'Kulakları un gibi dağılabilirdi'

Güncelleme Tarihi:

Kulakları un gibi dağılabilirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 13:42

Trabzonspor Kulübü Doktoru Doç. Dr. Ahmet Kalaycıoğulu, Sivasspor maçında soğuktan en fazla etkilenen Umut Bulut ile birlikte Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'nde basın toplantısı düzenledi.

Trabzon'u 'buz' ısırdı

Kulakları su topladı

Sivasspor - Trabzonspor maçının fotoğrafları için tıklayın

Ahmet Kalaycıoğlu, Sivasspor maçında tahmin edemedikleri, hesaplayamadıkları bir hava koşuluyla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Maç 15.00'da başladığı zaman güneşli bir ortam sözkonusuydu ama yine de soğuktu. Ben kendi yaptığım ölçümde gölgede -7 dereceydi. Tribündeki derecede ısı ise hep -4'ü gösterdi. Maçın ilk yarısı soğuk, ikinci yarısı çok daha soğuk bir ortamda oynandı. Saat 16.00'dan sonra karanlık çökmüş ve soğuk daha da artmıştı. Resmi kayıtlara göre bize maçın -25 derece ısıda oynandığı söylendi. İşin içine koşu ve egzersiz girerse insan vücudu o sıcaklığı -30 gibi hisseder. Bunun da sporcu sağlığını olumsuz etkileyeceği kesindir. İnsan fizyolojisinin belli sınır ve kapasitesi vardır" diye konuştu.

Futbolcuların ilk yarı bitirip devre arası içeriye girdiğinde donma noktasına geldiğini ifade eden Kalaycıoğlu, "Devre arasında müdahale yaparak durumu toparlamaya çalıştık. Tedavi yaparken birkaç futbolcunun donmuş olan kulaklarıyla oynasaydık, kırılabilirlerdi. Un gibi donmuş yerleri elimizde dağılabilirdi" dedi.

Sivasspor deplasmanından pazar günü döndüklerini dile getiren Kalaycıoğlu, şöyle devam etti:
"Pazartesi günü geldiklerinde futbolcuların birçoğunda özellikle kulak problemleriyle karşılaştık. İnsan vücudunun kan dolaşımının uç noktalarında bu tür problemler ortaya çıkar. Burun ucu, el, ayak parmak uçları, kulak uçları etkilendi. Mustafa Keçeli, Umut, Erdinç, Çağdaş, Ayman, Yattara gibi oyuncular soğuktan zarar gördü. Bazı futbolcular da olup bazılarında olmaması da, o sporcunun fizyolojisine bağlı."

"AŞIRI SOĞUK HAVALAR İÇİN ÖNLEMLER ALINMALI"

Sıcak havalarda oynanacak karşılaşmalar için federasyonun önlemler aldığını kaydeden Kalaycıoğlu, şöyle konuştu:
"Aşırı sıcaklıklarda kural değişiklikleri oldu. Çok sıcak aylara rastlayan dönemlerde her iki devrede de 2-3 su molası verildi. Aşırı soğuk ile ilgili de önlemler alınmalı. Ben kayak milli takımının da antrenörüyüm. Kayak yarışmalarında sporcunun fizyolojisini zorlayan yüksek yerlerde yarışmalar yapılmamasına karar verilmişti. Futbolda da bir öneridir. Bu durumda mağdur olan bir takımın sözcüsü olarak değil, bir hekim olarak söylüyorum. İnsani boyut olarak değerlendirmek gerekiyor. Kesinlikle bir takım doktoru olarak, yanlı bir demeç gibi düşünülmemesini istiyorum. Önemli olan insan sağlığı. Futbol Federasyonu belli sıcaklığın altında maçların oynanmaması, ertelemesi gibi bir takım uygulamalar yapabilir. Spor keyif almaksa, sağlıklı, keyifli ortam oluşturmak gerekli. Ben kendi adıma kulakları gördüğümde faciadan döndüğümüzü düşündüm. Kulaklar donsaydı kopabilirdi. Çok şükür bunu atlattık."

"BERE TAKILMASINA, EŞOFMAN ALTI GİYİLMESİNE MÜSAADE EDİLMELİ"

İlk defa böyle bir olay yaşadıklarını kaydeden Kalaycıoğlu, “Bu bize bundan sonrası için tecrübe oldu. Mesela futbol maçlarında bere takmak yasak ama anlayış gösterilebilir. Belli ısının altında, sporcunun bere takmasına müsaade edilmeli. Eşofman altlarıyla maça çıkılabilir. Malzeme kullanımıyla ilgili esneklikler yapılabilir. Mola verilip, futbolculara malzeme desteği sağlanabilir. Federasyonun sağlık kurulu bu hava koşullarıyla ilgili değerlendirme yapmalı” diye konuştu.

Kalaycıoğlu, maçın 15.00'da değil de, 12.00'da yapılmış olsaydı bu tür problemler yaşanmayabileceğini belirterek, “Sosyal boyutundan çok beni işin tıbbi boyutu ilgilendiriyor. Akşam saatine ilerledikçe hava ayaza çekti ve daha da soğudu. Soğuk havanın yanı sıra zemin de sertleşti. Adale, eklem ağrılarıyla gelen oyuncular var. Belki bu tür problemler yaşanmayacaktı” dedi.

UMUT: "AĞLAYACAK DURAMA GELDİM"

Soğuk havadan en fazla etkilenen Umut Bulut, Sivas'da çok soğuk bir hava ile karşılaştıklarını belirterek, "Maç şartlarında biz yenildik diye bunu mazeret olarak kabul etmiyoruz. Sivassporlu futbolcuların da sağlık problemleri olmuş. Bizim maçın son olmasını istiyoruz. Futbol daha sağlıklı bir ortamda oynanmalı. Alınacak önlemlerin, bundan sonra Sivas'a gidecek takımlar ve Sivassporlu futbolcular için daha iyi olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Hayatında ilk kez böyle soğuk bir havada maç oynadığını kaydeden Umut Bulut, “İki takım oyuncularının da elleri koşu anında kulaklarındaydı. Kulaklarını ısıtmaya çalışıyordu. Bu soğuk hava mücadele anında bizi olumsuz etkiledi. Devre arasında çok sancı çektim, ağlayacak duruma geldim” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!