Kırmızı et fiyatları 50 liraya yükselecek

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı et fiyatları 50 liraya yükselecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2010 12:23

Lüks restoranlar başta olmak üzere İstanbul`un en büyük tedarikçilerinden olan Etçii Steakhouse restoran-kasap zinciri sahibi Mehmet Emin Arslan, canlı hayvan ithalatı önündeki engellerin kaldırılmaması halinde kırmızı etin kilosunun bu yıl içinde 50 TL'ye ulaşacağını söyledi.

Haberin Devamı

Bugün gelinen noktada dünyanın en pahalı etini Türkiye'nin tükettiğini belirten Arslan, kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ana nedeninin hayvan varlığındaki hızlı düşüş ve canlı hayvan ithalatındaki sorunlar olduğuna dikkat çekti.

Kurban Bayramında elde kalan kurbanlıkların et fiyatlarını aşağıya çekmeye yetmediğini açıklayan Arslan, ithalat kapısının açılması halinde fiyatların sabit kalacağı, aksi durumdaysa 2010 yılında etin kilogramının 50 TL'ye ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Mevcut durumda 1 kilogram etin fiyatı 24 TL civarında bulunuyor.

Yerli hayvancılık kötü durumda

İthalatın önündeki engellerin kaldırılmasının bir zorunluluk olduğunu dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

"İthalat da olmalı ihracat da. Arjantin`de kesilen hayvan, Türkiye`de işlensin, Arap ülkelerine satılsın. İslam coğrafyası bu konuda çalışmalara ihtiyacı en fazla olan bölge, ithalatla yerli hayvancılık korunmak isteniyor fakat yerli hayvancılık kötü durumda ve bunu kimse görmek istemiyor."

Haberin Devamı

Yanlış uygulanan politika ve alınmayan önlemler nedeniyle hayvancılığın ve canlı hayvan ithalatının ihmal edildiğini söyleyen Arslan, ortaya konulan çözüm önerilerininse dikkate alınmadığını açıkladı. Türkiye nüfusunun zaman geçtikçe daha da arttığını, buna bağlı olarak et tüketiminin de gün geçtikçe artacağını ifade eden Arslan,  bu durumun mevcut kaynakların söz konusu ihtiyacı karşılayamayarak, besicilerin de artan talebe bağlı olarak fiyatları sürekli yükselttiğini açıkladı.

KESECEK HAYVAN BULAMIYORUZ

Mehmet Emin Arslan, yaşanan sıkıntıda Türkiye'de hayvancılığın geriye gitmesinin yanı sıra bu mesleği sürdüren büyük işletmelerin yüksek kar elde etmek amacıyla canlı hayvan ihracatı yapmalarının etken olduğunu belirtti.

Arslan, "Daha önceki yıllarda komşu ülke Suriye, Irak ve İran'dan kaçak hayvan ülkeye getiren Türkiye canlı hayvan ihraç eder hale geldi. Üretimimiz bize yetmezken ihracatın devam etmesi büyük çelişki. Son 20 yıldır İstanbul Musevi cemaati’nin et ihtiyacını karşılayan tek firma olarak, her hafta 100 büyükbaş hayvan kesiyorduk fakat son dönemde haftalık 30 inek zor temin ediyoruz. Ayrıca besisiz ve cılız olan bu hayvanlara ödenen ücret astronomik rakamlarda, zayıf inek fiyatı 13.00 TL kemiksiz maliyeti ise bize 19.00 TL + % 8 KDV. Kırmızı et sektöründe bir iyileştirme yapılmadığı taktirde tüm küçük ve orta ölçekli işletmeler kapanacaktır. Yapılan tespitlere göre, Türkiye'nin küçükbaş hayvan varlığı 350 bin adede düştü. Bu sayı son yıllarda alınan verilerle değerlendirildiğinde son derece kötü bir tablo” diye  konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!