4 kırmızı, 67 sarı kart cezası aldı. Yaptığı faullerde de siyah beyazlıların 460’a 421’lik üstünlüğü var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!