KOBİ’lerin avukatıyız

Güncelleme Tarihi:

KOBİ’lerin avukatıyız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2015 21:23

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB öncülüğünde kurulan Dünya KOBİ Vakfı’nın küresel çapta lobi yapacağını belirterek, “Basel sürecinde KOBİ’lerin avukatı olacağız” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Légion d’honneur nişanını almak için gittiği Fransa’daki temaslarını değerlendirirken, “Burada Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) toplantılarına da katıldım ve gördüm ki Türkiye’nin G-20 ve B-20’deki başarıları ICC yönetim kurulu toplantısında 4-5 kez alkışlandı” dedi. Hisarcıklıoğlu, çalışmaları tamamlanan G20 sonrasında Türkiye’nin öncülüğünde KOBİ’ler için yeni bir dönem başladığını da sözlerine ekledi. 

LOBİ YAPACAĞIZ

ICC, Dünya Bankası ve OECD’nin desteğiyle Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nın kurulduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, merkezi İstanbul olan vakıfla birlikte artık KOBİ’lerin de büyük organizasyonlarda resmi temsilcisi olduğunu kaydetti. Bunun ilk örneğinin G-20 olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Vakıf İstanbul’da çalışarak KOBİ’ler adına lobi yapacak. Dünya platformunda bir savunucuları olacak. KOBİ’ler bankacılık sisteminden şikayetçi, finansmana erişmekte büyük güçlük çekiyorlar. Basel sürecinde KOBİ’lerin avukatlığını yapacağız. Basel sürecinden yararlanamayan KOBİ’lerin buna adapte olması için takipçi olacağız” dedi. Dünya Bankası ve OECD ile de konuyu ele aldıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, sorunun aşılmasıyla birlikte finansmanın da daha ucuz ve kolay temin edileceğini söyledi.

İHRACAT HIZLANIR

Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığında B-20 olarak ticaretin kolaylaştırılması anlaşmasına yoğunlaştıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu anlaşmanın yürürlüğe girmesinin de başta KOBİ’ler olmak üzere tüm ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti. Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı öncesinde söz konusu anlaşmaya imza sayısının sıfır olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Dünya Ticaret Örgütü’ne üye 170 ülkeden 109’unun onayı gerekiyor. Bu dönemde ABD, Çin ve AB’nin imzalamasıyla birlikte toplam imza sayısı 51’e ulaştı. Bu ülkelerin onaylanması işi büyük ölçüde kolaylaştırdı. Dünya genelinde ticaretin kolaylaştırılmasıyla birlikte KOBİ’ler bütün dünyaya rahatlıkla ihracat yapabilecek. KOBİ’lerin de birkaç saat içinde ihracat yapabileceği, malların daha serbest dolaşacağı ortamı oluşturmaya çalışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Taleplerin 14’ü bildirgeye girdi

Haberin Devamı

G-20’in iş dünyası ayağını temsil eden B-20’nin dünya ticaretinin yüzde 80’i dünya gayrisafi hasılasının yüzde 85’ini temsil ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin önceliği olan kapsayıcılık ilkesinin toplantılara damga vurduğunu söyledi. B-20 dönem başkanı olarak zirvelerde sesi duyulmayan ülkelerde farkındalığını ortaya koymak için 4 kıtada çok sayıda toplantı yaptıklarını ve 190 bin kilometre yol kat ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, yaklaşık bin 500 sayfa talep listesi oluşturduklarını kaydetti. Bunu da 19 maddeye indirerek G-20 liderler zirvesine sunduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “19 talepten 14’ünün liderler zirvesi bildirgesinde yer alması büyük başarı” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!