Kuluçkayı ayaklarıyla ısıtıyor

Güncelleme Tarihi:

Kuluçkayı ayaklarıyla ısıtıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2004 21:25

Galapagos adalarında yaşayan Sula dactylatra kuşunun ayakları 40 derece kadar ısınabiliyor. Kuşların çoğu yuvalarını karınlarındaki yağ dokusuyla ısıtırlar.

Gerçi Sula dactylatra kuşu da yumurtaların üzerine oturuyor ama yumurtaların üzerine karnını değil ayaklarını yerleştiriyor.

Araştırmacı Stephanie Morgan, deneyler sonucunda kuluçkayı ısıtanın gerçekten de kuşun ayakları olduğunu bulmuş. Araştırmacı Sula dactylatra kuşunu bir albatros yumurtasıyla değiştirmişti. Albatros yumurtası kuşun ayaklarıyla tamamıyla örtülmeyecek kadar büyüktü. Araştırmacılar yumurtanın kenarlarına ayaklar için, üzerine ise karın için ısı sensorları yerleştirmiş. Sonuçta ayaklardan yumurtaya yansıyan ısı, karından yansıyan ısıdan çok daha fazlaydı. Hatta bilim adamı, Sula dactylatra kuşunun, ayağını 40 dereceye kadar ısıtabildiğini de saptamış.Bundan sonraki çalışmalarda kuluçkayı ayakla ısıtmanın enerji aktarımı açısından gerçekten de daha etkili olup olmadığı araştırılacak. Wake-Forest-Üniversitesi bilim adamlarının araştırma sonuçları Journal of Experimental Biology dergisinde yayımlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!